Bu, şiir dilinde Türkçülük anlayışının ilk örnekleridir. Bu tepkiden Türkî-i Basit (Yalın Türkçe) akımı doğdu.
Mecmau'n-nezâir adlı eseriyle tanınan divan şairi.
Bu bağlamda, XVI. yüzyıl Klâsik Türk edebiyatı şairlerinden Edirneli Nazmî ve Revânî “nârenc” redifiyle birer gazel, Edirneli Şevkî ise Sultan II. Bâyezid'e ithafen redifi “nârenc” olan bir kaside kaleme almıştır.
Mesîhî Dîvânı içerisinde yer alan “Şehrengîz Der-Medh-i Cüvânân-ı Edirne” başlığını taşıyan Edirne Şehrengîzi, 178 beyitlik mesnevi kısmı ve "ihtimâm" başlığı altında yer alan beşer beyitlik iki gazelle birlikte toplam 188 beyitten müteşekkildir.
17. yüzyıl klasik Türk edebiyatı; Nefi, Nabi ve Şeyhülislam Yahyâ gibi tanınmış divan şairlerinin yanında, Evliya Çelebi, Naima ve Kâtip Çelebi gibi önemli nesir yazarları da çıkarmıştır. Bu dönem, toplumsal ve iktisadi alanlarda büyük bir karmaşanın içine giren Osmanlı İmparatorluğu'nun Gerileme Dönemi'ne rastlar.
İlgili 39 soru bulundu
Kerîmî'nin Edirne şehrengizi, XVI. yüzyıldan itibaren görülmeye başlayan ve yazılması bir süre moda haline gelen Divan şiiri içerisinde özgün yapısıyla dikkat çeken türün tipik bir örneğidir.
Bunlar arasında Edirneli Nazmî'nin Mecmau'n-nezâir'i, derleyeni belli beş mecmuadan biri olarak önemli bir yere sahiptir.
Kur'ân ilimleri terimi olarak vücûh, bir kelimenin Kur'ân'da birbirinden farklı anlamlarda kullanılması nezâir ise farklı köklerden gelen kelimelerin aynı anlamı ifade etmesine denir.
Ömer b. Mezîd tarafından 840 (1437) yılında derlenen, Türk edebiyatının önemli kaynaklarından bir nazîre mecmuası. Beş bahir altında kafiyelerine göre alfabetik olarak sıralanan şiir ve nazîrelerden meydana gelmiş olup türünün Türk edebiyatındaki ilk örneğidir.
Hisâlî'nin eserleri şunlardır: 1. Metâli'ü'n-Nezâ'ir: Metâli'ü'n-Nezâ'ir, derleyeni belli olan az sayıdaki nazire mecmualarından birisidir ve nazire şiirlerin sadece matla beyitlerini bir araya getirmesi, zemin ve örnek şiiri belirlememesi bakımından diğer nazire mecmualarından ayrılır.
Türk edebiyatında ise XVI. yüzyılda Mesihî'nin ve ardından Zâtî'nin Edirne Şehrengizi ile ilk örnekleri verilen tür, zamanla Lâmiî Çe- lebi'nin Bursa Şehrengizi ile gelişim ve değişim göstererek klasik Türk edebiyatında önem kazanmıştır.
954/1546 yıllında vefat eden Edirne Ģehrengizi sahibi Zâtî‟nin en önemli eseri Dîvânı olup divanından sonra tanınmıĢ en ünlü eseri ġem‟ u Pervâne mesnevisidir.
Divan edebiyatının Sebk-i Hindî tarzının öncülerindendir.
enderunlu vasıf diye de anılır. istanbul'da doğmuştur. türkçe divan'ı vardır. şiirlerinde nedim'in etkisi açıkça bellidir. bu yüzden olsa gerek mahallileşme akımının da önemli bir temsilcisi olmuştur.
Bu akımın 18. yüzyıldaki en önemli temsilcisi Divan edebiyatının son ve en büyük şairi Şeyh Galip'tir.
Sebki Hindi Akımı Temsilcileri Ve En Önemli Temsilcisi
Edebiyatımızda Divan edebiyatı döneminde kendini yoğun olarak gösteren akım, XVII. yüzyıl divan sanatçılarından Fehîm, Nef'i, Naili, Neşati; XVIII. yüzyıl şairlerinden de Şeyh Gâlib gibi sanatçılar tarafından temsil edilmiştir.
MÜNŞE'ÂT-I LÂMİ'Î (LÂMİ'Î ÇELEBİ)
Lâmi'î Çelebi (ö. 1532)'nin içinde yer yer manzum parçalar da olan, münşeât türündeki eseri.
Mesnevi türünde yazılmış eserin sahibi olan Güvahi'nin, Osmanlı padişahı I. Selim'in Mısır seferine katılmış bir sipahi şair olduğu bilinmektedir.Asıl adı Mehmed olan bir sipahidir.Edebi açıdan pek parlak olmayan eser,içinde anlatılanlar ile değer kazanmıştır.Eser "Kenzul Bedayi" adıyla da anılır 2133 beyitlik bir öğüt ...
Lâmi'î Çelebi'ye ait Şehrengîz-i Burusa adlı bu eser, Bursa'nın tabiî ve coğrafi güzelliğinin tasviri gayesi ile yazılmıştır.
EDİRNE ŞEHR-ENGÎZİ (ZÂTÎ)
Mesnevi nazım şekli ve mefâ'îlün mefâ'îlün fe'ûlün aruz kalıbıyla yazılan Şehr-engîz, tabii ve tarihî güzellikleriyle II. Bâyezid (ö. 1512) dönemindeki Edirne'yi ve bu şehirde yaşayan güzelleri konu edinir.
Münşeat', divan edebiyatında nesir yazarlarının yazdıkları yazılara ve bu yazıların toplandığı mecmualara (dergilere) denir.
2. Münşeat ya da mecmua adı altında padişah, vezirler, gaziler, kadılar, emirler ve seyhler için yazılacak yazıların başlıkları, bu yazılara hangi cümlelerin uygun düşeceği, beyitler ve örneklerin seçimi ve hatimelerin nasıl yazılması gerektiği hakkında bilgi veren mecmualar.
Edirneli Nazmî'nin Mecmaü'n-nezâir'i, 940/1533-34'de yazılmıştır. Mecmûada 357 şâirin 5527 şiri yer almaktadır. Eser XIV, XV ve XVI.
Nazire, bir şiire başka bir şairin aynı konu ve vezin, kafiye veya redifle yazılan şiirlerin genel adıdır. Cahiliye devrinde varlığından bahsedilen nazire, ilk defa peygamberimiz zamanında ortaya çıkmıştır. Fars ve Türk edebiyatlarında ise XII. yüzyılda görülmeye başlanmıştır.
Nazire geleneğinde kendisine nazireler yazılan ilk şiire zemin şiir denir. Zemin şiir olup olmamasına bakılmaksızın bir şairin tanzir ettiği şiiri ise model şiir denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri