Yoksa motoru ısınmadan sıcak üflemez. araç klimaları ev tipi klima gibi tersinir çalışamazlar. bu yüzden havayı yalnızca soğutabilirler. havayı ısıtamazlar ancak motordan gelen sıcak havayı iklimlendirerek nemsiz gelmesini sağlarlar. bu da araç içerisinde daha kaliteli/ergonomik bir yaşam alanı sağlar.
motor suyu ısınmadan araç ısıtmaz. klimada kullanılan gaz r-134 a ise soğutucu gazdır yani dondurucu ve buzdolabında kullanılan gazın bir değişiği ama yapısal olarak aynısı. araba kliması sadece soğutmak için vardır.
1. Motor çalıştırılmadan ve motor ısıtılmadan klima açılmamalı. 2. Klima çalıştırılmadan önce, araç içindeki sıcak havanın dışarı çıkması için camların bir süre açık tutulmalı. 3. Araç klimalarının randımanlı olması için kış dahil ayda bir kez, 10 – 15 dakika çalıştırılmalı.
Aracınızı Çalıştırmadan Önce Klimayı Çalıştırmayın
Araç çalıştırmadan klimanın açılması pil ömrünü azaltacaktır.
KLİMA SICAK HAVA VERMEZ... KLİMALI ARAÇLARDA, ARACIN İÇİNDE, HAVA GİRİŞ YÖNÜNE GÖRE ÖNCE KLİMANIN PETEĞİ SONRA DA KALORİFER PETEĞİ VARDIR... KLİMA PETEĞİ HİÇ BİR ZAMAN ISINMAZ. VE HAVAYI DA ISITMAZ. KOMPRESÖR AÇILDIĞINDA HAVAYI SOĞUTUR...
İlgili 32 soru bulundu
Araçlarda klima kullanımı konusunda yapılmaması gereken en önemli şey ise motor rölanti durumdayken klimayı çalıştırmamaktır. Rölantide klima çalıştırmak, araç hareket halindeyken klima çalıştırmaktan çok daha fazla yakıt tüketimine neden olur.
Klima çalışmaya başlayıp iç ünite fanı devreye girdikten kısa bir süre sonra sıcak hava üfler ve ortamdaki sıcaklık artmaya başlar. Hava sıcaklığının çok düşük olduğu durumlarda çalışma prensibi gereği ısıtma etkisi azalır.
Sıcak havayı zaten motor ısısıyla içeriye veriyor, ac ye basarsan kompresör çalışır klima gazını dolaştırır ekstra yakıt sarfiyatı yapar.
Motor sıcakken ısıyı en sona alıp düğmeyi çevirmeden klima aktif edilirse ısıtır,haricinde araç soğukken klimayı açmak içeriyi ısıtmaya yardımcı olmaz. Onun sebebi üflenen havanın suyun donma sıcaklığının çok az da olsa üstünde olmasından. Motor çalıştığı gibi soğutma suyunu ısıtmaya başlıyor.
Klima kullanımı aracın yaşına, hızına, boyutuna, motor gücüne ve dış sıcaklığa bağlı olarak yakıt verimliliğini farklı ölçülerde etkiliyor. Doğru klima kullanımı dizel araçlarda 100 kilometrede 1-1,5 litre, benzinlilerde ise 1-2 litre arasında yakıt sarfiyatı yapıyor.
Kaydadeğer bir zararı yoktur.
Klima, ısıtma moduna yeni alındıysa
Klima çalışmaya başlayıp iç ünite fanı devreye girdikten yaklaşık 30 dakika sonra sıcak hava üfler ve ortamdaki sıcaklık artmaya başlar.
Motor hacmi ne olursa olsun hafif araç klimalarının kompresörleri motordan hareket alarak çalıştıkları için performansı etkilerler. Motor hacmi ve gücü arttıkça bu kayıbı farketmek güçleşebilir ancak her zaman bir kayıp olacaktır. klima ister istemez aracın performansında etkleme yapacaktır.
Klima kullanmak, düşünüldüğü gibi yüksek miktarda yakıt tüketimine sebep olmamaktadır.
Bu sorun genellikle termostatla ilgilidir. Termostat hasarlı olduğu için otomatik algılama yanlıştır ve araca dönüşümlü olarak sıcak ve soğuk hava üflenir. Termostatın değiştirilmesi bu sorunu çözebilir. Eğer sorun termostat ile alakalı değilse radyatörde bir sorun olabilir.
Kış mevsiminde araç kliması belli periyotlarla çalıştırılmalı ve klimanın devir daim yapması sağlanmalıdır. Kış mevsiminde araç klimasını haftada bir kez 10 dakika çalıştırılmalıdır. Bu sayede klima contaları kurumaz ve yağlı kalarak sağlıklı çalışmaya devam eder.
Klima gazı eksik olduğundaki gibi, yine tam olarak faz değiştiremeyen klima gazı (sıvıdan gaza), ortamdan yeterince ısı çekemez yani klima yeteri kadar soğutmaz.
Gaza bastığınız zaman, motorunuzun ısınması zaman alır (sürüş koşullarına bağlı olarak beş ve 15 dakika arasında değişir). Eğer arabanızı çalıştırdıktan hemen sonra hızlı şekilde giderseniz, gereksiz baskı uygularsınız.
Bu noktada yapılması gereken şey 4-5 dakikalık rölanti süreleri yerine emniyet kemerini takabileceğiniz süre kadar bekleme yapmanız. Bu da marşa bastıktan sonra yaklaşık 5-10 saniyelik bir bekleme süresine denk geliyor. Bu sayede motordaki akışkanların gerekli birimlere ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
Yani, sıcak bir odayı soğutmak, soğukluğu sabit tutmaya çalışmaktan çok daha fazla enerji harcar.
Eğer 9.000 BTU'luk bir klima kullanıyorsanız cihazınız en yüksek hızda bir saatte yaklaşık olarak 0,8 kW elektrik harcar. 12000 BTU klima ne kadar elektrik harcar? 12.000 BTU değerinde A sınıfı bir klima ise en hızlı çalışma modunda bir saatte 1,08 kW elektrik harcar.
Elbette ki klimanızı istediğiniz kadar çalıştırabilirsiniz; ancak yüksek performansta sürekli kullanım klimanızın ömrünü azaltacak ve performansını düşürecektir. Ayrıca gün boyu çalışan bir klima elektrik faturanızı artıracaktır. Aynı zamanda sürekli çalışan klimalar sağlığınızı olumsuz etkileyecektir.
Isıtma konumu için mod tuşuna, kumanda ekranında "Güneş" simgesi görünene kadar birkaç kez basın. Aşağı/yukarı ok tuşlarıyla klima sıcaklık derecesini ayarlayın. Klimanızın ön panelinde en sağda bulunan ikinci lamba yanacak. Bu lamba söndükten sonra klima sıcak hava üflemeye başlayacaktır.
Klimalar sayesinde ekonomik ısıtma sağlayabilirsiniz. Kışın klima sıcaklık derecesi 23 – 24 dereceyi aşmamalıdır. Klimanın sıcaklığını düşürürken her bir derecenin elektrik tüketimini %10 artırdığını unutmamanız gerekir. Klimanın üfleme hızını gereğinden yüksek tutmayarak da harcanan enerjiden tasarruf edebilirsiniz.
HEAT (Isıtma) Modu:
Isıtma modunu seçtikten sonra istediğiniz sıcaklık ayarını yaptıktan sonra, fan tuşu ile üfleme hızını ve swing tuşu ile fan üfleme açısını ayarlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri