Temmuz –Ağustos ayları domatesin en olgun ve güzel olduğu dönem. Taze domateslerden kışa konserve hazırlamak için de zaman geliyor.
Genelde, domatesin hem bol bulunduğu hem de fiyatının daha ucuz olduğu Temmuz-Ağustos aylarında domates konservesi yapılır. İklimin daha ılıman olduğu bölgelerde Eylül ayında da domates bol bulunduğundan, domates konservesi yapmak için daha uzun bir döneme sahip olurlar.
Konserve için de en çok tercih edilen sebze yemeklerin vazgeçilmezi domates. Ağustos sonundan eylül ortalarına kadar domatesin en olgun ve konserve için en ideal olduğu dönem.
Dünyanın birçok yerinde romantizm mevsimi olan sonbahar, ülkemizde kışlık konserve hazırlama mevsimi anlamına geliyor. Sonbaharın gelmesiyle birlikte, kış aylarında çeşit çeşit ve sağlıklı sebzeler tüketmek için konserve hazırlıkları da başlıyor.
Kış ayına konserve hazırlamak için en uygun vakit aralığıdır temmuz ve ağustos. Pişirmeden kışlık domates sosu yapmak için gerekli olan malzemeler yalnızca domates, sıcak su ve slikon muffin kapları. Domatesin en olgun olduğu dönemde, ağustos ayındayız.
İlgili 24 soru bulundu
Domatesleri gönül rahatlığıyla buzluğunuza kaldırabilirsiniz. Bu şekilde domateslerinizi 10-12 ay kadar güvenle kullanabilirsiniz. Bütün haldeki domatesleri buzluktan çıkardıktan sonra kullanmak için bir süre bekleyin, zaten siz dilimlemeye başladığınızda domatesin kabukları kendiliğinden çıkmaya başlayacaktır.
Domatesleriniz dilediğiniz çeşit domateslerden olabilir. Domates sos yapımında en çok tarla domates, pembe domates, lamba (linda) domates kullanılıyor ancak elinizde farklı çeşitlerde domatesler varsa onları da kullanabilirsiniz.
Pişen domatesler sıcak sıcak kuru ve iyice yıkanıp kurulanmış kavanozlara doldurulur. Kavanozların kapağı sıkıca kapatılır. Ters çevrilerek vakumlanır ve bir gün böyle bekletilir.
Ben sizlere 20 kavanoz ölçüsü vereceğim. 1er litrelik 20 kavanoz için 30 kilo domates gerekli.
Yapacağınız yemeklerde kullanacağınız kadar domatesi ayrı ayrı poşetlere koyun. Poşetin havasını alıp, dibinden düğüm atın. Ardından dondurucuya kaldırın. Hazırladığınız kışlık domatesleri 9-10 ay kadar dondurucuda saklayabilirsiniz.
Domates konservesine konulan tuz, doğal bir koruyucu görevi görmektedir. Kısa zaman içinde tüketmeyi planlıyorsanız, tuzsuz ya da az tuzlu olarak domates konservesini hazırlayabilirsiniz.
Kışlık hazırlıklar genelde Mayıs ayında başlayarak Ekim ayına kadar sürmektedir. Turşu, erişte ve tarhana ilk akla gelen kışlık hazırlıklardır. Kışlık hazırlık dondurucuya bezelye atma ve salamura yaprak yapma ile başlar. Ekim ayında da köz kırmızı biber turşusu ile son bulur.
Yaz mevsiminin lezzetli domateslerini kullanarak kışın da aynı lezzette menemen yemek isteyenlerin kışlık menemenleri Ağustos ayı sonlarında hazırlamış olmaları şarttır. Çünkü Eylül ayının ortaları itibariyle yağmurlar başlayacağı için meyve ve sebze fiyatları artacaktır.
Temmuz –Ağustos ayları domatesin en olgun ve güzel olduğu dönem. Taze domateslerden kışa konserve hazırlamak için de zaman geliyor.
Domates, asit içeren bir besin olduğu için bebeklere bir yaşından önce çığ olarak verilemeyeceği gibi 9 aydan küçük bebeklerin de domatesi pişirilmiş bile olsa tüketmeleri sakıncalıdır. Hatta 1 yaşında çiğ domatesle tanışan bebekler, bu gıdayı 2 yaşına kadar kontrollü olarak tüketmelidir.
Örneğin sulu bir domatesten çok fazla salça çıkmayacağını bilmelisiniz. Yine de ortalama bir rakam söylemek gerekirse, 10 kilo domatesten 1-1,5 kg civarında salça elde edebilirsiniz.
Domates salçası için aldığınız domatesin büyüklüğü, sululuğu çıkaracağınız salçanın miktarını değiştirmektedir. Sulu bir domatesten daha fazla salça etmeniz mümkün. Ancak ortalama olarak 10 kilo domatesten 1 kilo salça elde edilir.
Çifci, pazardan aldıkları 50 kilo domatesten yaklaşık 75 kavanoz menemen konservesi çıktığını belirterek, "Hazırladığımız domates ve biberler kazanda 2 saat odun ateşinde kaynıyor.
Konserve kutusunun üst ve alt kısmına bakarak, konserve ağızlarının düz ve deforme olmadığından emin olmalısınız. Bu şekilde duran konserve kapakları, konservenin bozulmadığını size gösterir. Konserveler kaynadıktan sonra kavanozun kapağı bombeli duruyorsa pişerken hava almış olabilir.
Bu ters çevirme işlemi önemli zira kavanozun kapağının sızdırmaması gerekiyor. Beri yandan içerik kapak ve kavanoz arasına hafifçe sızarak kapağın yapışmasına yardımcı oluyor ama esas soğuma gerçekleşince vakum etkisiyle negatif basınç sağlanıyor. Konservenin serin bir yerde, tercihen buzdolabında saklanması gerekiyor.
Derin bir tencerenin içerisine domatesleri, zeytinyağını ve tuzu koyun. Karışımı orta ateşte yaklaşık 1 saat ara ara karıştırarak pişirin. Domates konservesi karışımını daha önce kaynar suyla temizlediğiniz cam kavanozlara dökün. Kapağını kapattığınız kavanozları ters çevirin ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
Domates yaklaşık %94-95 civarında özünde su ihtiva eder. Bu sebeple kurutma sonucunda yaklaşık 15 kg domatesten 1 kg kuru domates kalmaktadır. Kurutma esnasında üründeki su buharlaşır ve ürünün katı maddesi yani özü kalır.
Domates, kısa sürede tüketilmesi gereken bir besindir. Buzdolabında maksimum 1-3 gün arasında saklanabilir. Saklamak için güzelce yıkanmalı ve kurulanmalıdır. Ardından sap kısımları temizlenmeli ve bütün bir halde buzdolabının sebze-meyve rafına yerleştirilmelidir.
Domatesler yıkanıp kurulandıktan sonra poşetlenerek derin dondurucuya kaldırılır. Kullanacağınız zaman domatesi musluk suyuna tutarsanız kabuğu kolayca sıyrılacaktır. Dondurulmuş domatesleri rendeleyerek veya doğrayarak yemeklerde kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri