Isınınca seviyenin yükselmesi normal. Soğuk seviye, motor soğukken düşüyorsa o zaman problem var.
kapak kapalıyken sistemde bekleyen sıcak su, kapak açılınca yükselir doğal olarak, çünkü kapak kapalıyken kapalı devre olan sistemde basıncı artan su güvenli bir şekilde baskılanıyordur.
Sıcaklık ile motor soğutma suyu genleşerek, hortum ve motor su haznesi içerisinde ekstra bir basınç oluşumuna neden olacaktır. Basınç araç içerisinde istenen bir durum olmaması nedeniyle, basınca bağlı olarak yedek su deposu su yükselmesi meydana gelir.
Suyun seviyesi max çizgisini sıcakken geçer normaldır, motor soğukken max çizgisinin 1 yada 2 milimetre üzerindeyse zararı yoktur. Ancak çok üzerindeyse motor sıcakken su genleşeceğinden sistem elemanları basınca dayanamaz ve bir noktadan bu hortumlar yada kelepçeler olabilir sızıntı yapmaya başlar.
İdeal hararet çoğu araçta 90 derece olmakla birlikte genelde göstergede ısı değeri yazmasada hararet ibresi göstergenin tam ortasındaysa sıkıntı yoktur ideal seviyesindedir.
İlgili 24 soru bulundu
Hararet göstergesinin aniden yükselip düşmesi termostatın arızalı olduğundan kaynaklanabilir. Sorunu çözmek içi aracın kaputunu açarak termostattan çıkan boruyu kontrol edebilirsiniz. Borunun soğuk olması zamanlı zamansız açma kapatma yaptığını gösterir ve arızanın kaynağıdır.
Soğutma sıvısı motordaki ısıyı emer ve su soğutularak yeniden motora gönderilir. Su pompası sıvının sürekli hareket etmesini sağlar. Böylece motor sıcaklığının güvenli bir düzeyde kalması amaçlanır. Motorun aşırı ısınmasının birçok nedeni olabilir ancak en yaygın nedenlerden biri soğutma sıvısının eksikliğidir.
Motor ısınması durumunda;
Çok sıcak motora rölantide çalışırken ılık ve kireçsiz su konur. Motor bloğundaki su kanalları pastan ya da kireçten tıkanmış ise motor fazla ısınır. Radyatöre konacak suyun içilecek temizlikte ve temiz su olması gerekir.
Su Eksilten Araç Sorun Çıkarır mı? Motor suyu ya da radyatör suyu, normal şartlarda eksilmez. Burada buharlaşma da en az seviyededir. Ancak sızıntıya neden olan bir durum varsa eksilme söz konusu olur.
Suyun yer aldığı motor elemanlarında meydana gelen kaçaklar, yüksek hararet, hazneden suyun taşması, contanın eskimesi sonucu kaçak yapması ya da komple yanması gibi nedenler sonucunda motor suyu eksilmektedir.
Motor soğutma suyu seviyesini kaputun altında bulunan deposunun üzerindeki seviye göstergesine bakarak kolayca anlaşılabilir ancak seviye okuma işlemi yapılırken motorun soğuk olması ve aracın düz bir zeminde durması gerekmektedir. Soğutma suyu seviyesi Min çizgisinin altına veya Max çizgisinin üzerinde olmamalıdır.
Su hacminin artmasıyla deniz seviyesi yükselir, azalmasıyla da alçalır. Buna neden olan en önemli etken iklim değişmeleridir. İklimde soğuma olduğunda deniz seviyesi alçalırken, sıcak dönemlerde buzulların erimesiyle deniz seviyesi yükselir.
Türkiye'de antifiriz karışımında %30 – %50 oranı idealdir. Bunlara ek olarak kullanılan suyun özelliği de çok önemli. Çeşme suyu sert ve kireçli olduğu için asla tercih edilmemeli. Korozyon konusunda da çeşme suyu çok büyük bir etken. musluk suyu yerine distile edilen su kullanılması gerekir.
Motor suyu ya da radyatör suyu, normal şartlarda eksilmez. Burada buharlaşma da en az seviyededir. Ancak sızıntıya neden olan bir durum varsa eksilme söz konusu oluyor. Suyun eksilmesinin nedeni bulunup oto serviste çözüm üretilmesi gerekiyor.
Soğutma Suyu Ekle!
İdeal bir soğutma suyu karışımı %50 antifriz ve %50 sudan oluşur. Bu nedenle musluk suyun yerine damıtılmış su kullanılması gerekir. Çoğu radyatör yaklaşık 2 galon sıvı tutabilir.
Benim cruzeda olsuğu gibi ilk 8 dakikada motor suyu, akabinde 14 dakika sonra motor yağı ısınıyor. Araba ancak 14 dakikadan sonra verimli çalışmaya başlıyor.
Her 50.000 kilometrede bir antifriz değişimi ideal olarak kabul edilir.
Soğutma sıvısının ideal değişim süresi bir yıldır. Değiştirilmesi dışındaki yapılan kontrollerde soğutma sıvısında eksiklik varsa saf su/antifriz ilave edilerek soğutma suyu seviyesi tamamlanır. Ayrıca antifriz bomemetresi ile soğutma sıvısının derecesi tespit edilerek gerekli sıvı ayarlamaları yapılır.
Aracın su kaynatması motor soğutma sisteminden kaynaklanabileceği gibi motor suyunun azalması da olabilir. Aracın gerekli vites ayarlarında kullanılmaması da aracınızın hararet yapmasına neden olabilir. Araç motorunun ısınması, radyatörde çok fazla kir birikmesi sonucu oluşabilir.
Motor soğutma sistemindeki arızalar motorun ısınmasının önüne geçemediğinden dolayı aracın harareti yükselir. Çeşitli sürücü hataları da arabadaki hararetin yükselmesine sebep olabilir. Örneğin hatalı vites değişimi, motoru fazla zorlama ve aracın uzun süre boyunca yüksek hızda kullanılması bu hatalardan bazılarıdır.
Otomobilde motor suyu azalırsa, araç soğutma işlemini gerçekleştiremez. Bu nedenle aracın ısısı da giderek yükselir. Eğer aracın motor suyu tamamen bitmiş ise bu durum tehlike arz eder. Böylesi bir durumda motor üst kapak contası yanar ve hararet meydana gelir.
90, 100, 110 hatta yeni tip motorlarda 115'e kadar araç stop edilse dahi sorun olmaz. Fakat çok daha yüksek ısılarda aracın stop edilmesi pek önerilmez. Hararet yapan arabanın motorunu stop etmememizin nedeni araç motorunun hareketli metal aksamlarının ısı nedeni ile birbirine kaynaması durumunun yaşanma ihtimalidir.
Motorunuzun Aşırı Isındığına İşaretler
⦁ Araç kaputunun altından buhar (duman gibi görünebilir) gelir. ⦁ Gösterge panelinizde "H" ya da kırmızıya yükselen bir motor sıcaklık göstergesi. ⦁ Motor bölümünden garip bir koku gelebilir. Örneğin, sızan soğutma sıvısı tatlı kokabilirken, sızan yağ yanık kokabilir.
Motorun aşırı ısınması, sorunlu bir radyatör, soğutma sistemindeki bir arıza, yanlış takılmış bir su pompası veya arızalı bir termostat gibi birçok faktörden kaynaklanabilir. Çoğu motor, 90 derece Santigrat ile 105 derece arasında bir sıcaklık geliştirir.
Kaputun altından aracın ön tarafından gelen buhar (genellikle duman gibi görünür). Gösterge panelindeki veya sürücü konsolundaki motor hararet göstergesi “H” değerine yükselmesi veya hararet simgesinin belirmesi. Aracın ön tarafından, özellikle kaputun yanından gelen garip kokular.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri