En yaygın kullanılan sıvı rengi mavidir. Fakat kırmızı antifriz de yaygın olarak kullanılır. Mavi renkli antifrize klasik üretim teknolojili inhibitörler eklenir. Kırmızı antifriz ise organik üretim teknolojili inhibitörler eklenerek üretilir.
Genel olarak “Dizel araçlara hangi renk antifriz kullanılır?” sorusu için kırmızı olduğunu söylemeliyiz. Özellikle daha düşük donma noktasına sahip olduğu için eksi dereceye düşen bölgelerde kullanılabilir. Organik olarak üretilen antifrizlerin kırmızı renkte olduğu bilinmektedir.
Sağlıklı motorda antifiriz kararmaz, berraktır.
Soğutma suyu pembe mor benzeri renkte oluyor.
İdeal bir Motor Soğutma Suyu %50 antifriz ve %50 sudan oluşmaktadır. Öncelikle radyatör kapağı açık tutulmalı ve bu süreçte 10 dakika boyunca araç çalıştırılmalıdır. Ardından kaloriferi sıcak konumuna getirmek ve açmak gerek. Bu bağlamda devir dayım ile beraber sıkışan hava çıkacaktır.
İlgili 17 soru bulundu
Ayrıca hararetin aşırı yükselmesini önleyerek ortaya çıkan ısıyı etkili bir şekilde emer. İdeal bir soğutma suyu karışımı %50 antifriz ve %50 sudan oluşur. Bu nedenle musluk suyun yerine damıtılmış su kullanılması gerekir.
MOTOR SOĞUTMA SUYU İLE RADYATÖR SUYU AYNI MI? Radyatör içerisine konan suya motor soğutma suyu ya da radyatör suyu denir. Bu nedenle motor soğutma suyu ile radyatör aynıdır.
ANTİFRİZ RENKLERİ NEDİR? Aslında renklere göre ayrım yapmak doğru değildir. Çünkü firmalar araçlardaki antifriz kaçaklarını anlamak için antifrizleri renklendirmişlerdir. Başka bir deyişle antifrizler özellikleri sayelerinde belli bir renke sahip değillerdir.
Cevap: Antifrizin Çamurlaşması
Suyun çamurlaşmasının tek nedeni: Musluk suyu kullanılmasıdır.
Soğutma sıvısının ideal değişim süresi bir yıldır. Değiştirilmesi dışındaki yapılan kontrollerde soğutma sıvısında eksiklik varsa saf su/antifriz ilave edilerek soğutma suyu seviyesi tamamlanır.
Antifriz renkleri; mavi, kırmızı, yeşil ve turuncudur. İnorganik antifriz açık ve parlak yeşil renge sahiptir. Organik antifrizinse yeşil, turuncu ve pembe renk alternatifleri bulunur.
Su molekülleri kırmızı dalga boyundaki ışınları soğurduğunda, su moleküllerinin titreşim enerjisi seviyelerinde değişim olur. Suyun mavi tonlarda görülmesinin nedeni bu değişimdir. Başka birçok maddede görünür ışığın dalga boyundan daha uzun dalga boylarındaki ışınlar titreşim enerjisi seviyelerinde değişime yol açar.
Su molekülleri uzun dalga halinde gelen kırmızı, turuncu, sarı ve yeşil ışığı daha iyi emiyor. Mavi ise daha kısa dalga boyuna sahip olduğu için kalıyor. Yani mavi ışığın emilme olasılığı daha az olduğu için daha derinlere inip derin suların mavi görünmesine neden oluyor. Fakat suyun saflığı her yerde aynı değil.
Zamanla sistemdeki korozyon nedeniyle su genleşme kabının rengi beyazdan kirli kahverengiye dönüyor. Ön izlenimi buradan yapabilirsiniz. Bazı antifrizler kırmızı olup suyla karıştırıldıktan sonra yeşile yakın renklere dönüşüyor. Bazen da inorganik ve organik antifriz karıştırılıyor, bu da saçma bir hatadır.
Antifriz sayesinde radyatör içerisinde bulunan suyun kışın donmalara karşı yazın ise aşırı ısınıp motorun hararet yapmasını engellemiş olursunuz. Antifriz araçlar için can damarı noktasında olduğu söylenebilir.
Otomobilde motor suyu azalırsa, araç soğutma işlemini gerçekleştiremez. Bu nedenle aracın ısısı da giderek yükselir. Eğer aracın motor suyu tamamen bitmiş ise bu durum tehlike arz eder. Böylesi bir durumda motor üst kapak contası yanar ve hararet meydana gelir.
Sistem içerisinde suda bulunan kir partikülleri, pasla (demir oksit) birleşir. Bu pas, radyatörlerin, boruların ve lehimli bağlantıların içinden gelir. Bu nedenle, sistem ne kadar eski olursa, bir miktar siyah su birikmesi olasılığı o kadar yüksektir. Kir ve pas, yapışkan bir sıvı ortaya çıkarır.
Tam temizlenmediği için oluyor. Termostatı sökün, suyu boşaltıp yeni su ve soğutma sistem temizleyici dökün, kalorifer sıcaklık ayarını en sona getirin. 15-20 km yol yapın ya da aracı yerinde 15-20 dk çalıştırın. ara ara 2000-3000 devir yaptırın.
Yağa su karışması, aracın performansını ciddi şekilde etkileyebilir ve motor hasarına neden olabilir. Bu nedenle, yağ seviyesinin ve soğutma sıvısı seviyesinin düzenli olarak kontrol edilmesi, aracın periyodik bakımlarının yapılması ve yağa su karışması durumunda aracın hemen servise götürülmesi önemlidir.
Aracınızı sık kullanmıyorsanız ve antifrize eklediğiniz suyun sertlik seviyesi yüksekse pembe ve kırmızı renkli hibrit/organik antifrizler sizin için daha uygun bir tercih olacaktır. Sağlık açısından değerlendirildiğinde ise mavi renkli antifrizler daha sağlıklı oluşları ile biliniyor.
Antifriz aslında renksiz bir sıvıdır. Fakat birçok farklı sebepten dolayı değişik renklerde satışa sunulur. Renkli olmasının başlıca sebebi, normal sudan ayırt edilebilmesidir.
Buna göre her yıl ya da iki yılda bir antifriz değişimi gerekebilir. Süreyi belirlemek için 50.000 km sınırı referans alınabilir. Her 50.000 kilometrede bir antifriz değişimi ideal olarak kabul edilir.
Motor soğutma suyu seviyesini kaputun altında bulunan deposunun üzerindeki seviye göstergesine bakarak kolayca anlaşılabilir ancak seviye okuma işlemi yapılırken motorun soğuk olması ve aracın düz bir zeminde durması gerekmektedir. Soğutma suyu seviyesi Min çizgisinin altına veya Max çizgisinin üzerinde olmamalıdır.
Suyun yer aldığı motor elemanlarında meydana gelen kaçaklar, yüksek hararet, hazneden suyun taşması, contanın eskimesi sonucu kaçak yapması ya da komple yanması gibi nedenler sonucunda motor suyu eksilmektedir. Motor suyunun eksilmesi genellikle çok büyük bir sorun olarak görülmemektedir.
Yaz aylarında, su tek başına buharlaşabilir ve kışın ise donarak işe yaramaz hale gelebilir. Çoğu otomobil üreticisi, radyatörünüzde bir 50/50 oranında su ve antifriz karışımı kullanılmasını önermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri