sizin soğutma suyu genleşme tankı içerisinde tahine benzettiğiniz durum büyük ihtimalle motor yağının soğutma suyuna geçmiş olması sebebiyle sabunlaşan motor yağıdır.
Şayet aracımızın motor suyuna yağ karıştı ise bunu motor su haznesinden rahatlıkla anlayabiliriz. Su haznesine baktığımız da üstte kalan yağı görebiliriz. Veya elimizle suyu ellediğimiz de suyun içinde kaygan halde duran yağı fark ederiz.
Yağ karışan motor suyunun, ısındığı zaman basıncı artar. Bu da radyatör hortumlarının şişmesine neden olur. Hatta halihazırda dayanıksız radyatör hortumları bu durumlarda patlayabilir. Ayrıca motor soğutma suyu, tahin kıvamına gelecek şekilde hasar gördüyse, suyun geçeceği hortumlarda tıkanıklık yaşanabilir.
Sağlıklı motorda antifiriz kararmaz, berraktır.
Motor bloğu ve silindir kapağı arasında işlevsel mukavemet sağlayan silindir contası, aynı zamanda yağ ve suyun birbirine karışmasını önler. Yüksek hararet nedeniyle silindir contası arızası olursa su ve yağın birbirine karışması gerçekleşir. Bu olay tamirci diliyle tespiti ve açıklaması “conta yakmış” şeklindedir.
İlgili 42 soru bulundu
Motor yağının içerisine su karışması, aracın motorunda bir arıza olduğunu bildirir. Ancak bu durum erkenden fark edilmez ve araç kullanılmaya devam ederse arıza büyür ve motordaki bazı parçalara zarar verir. Motor yağına su karışmasıyla birlikte yağ özelliğini kaybeder ve motordaki sürtünmeyi azaltamaz.
Yağ soğutucu arıza belirtileri öncelikle aracın ikaz ışıkları ile kendini göstermektedir. Bir süre sonra aracın motorundan ses gelmeye başlar ve motorun performansı düşer. Öte yandan aracın motorundan ses gelmesi ve tekleme yapması da şanzıman yağ soğutucunun arızalanması anlamına geliyor olabilir.
Kırmızı antifriz her ne kadar uzun ömürlü olsa da mavi antifrizden daha iyidir anlamına gelmez. Özellikle kırmızı antifrizin zararları olabilir. Bu zararlar, söz konusu ekipmanın yaşına bağlı olarak ortaya çıkabilir. Otomobil ya da ticari aracın yaşı var ise kırmızı antifriz, araçta arızalara yol açabilir.
Genel olarak, her 100.000 km'de bir litre antifriz değiştirilmesi gerekmektedir.
Aracınızı sık kullanmıyorsanız ve antifrize eklediğiniz suyun sertlik seviyesi yüksekse pembe ve kırmızı renkli hibrit/organik antifrizler sizin için daha uygun bir tercih olacaktır. Sağlık açısından değerlendirildiğinde ise mavi renkli antifrizler daha sağlıklı oluşları ile biliniyor.
Motordaki su haznesi açılıp kontrol edildiğinde soğutma suyuna yağ karışıp karışmadığı anlaşılabilir. Araç kompresördeki kaçaklar sebebiyle performansını kaybeder ve çekiş gücü düşer. Hararet çubuğu yükselir ve buna bağlı olarak soğutma sistemi içerisinde su eksilmesi olur.
Antifriz, suyla karıştırıldığında, moleküllerden herhangi birinin bir araya gelmesini ve kristalleşmesini zorlaştırır. Temel olarak su ve antifriz, donma noktasını düşürmek için mükemmel bir kombinasyondur. Saf antifriz, motoru serin tutmak için yeterli ısı kapasitesine sahip değildir.
Yağ soğutucu patlarsa ne olur sorusunda motorun arızalanacağını belirtmekte fayda vardır. Aracınız motor suyuna yağ karışması halinde sizi uyaracaktır. Genel olarak araçlarda uyarı ikazları iyi bir şekilde okumanız gerekmektedir.
Motor yağ kaçağı; motor parçalarının aşınması, hatalı contalama, yüksek yağ basıncı ve hatalı yağ değişimi gibi durumlardan dolayı ortaya çıkan bir sorundur.
Yağ soğutucusu ve yağ pompasını 225.000 kmden sonra değiştirmeliyiz(Yakın zamanda) Yağ soğutucusu ve yağ pompası hayati öneme sahip iki parça.
Spreyler genel motor temizliği için gereklidir, fakat çok inatçı yağlar için özel yağ sökücüler kullanabilirsiniz. Yağ sökücünün yanında pas sökücü gibi çeşitli kimyasal temizleyicilerden de faydalanabilirsiniz. İhtiyaç duyacağınız diğer malzeme ise süngerdir. Bu aşamada çok sert yapıda olmayan bir sünger seçmelisiniz.
İdeal bir soğutma suyu karışımı %50 antifriz ve %50 sudan oluşur. Bu nedenle musluk suyun yerine damıtılmış su kullanılması gerekir.
Bu işlemi asla motor ve radyatör sıcakken yapmayın. Uygun güvenlik tedbirlerinin alınmaması ciddi yaralanmalara neden olabilir.
Radyatör kaç litre su alır sorusunun tüm araçlar için ortak yanıtı %50 su, %50 antifiriz şeklindedir. Böylece sıklıkla merak edilen sorulardan olan “Arabaya tamamen antifiriz konulur mu?” konusunda da cevap aynıdır. Antifiriz değişim zamanı geldiğinde yarı yarıya su ve antifiriz koymak gerekir.
hiç bir antifiriz yeni bir radyatörü öyle şıp diye delemez. dolayısıyla burada belli bir markayı karalamak doğru değil. yani zaten yıpranmış ve ömrünün sonuna gelmiş bir radyatöre opet değil başka x bir marka antifiriz de koysanız bu durum oluşabilirdi ya da oluşacaktı.
Antifirizin faydaları ve kullanımı
Soğuk mevsimlerde motordaki soğutma suyunun donma noktasını düşürme özelliğine sahip antifriz bu sayede motorun zarar görmesini engellediği gibi sıcak mevsimlerde kaynama noktasını artırarak motorun hararet yapması ve sizi yarı yolda bırakması tehlikesinin önüne geçer.
eğer bulunduğunuz yer -15'in altında sıcaklıkları görmüyorsa araç için tamamen antifiriz kullanmak motorunuz ve soğutma sistemi için en iyisidir.motorunuz,sisteminiz korezyona maruz kalmaz ancak-15 in altında sıcaklıklar sözkonusuysa tamamen antifiriz motorda donmayı engelleyemiyeceğinden %50 ye kadar su koyarak ...
Su soğutmalı motorlarda da fan olduğu için, hararet olduğunda rölantide beklemek suyun dolaşmaya ve fanın çalışmaya devam etmesine sebep olduğundan sıcaklık düşer ama yağ radyatörlü motorlarda işe yaramaz.
Soğutucu, yağın sıcaklığını düşürerek motorun daha verimli çalışmasını sağlar. Özellikle yoğun trafikte veya uzun sürüşlerde, motor sürekli olarak çalıştığı için aşırı ısınma riski artar. Dolayısıyla günlük sürüşlerde de motorun aşırı ısınmasını engeller.
Motor üzerinde termal dengenin sağlanması amacıyla, sıcak çalışan sistemlerin soğutulması için ilave soğutucular eklenmiştir. Bunlardan en önemlisi çalışan yağın soğutulmasını sağlayan Yağ soğutuculardır. Yapısı hassas olup, motorda aşırı ısınmada ve diğer arızalarda kolayca zarar görebilecek yapıdadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri