Öncelikle avometremizi ohm ölçme moduna alıyoruz. Motor klemensine gelen kablolardaki ayn renkler arası ohm ölçümü yaparak tüm değerleri alıyoruz ve bu değerlerin eşit veya birbirine yakın olması durumunda motor sağlam demektir. Ama değerler arsında fark varsa motorumuz yanık demektir.
Çeneyi veya esnek probu cihazın akım geçen kablosunun çevresinde ortalayın. Kalkış akımı düğmesine basın; ölçüm cihazının ön tarafında bulunur. Cihazı açın. Ölçüm cihazının ekranında kalkış akımı (ani gerilim) görüntülenir.
Cevap: DAR testi, PI testi gibi zamanlanmış bir yalıtım testidir, ancak söz konusu süre bu testte daha kısadır. Bir DAR testinde, izolasyon direnci test voltajı 30 saniye boyunca uygulandıktan sonra tekrar ölçülür ve 60 saniye boyunca tekrar uygulanır.
Kısa devreyi bulmak için, bobinlerdeki ara bağlantıların izolesi açılır. Motor normalde çalışırken uygulanmakta olan gerilimin yarısı uygulanır. Voltmetre ile her kutup bobinin uçlarındaki gerilim ölçümü yapılır. Kısa devre olan bobinin ucunda ölçülen gerilim, sağlam bobinlerde ölçülen gerilimden küçük olduğu görülür.
Üç fazlı yüklerde gerilim ve akımın uçlar kullanılarak sırayla ölçülmesi gerekir. Mevcut "Seç-Ölç-Yaz, Seç-Ölç-Yaz" iş akışı zaman alıcıdır. Üç aşamanın tümü için bu adımları tekrarlamanız gerekir.
İlgili 31 soru bulundu
Faz ve Nötr Nasıl Ayırt Edilir
Ayrıca iki ucu ayırt edebilmek için bir kontrol kaleminden yararlanabilirsiniz. Kontrol kaleminin yanıp yanmama durumu faz ile nötrü ayırt etmeyi sağlar. Cihaz, faza dokunulduğu kontrol kalemi yanar, nötr tarafa dokunulduğunda ise kontrol kalemi kapalı durumda kalır.
Öncelikle avometremizi ohm ölçme moduna alıyoruz. Motor klemensine gelen kablolardaki ayn renkler arası ohm ölçümü yaparak tüm değerleri alıyoruz ve bu değerlerin eşit veya birbirine yakın olması durumunda motor sağlam demektir. Ama değerler arsında fark varsa motorumuz yanık demektir.
Arızanın boyutuna ve tam olarak nerede yandığına bağlı olarak motor arızası çeşitli renklerde yanar. Motor arızası sarı veya kırmızı yanabilir. Aynı zamanda sürekli yanabilir veya yanıp sönebilir. Motor arıza lambanız yanıyorsa en yakın yetkili oto servise giderek sorun daha da büyümeden çözmelisiniz.
Motor eğer bu biçimde çalışmaya devam ederse çok tehlikeli ve istenmeyen bir durumdur. 3 fazla çalışma için yapılan motorlar, 2 faza kalırsa elektrik şebekesinden yüksek akım çeker. Yüksek akım ise sargıları ısıtır. 2 faz enerji uygulanan motorda dönme olmaz ve sargılar çok fazla ısınarak zarar görebilir.
Sigortalar araçtaki elektrik devresinin yüksek akım karşısında koruma altında olmasını sağlar. Aracınızın kısa devresine bağlı bir arıza yangına yol açabilir. Bu nedenle kısa devre yangınlarına karşı aracınızda sigortaların bakımını aksatmayın. Aracınızın sigortası atarsa yeni bir sigorta taktırmalısınız.
Birimi ohm'dur. Bobinlerin endüktans değeri L metre veya LCR metre denilen özel bir ölçü aleti ile ölçülür. Fakat bobinde bir kopukluk olup olmadığını avometre ile anlayabiliriz.
MOTOR GÜCÜ ve MOTOR VERİMİ
îş, L = GxY formülü ile hesaplanır. Ömek: Ağırlığı 10 kg olan bir yük, l m öteye taşınmasıyla yapılan iş: L = GxY .» L = 10x1 ^ L = 10 kgf.m olur. L = GxY ^ L = 10x10 -» L = 100 kgf.m olur.
Testin amacı, sargılar arasındaki büyük farkları ve bağlantılardaki açıklıkları kontrol etmektir. lektrik test cihazları, DC akımını sargı ve dahili bir standart akım şöntünden uygular. Her iki DC voltaj düşüşü de ölçüldükten sonra direnç hesabı yapılır ve değeri gösterge ön panelinde görüntülenir.
Motorunuzun gerilim değerini ele alalım ve hesaplama yapalım. Örneğin, varsayalım ki motorunuzun çalıştığı gerilim 220 volttur. Bu durumda, P = 10,000 W ve V = 220 V olarak kabul edebiliriz. Formülü kullanarak, I = (10,000 W) / (220 V) ile akımı bulabiliriz. 10 kW gücündeki motor 45.45 amper akım çeker.
Ana sargı ile yardımcı sargı arasında avometre ile ölçüm yapılır. Eğer direnç görülürse sargılar arasında kısa devre var demektir. Bobinlerin kendi içersindeki kısa devreleri tespit etmek için ana ve yardımcı sargı dirençleri ölçülür ve bunlar normal işletme durumundaki dirençleriyle karşılaştırılır.
Daha basitçe söylersek, bir fırçasız motorun Kv değeri, 1 volt için 1 dakikada çevireceği devirdir. Örneğin 1200 Kv'lik bir motor, yüksüz durumda, yani pervane, spinner vs. bağlı değilken, 7.2 volt verildiğinde, dakikada [1200 x 7.2 = 8640] devirle dönecektir.
Kondansatör olmadan, tek fazlı bir motorun başlatılması ve/veya verimli bir şekilde çalıştırılması genellikle mümkün değildir. Üç fazlı motorlar ise kondansatörsüz çalışabilirler, ancak kondansatör kullanımı verimliliği artırabilir.
Sebebi Zıt EMK nın azalmasıdır. Motorların bir iç direnci vardır birde Zıt EMK'sı. Zıt EMK düştükçe motorun üzerine düşen gerilim artar iç direç sabit olduğundan motorun çektiği akımda artar.
Bunun sebebi, ilk an ana sargının oluşturduğu alan rotoru sağa ve sola döndürecek yönde olmasından kaynaklıdır. Yardımcı sargı bu noktada iki eşitliği bir yöne doğru bozarak motorun o yöne doğru dönmesini sağlar. Monofaze motorlarda bir sağıyla döner oluşması mümkün değildir.
Motor performans testi için dinamometre adı verilen özel cihazlar kullanılır. Bu cihazlar motorun performansı sırasında ortaya konulan verileri kayıt altına alır. Alınan kayıtlar daha sonra standart verilerle karşılaştırılır ve rapor haline getirilir. Aynı zamanda grafikler halinde de ölçüm verileri rapora eklenir.
Geçmişte 150.000 km seviyelerinde olan araç motor ömrü günümüzde benzinli araçlar için 300.000 kilometreyi aşarken dizel araçlar için de 500.000 kilometre seviyelerin görmekte.
Motorlu aracın en önemli parçası, kalbi olan motorun bittiğini gösteren bazı işaretler var. Bunları aşağıdaki gibi sıralamak mümkün: Külbütör kapağından yanık yağ dumanı geliyorsa motor bitiktir. Motor kontrol çubuğundan yağ sıçraması ve yanık yağ dumanı geliyorsa yine motorda büyük bir sorun olabilir.
Ortamda bulunan nem, gün içerisinde oluşan yüksek ısı farklılıkları nedeniyle sargılar üzerinde su damlacıkları meydana getirir. Motorun yalıtım direncinin zayıflaması sargıların yanmasına sebebiyet verebilir.
Sargıların iki fazı enerjilendirilir; üçüncü fazda akım akışı yoktur. Motorun koruma cihazı çalışmazsa, akım taşıyan iki faz aşırı ısınır ve yanar.
3 fazlı asenkron motorlar, endüstride yaygın olarak kullanılan ve genellikle sanayi uygulamalarında görülen elektrik motorlarıdır. "3 fazlı" terimi, bu motorların çalışması için gerekli olan üç fazlı AC elektrik beslemesine işaret eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri