Çatlamaya karşı direnç gibi özelliklerini kristal yapısından alır. Yumurtanın büyük kuvvetler karşısında kırılmamasının sebepleri; esas olarak bir protein matrisi içine gömülü kalsiyum karbonat (kalsit) kristallerinden oluşmasıdır, bir başka neden ise kabuğa sertlik veren kolajenden yapılmış ince bir iç zardır.
Yumurtaların haşlanırken çatlamaması için suyun içine bir çorba kaşığı sirke ekleyebilirsiniz.
Öyle ya da böyle yumurtalar çatladığında israf etmeye hiç gerek yok. Aslında çatlak yumurtayı da haşlayıp tüketebilirsiniz.
Zira yıkama, yumurtanın koruyucu dış katmanına zarar vererek onu inceltiyor. Bu da kabukta bulunan zararlı mikroorganizmaların, salmonella bakterisinin yıkama sebebiyle açılan mikroskobik gözeneklerden yumurtanın içine kolayca girmesine neden oluyor.
Sıcak hava yumurtanın kabuğuna doğru baskı yaparak çatlamaya neden olur. Yumurtayı haşlarken çatlamaması için neler yapmalıyız, çatlamanın önüne geçmek için size birkaç önerimiz var: Buzdolabından direkt alınıp haşlanan yumurtalar suya girince sıcak soğuk tepkimesinden dolayı çoğunlukla çatlar.
İlgili 32 soru bulundu
Kırılmış bir yumurtayı saklama kabı ile dolaba koyarsanız eğer 3-4 gün süreyle taze kalacaktır. Kırılmış yumurtanın dışarıda bekletilmesi tavsiye edilmez. Sıcak veya soğuk yerler yumurtanın dayanıklılık süresini etkilemektedir.
Bunun için bir tabağa yumurtayı kırın. Yumurtanın sarısı ve beyazı kolayca birbirinden ayrılıyorsa ve dağılıyorsa, bu yumurtanın bayat olduğunu gösterir. Yumurtanın sarısı kolayca hareket edebiliyorsa, yumurtanın tazeliği azalmaktadır. Yumurtanın beyazı, bulanık beyaz rengindeyse bu yumurtanın taze olduğunu gösterir.
Döllenmenin gerçekleşmemesi durumunda ise 24 saat canlı kalabilen yumurta, vücut içinde çözünür. Yaklaşık olarak 14 gün sonra oluşan adet kanaması sırasında rahim dokusu ile birlikte vücuttan atılır.
Yumurtanın kabuğu necis olmadığı için yıkamadan kaynatıp yemek haram olmaz, ama mekruh olur. Yıkayarak kaynatmalıdır.
Yumurta, oda sıcaklığında 2-3 haftaya kadar saklanabilir. Yumurtanın raf ömrünün uzun olması ve tazeliğinin korunması için buzdolabına konması gerekir. Ancak buzdolabının kapağına koymak yerine, karton kutusuyla birlikte alttaki raflara koymanız daha doğru olacaktır.
Yumurtaların çatlamaması sonucunda ise polikistik over oluşur ve kadınlarda adet düzensizlikleri başlar. Bu durum kadınların hamile kalmasının önüne geçer ve kısmi kısırlık olarak adlandırılır.
Hastalar 4-7 gün boyunca kusma, ishal, şiddetli karın ağrısı ve ateş problemi yaşamaktadır. Hastalığı ağır seyreden kişilerin tedavisi için hastaneye yatırılmaları gerekebilir. Özellikle immün sistemi zayıf olan hamile kadınlar, çocuklar ve yaşlılar riskli gruplardır.
Yumurtaların üzerini geçecek kadar oda ısısında su eklenir ve ocağın altı açılır. Suyun üzerine bir miktar tuz atılır. Tuz sayesinde suyun köpürmesi önlenir ve kabukları kolay soyulur. Kabuklu halde yumurta haşlarken bu yöntemi kullanabilirsiniz.
Vücut ısısının yükselmesi, vücutta şişkinlik, memelerde hassasiyet, duygusal durum değişikliği yumurta çatladıktan sonra salgılanan progesteron hormonu ile ilişkilidir. Yani bu belirtilerin başlaması yumurtanın sağlıklı bir şekilde çatlamasının göstergesidir.
Taze yumurtalardaki küçük hava boşlukları ve yumurta kabuğunu saran ince zar nedeniyle kolay soyulmaz.
Kabuğu kırmaya yetecek kadar güç kullanarak hafifçe vurun, ancak iç zarı yırtmayın. Ardından yumurtayı kasenizin veya tavanızın üzerinde tutun ve başparmaklarınızı kullanarak çatlağı ayırın, çiğ yumurtayı hazneye bırakın. Çatlağı iyice açtığınızdan emin olun, böylece yumurta sarısı geçerken yırtılmaz.
Firmanın web sitesinde verdiği bilgiye göre, helal yumurtadan kasıt; ekolojik olarak temiz, uyarıcı ve antibiyotik içermeyen ürünlerle beslenmiş tavuklardan elde edilen yumurta imiş. Ayrıca tavuklar, islami geleneklere göre haram olan ürünlerle beslenmiyorlarmış.
Diyanet İşleri Yüksek Kurulu, bir soruya verdiği yanıtta midye, karides, kalamar, yengeç, ıstakoz gibi deniz hayvanlarının 'helal olmadığını' söyledi. Diyanet İşleri Başkanlığı, midye, karides, kalamar, yengeç, ıstakoz gibi deniz hayvanlarının 'helal olmadığını' belirtti.
Normal bir tavuk 24 ile 26 saat arasında yumurtluyor. Bu yumurta anatomik bozukluk nedeniyle çıkmaz ise ikinci yumurta bu yumurta ile birleştiğinden yumurta içinde yumurta oluyor. Ancak bu yumurtanın dış tarafı biraz farklı. Bu da tavuktan çıktıktan sonra toprak ile bulaş olduğundan bu hale almış.
28 günlük adet döngüsünde yumurtlama dönemi 14. güne denk gelmektedir ve bu dönem sadece 5-6 gün sürmektedir. Dolayısıyla bu günler dışında hatta bu günlerin 3. gününden sonra bile hamile kalma ihtimali azdır. Cinsel ilişkiye girildiğinde sperm 3-5 gün boyunca canlılığını koruyabilmektedir.
Kadınların çoğunda, yumurtlamanın gerçekleştiği süreçte alt batında ağrı ve kramplar olabilir. Döllenen yumurta rahime doğru yol alırken çok hissedebilen kadınlarda kramplar yaşanmasına neden olabilir. Her kadında hissedilir diyemeyiz ama ağrı eşiği düşük kadınlarda his daha fazla olabilir.
Yumurta (oosit) 24 saat, sperm 48-72 saat süresince döllenme yeteneğine sahiptir. Bununla beraber ovulasyondan 5 gün önce, 3 gün sonra toplam 8 gün içinde de döllenme gerçekleşebilir. Yumurta içinde sperm girince zona reaksiyonu denilen bir durum gerçekleşir.
Kırdığınız yumurtanın sarısı düz bir yapıya sahipse ve dağılmaya müsaitse bu yumurta kırık olduğunu işaret eder. Kırılan yumurtanın beyaz kısmı da tazeliği hakkında bilgi verir. Eğer yumurtanın beyazı bulanık bir tona sahipse, bu yumurtayı leziz şekilde tüketebilirsiniz.
Organik yumurtayı test etmek için öncelikle aldığınız yumurta paketini incelemelisiniz. Paket üzerinde “Türkiye Cumhuriyeti Organik Tarım” damgası varsa bu yumurtanın organik olduğunu göstermektedir. IMO ya da Ecocert gibi ulusal damgalar da organik yumurtayı ayıran damgalardır.
Yumurta kasenin dibinde yan yatıyorsa, en taze durumundadır. Eğer yumurta bir ucunda dik duruyorsa ancak dibe değiyorsa, artık zamanı geçmeye başlamıştır ancak yine de güvenle tüketilebilir. Eğer yumurta suyun üzerinde yüzüyorsa taze değildir. Ama bu bile, yemenin mutlaka kötü veya güvensiz olduğu anlamına gelmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri