Motor yağ yakması sebebi pistonların uçlarındaki segmanların gevşemesi sonucu yağın pistonlar üzerine çıkması ve supapların arızalanarak yağ yanma odasına kaçmasından kaynaklanır. Motor yağının eksik veya eski olması, motora ait parçaların aşınmasına yol açarak yanmayı tetikler.
Motorun yağ yakmasına sebep olan aşınmış parçaların sökülerek tespit edilmesi ve söz konusu parçaların yenileriyle değiştirilmesi gerekiyor. Yağ yakma problemi için dışarıdan herhangi bir çözüm uygulanamadığı için halk tabiriyle motor inmesi adı verilen işlemin yapılması kaçınılmaz oluyor.
Yağ yakımı engelleyebilmek için araç sıvıları kullanılabilir. Motorun hareketli olan parçaları üzerinde ince bir tabaka mevcut bulur. Ve bu tabaka sayesinde aşınmalar ya da sürtünmeler engellenebilir. Ayrıca motorun hararet yapmasını engellemek açısından da gereklidir.
Her motorda bir miktar yağ eksilmesi olabilir. Genellikle aracın bir miktar yağ eksiltmesi normal sayılır, uzmanlar bin kilometrede 1 litreden fazla yağ eksilmesinin normal değerlerin üzerinde olduğu şeklinde yorumlanabileceğini dile getirmektedir.
Motor keçelerinin hasar görmesi, Motor segmanlarında, siboplarda veya pistonlarda meydana gelen herhangi bir aşınma, Yağ pompasında meydana gelen arızalar, Yağ segmanlarının kurum veya karbon bağlayarak kirlenmesi gibi sebepler motor yağ eksilmesine sebep olur.
İlgili 18 soru bulundu
Motor yağı seviyesi 1 litrenin altında ise bu aracınızın motoru için büyük sorunlara neden olmaktadır. Motor yağı 1 litreden eksik olursa motorda yatak sarması denilen problem başta olmak üzere hararet yapması ve tekrar çalışmaması gibi birçok sorun oluşmaktadır.
Kontak kapalıyken yağ çubuğu ile yağ seviyesi ölçülmelidir. Her yağ çubuğunda ideal seviyeyi belirten bir işaret vardır. Eğer çubuktaki yağ izleri bu işaretin altında kalıyorsa motorun yağı eksiliyor demektir. Bu da motor yağ yakıyor anlamına gelir.
Yağ yakan bir motorun iç parçaları aşındığı için araç çekişi düşmektedir. Motordaki yağ eksikse sürtünme artacaktır. Sürtünmenin artması motor içindeki hareketli parçaların hareketlini yaparken zorlanması sonucunu doğurur. Dolayısıyla aracın performansı azalacaktır.
Her motorda bir miktar yağ eksilmesinin olması normal olarak kabul edilir. Ancak uzmanlar tarafından verilen bilgilerde, bin kilometrede 1 litreden fazla yağ eksilmesi normal değerlerin üzerinde olduğu ifade edilmiştir. Ayrıca 10 bin kilometrede 200-300 gram yağ azalması da normal bir seviye olarak kabul edilir.
Uzun yolculuk esnasında sürekli molalar verin, motor yağ ışığınızın yanmasını beklemeyin. Motor yağını ön kaputu açarak sürekli çubuktan kontrol edin. Yüksek devirlere çıkmanız motoru sıkıştırmadan yola devam etmeniz gerekir. Eğer bu kurallara uyar iseniz, evet gider arkadaşlar.
Gösterge panelindeki motor yağı ışığı yanarsa, aracınızın yağ basıncı düşük olabilir. Yağ basıncındaki bu düşüş, arızalı bir sensör, düşük yağ seviyesi veya yağ pompasıyla ilgili bir sorun gibi bir dizi şeyin işareti olabilir. Arabanız yağ lambasını yakıyorsa bu durum acilen ilgilenilmesi gereken bir konudur.
Motor Sıcakken Yağ Değişimi Yapılır Mı? Motor sıcakken yağ değişimi için bir süre ılıması beklenmelidir. Ardından yağ karteri üzerindeki tıpa açılarak eski yağın geniş bir hazneye boşaltılması gerekecektir. Bu süreçte yağın tamamen akması beklenmelidir.
Motor üflemesi olayı kompresyon ya da diğer bir deyişle basınç kaybıdır. Bu durum sıkıştırılmış ve yanmış yakıt karışımı kartere geçtiğinden yağ çubuğu çıkartılarak ya da yağ doldurma kapağı açılarak anlaşılabilir. Motorun rektifiye olması gerektiğine tam olarak anlamak için silindir kompresyon testi yapılması gerekir.
Arabanın contası yanarsa, motor çok fazla ısınacak ve yağ sızdıracaktır. Araba hararet yaparsa bu durum aniden yolda kalmalara neden olabilir.
Sonuç; LPG'de çalışan sağlıklı, segmanı, gömleği, subabı, subap yuvası, contaları olması gereken standartlarda bir motor LPG'de ilave yağ eksiltmez. Eski, aşınmış, zamanla kaçak noktaları oluşmuş ve bu noktalar depositlerle tıkanmış araçlarda LPG'de kullanım sonucu yağ eksiltme görülebilir.
Bor katkısı yağ yakan aracın yağ yakmasını azaltır, hatta belki sonlandırır.
Segmanların veya Subap Keçelerinin Değiştirilmesi: Eğer yağ yakma problemi segmanların veya subap keçelerinin aşınması veya hasar görmesi nedeniyle ortaya çıkıyorsa, bu parçaların değiştirilmesi gerekebilir. Bu, motorun içine yağ sızmasını engelleyerek yağ yakma sorununu gidermeye yardımcı olabilir.
Motor Yağ Çubuğu İki Seviye Arası Kaç Litredir? Motor yağ çubuğunda belirtilen olması gereken yağ miktarı ile ilgili maksimum ve minimum seviyeyi gösteren çizgilerin arası genel olarak 1 litredir.
Yanma Hatalarının (supap zamanlama hataları, Elektronik kontrol ünitesi hataları, Enjektör Hataları, Yakıt Pompası hataları, Turbo hataları, kötü yakıt kullanılması vb.) olması: Bu durumda yanmamış yakıt yağa ulaşarak, yağın özelliklerinin bozulmasını sağlar ve taşıyıcılığını zayıflatır.
Motor pistonlarında yer alan segmanların deforme olması, supapların zaman içerisinde aşınma sonucu zarar görmesi, emme supaplarının ve çevresinde yer alan parçaların arızalanması, uzun süre motor yağ seviyesinin olması gerekenden düşük olması motorun yağ yakmasının başlıca nedenleri arasında yer alır.
Aracınızın kontağı kapalıyken yağ çubuğu ile motor yağının seviyesini ölçmeniz de size yağ eksilmesi ile ilgili bilgi verecektir. Her yağ çubuğunda ideal yağ seviyesini gösteren bir çizgi vardır. Eğer ölçüm yaptığınızda çubuktaki yağ izleri bu çizginin altında bir seviyedeyse motorun yağ yakmasında söz edilebilir.
Motorun yağsız kalması nasıl anlaşılır? Bir motor yağsız kalıp yatak sarmışsa, motor yatak sesi değişir ve kulağı rahatsız edici düzeyde tak tak şeklinde metalin taşa vurulması şeklinde sesler duyulur. Gaz pedalına bastıkça sesin şiddeti daha da artar.
Fazla yağ, aracınızdaki yağ basıncını arttırarak pompa ve filtreye zarar verebilir. Artan yağ basıncı nedeni ile keçelerde sızdırma oluşabilir. Bu yağ sızıntıları, aracınızın motorunun sağlıklı çalışmasını engelleyerek hararete sebep olabilir.
Bu durumda araç motor yağı biterse ne olur? Kısaca şu söylenebilir; aracınız kısa süre içinde çalışmayı durdurabilir. Motor içerisindeki yağ biter ve fark etmeden sürüşe devam edilir ise motorun kitlenmesini çalışmamak üzere stop etmesi izleyecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri