Yedek su deposu kirlenmesi araç içerisinde antifriz olmaması ya da yeterli kadar olmaması halinde kirlenme durumları başlamaktadır. Bu durumda soğutma suyu metal aksamlar ile tepkimeye girer ve korozyon oluşur. Korozyon metalin paslanmasını ve ileri süreçte metalin çürümesini de sağlayacaktır.
Suyun yer aldığı motor elemanlarında meydana gelen kaçaklar, yüksek hararet, hazneden suyun taşması, contanın eskimesi sonucu kaçak yapması ya da komple yanması gibi nedenler sonucunda motor suyu eksilmektedir.
Fotoğraflardan görüldüğü üzere soğutma suyu normal gibi druyor. Genleşme kabında pas iberesi yok suyun karalığı antifrizizn eski olduğunu gösterir illaki pasile karışınca karama olur.
Tam temizlenmediği için oluyor. Termostatı sökün, suyu boşaltıp yeni su ve soğutma sistem temizleyici dökün, kalorifer sıcaklık ayarını en sona getirin.
Ynt: radyotör suyu deposunda çamur oluşması
Soğutma sisteminde sadece su kullanırsanız bu çamur oluşur. Tehhlikeli bi durum çünki su kanallarında tıkanma yapabilir. Hiç bir zaman sadece su kullanmayın her zaman için antifreeze ile karışım yapın.
İlgili 20 soru bulundu
Soğutma sıvısının ideal değişim süresi bir yıldır. Değiştirilmesi dışındaki yapılan kontrollerde soğutma sıvısında eksiklik varsa saf su/antifriz ilave edilerek soğutma suyu seviyesi tamamlanır.
Yedek su deposu kirlenmesi araç içerisinde antifriz olmaması ya da yeterli kadar olmaması halinde kirlenme durumları başlamaktadır. Bu durumda soğutma suyu metal aksamlar ile tepkimeye girer ve korozyon oluşur. Korozyon metalin paslanmasını ve ileri süreçte metalin çürümesini de sağlayacaktır.
Genel olarak “Dizel araçlara hangi renk antifriz kullanılır?” sorusu için kırmızı olduğunu söylemeliyiz. Özellikle daha düşük donma noktasına sahip olduğu için eksi dereceye düşen bölgelerde kullanılabilir. Organik olarak üretilen antifrizlerin kırmızı renkte olduğu bilinmektedir.
Antifriz, bir alkol çeşididir ve alkol renksizdir. Temel olarak motorun ve motor bağlantılarının donmasını ya da kaynamasını engelleyen sıvıdır.
Soğutma suyu pembe mor benzeri renkte oluyor. Renk değişimini değil de eksiltmeyi bilebilir araç.
Motor yağına su karışması, motorun performansını azaltabilir ve motor parçalarının hasar görmesine neden olabilir. Ayrıca, suyun yağın kayganlık özelliğini azaltması, motorun aşınmasını artırabilir ve yağlama sistemi bozulabilir.
Soğutucu içerisinde motor yağı ve soğutma suyu sirkülasyon halindedir. Yağ soğutucusundaki contalar ise bu iki kanal arasındaki sızdırmazlığı sağlar. Isı gibi faktörler nedeniyle zaman içerisinde bu elemanların özelliğini yitirme riski vardır. Bu durum da motor yağı ve soğutma suyunun birbirine karışmasına neden olur.
Yüksek hararet nedeniyle silindir contası arızası olursa su ve yağın birbirine karışması gerçekleşir. Bu olay tamirci diliyle tespiti ve açıklaması “conta yakmış” şeklindedir. Conta yanması durumuyla karşı karşıya kaldığınızda aracın çalışmasında anormallik, aşırı su kaybı gibi belirtilerle karşılaşırsınız.
İdeal bir soğutma suyu karışımı %50 antifriz ve %50 sudan oluşur. Bu nedenle musluk suyun yerine damıtılmış su kullanılması gerekir. Çoğu radyatör yaklaşık 2 galon sıvı tutabilir.
MOTOR SOĞUTMA SUYU İLE RADYATÖR SUYU AYNI MI? Radyatör içerisine konan suya motor soğutma suyu ya da radyatör suyu denir. Bu nedenle motor soğutma suyu ile radyatör aynıdır.
Motor soğukken radyatör ek depo kapağını açınız. Kutuyu tamamen soğutma suyuna boşaltınız. Motoru 10-30 dakika çalışma sıcaklığında çalıştırınız. Daha sonra soğutma suyu boşaltınız, sistemi bol su ile yıkayarak durulayınız.
İdeal bir Motor Soğutma Suyu %50 antifriz ve %50 sudan oluşmaktadır. Öncelikle radyatör kapağı açık tutulmalı ve bu süreçte 10 dakika boyunca araç çalıştırılmalıdır. Ardından kaloriferi sıcak konumuna getirmek ve açmak gerek. Bu bağlamda devir dayım ile beraber sıkışan hava çıkacaktır.
Buna göre her yıl ya da iki yılda bir antifriz değişimi gerekebilir. Süreyi belirlemek için 50.000 km sınırı referans alınabilir. Her 50.000 kilometrede bir antifriz değişimi ideal olarak kabul edilir.
Mavi antifriz ile kırmızı antifrizi kıyasladığımızda, kırmızı olanın maviye göre daha uzun ömürlü olduğunu söylemek mümkündür. Kırmızı antifriz her ne kadar uzun ömürlü olsa da mavi antifrizden daha iyidir anlamına gelmez. Özellikle kırmızı antifrizin zararları olabilir.
Antifriz, bir arabanın motorunu soğutmak için kullanılan bir sıvıdır. Motorun aşırı ısınmasını ve donmasını önlemek için kullanılır. Antifriz radyatöre %50 su %50 antifiriz şeklinde konur. Aracın 100.000 kilometreye varmadığı yıllık kullanımlarında dahi yılda 1 defa antifriz değiştirilmelidir.
Farklı antifrizler karıştırılmaz özellikle organik yani pembe olanları başkaları ile karıştırırsanız geçmiş olsun, bir yerleri tıkarsınız. hiç bir şey olmaz. İkisi de etilen glikol, karışabilirler. Sorun yok.
İşte bu yüzden motorların aşırı ısınmalarını önlemek için soğutma sistemleri geliştirilmiştir. Antifriz kullanımı kışın soğutma sistemini donmaya karşı koruduğu gibi yazın da sıcaklığın yüksek olduğu bölgelerde aracın su kaynatmasını, hararet yapmasını önlemede çok büyük önem taşır.
Aşındırıcı sıvılar kullanmamanız gerekir. Deponun için ovulması; depo içinin tam temizliğinin sağlanması için temizleme karışımı döktükten sonra fırça veya sünger yardımıyla ovulur. Çelik kıllı fırça kullanımı su deposunun yüzeyine zarar verir. Elektrikli yıkayıcı kullanarak da temizlik gerçekleştirilebilir.
4.8. Su deposu periyodik olarak yılda 1 (bir) kez boşaltılır, temizlenir ve dezenfekte edilir. Böylece suda bakteri oluşumu önlenir. 4.9. Gerekli durumlarda periyodik aralık beklenmeden temizlik ve dezenfeksiyon yapılır.
En güzeli akvaryum kumu bir bardak kadar dolduruyoruz, tüm delikleri kapatıp içerisine bir çay bardağı çamaşır suyu koyup güzelce çalkalıyoruz. Daha sonra genleşme kabının içerisine tekrar 1 bardak çamaşır suyu ve kaynar su doldurup yaklaşık 8 saat bekletiyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri