Araçlarda bulunan hava filtresi, motorun aldığı havanın partiküllerden arındırılmasına yardımcı olur. Havada bulunan toz gibi partiküller uzun vadede motora zarar verir. Mikro düzeyde sürtünmeye neden olan bu maddeler, motorun ve motor parçalarının aşınmasına neden olur.
Toz pislik silindirinde aşınmaya ve çizilmeye neden olur. Yağ yakma ve güç kaybı olur zamanla. silindirlere tozlar kaçar ve çizilir motor zarar görür..
Kirli bir hava filtresi motora hava beslemesini kısıtlayarak buji çevresinde kurum birikmesine neden olur. Bu, yanmayı engeller ve motorun çalıştırılmasında zorluğa neden olarak sarsılmaya veya teklemeye neden olabilir. Aracın motoru daha gürültülü çalışır.
Birçok durumda motorun doğrudan dışarıdan aldığı hava toz, kir ve diğer partiküllerle doludur. Bu toz, kir ve diğer partiküllerin motora gitmesi motordaki mekanik sürtünmeyi arttırır. Artan mekanik sürtünme ise hem motorun daha hızlı aşınmasına hem de motorun çalışırken ısınmasına yol açar.
Fakat hava filtresi tıkanmaya başladıysa motora ulaşan hava azalır. Bu yüzden performans düşer ve çiğ yakıt yakılmasından kaynaklı olarak yakıt tüketimi de artar. Ayrıca tek sorun bu değildir, motorda kurum birikmesine de neden olur.
İlgili 17 soru bulundu
Tıkalı Hava Filtresi Belirtileri
Yakıt tüketiminin normalin üstünde olması Motor sesinde oluşan değişiklik. Motor arıza lambasının sürekli yanması Motor performansının fark edilecek boyutta azalması
-Motorun aşırı ısınması, aşırı hava; yakıtın normalden daha yüksek bir ısıda yanmasına sebep olur ve motoru gereğinden fazla ısıtır. (Artan yanma ısısı; subapların, contanın yanmasına, silindir gömleklerinde, segman ve pistonlarda aşınmaya neden olur.) -NOx emisyonunu arttırır.
Filtreniz Tıkandığında Çekiş düşüklüğü , yanmamış egzoz gazı kokusu , yakıt sarfiyatı , enjektör turbo egr valfi hataları , start stop devre dışı kalma , duman atma , motorun dengesiz çalışması , motorun sesli çalışması gibi problemler yaşayabilirsiniz.Filtrenizi temizleyip yada değiştirdikten sonra bu hususlarda ...
Yağ Filtresi Değişmezse Ne Olur? Yağ filtresi değişmezse motorda biriken kurum ve artık parçalar motorun içerisinde sürekli olarak dönmeye devam eder. Zaman içerisinde bu parçalar motor sistemine hasar verebilir. İyi süzülmeyen motor yağı içerisindeki parçacıklar motor bloğunu ve hareketli motor parçalarını çizebilir.
Yağ filtresi arızasının en açık belirtisi yağ uyarı ışığının yanmasıdır. Bu ışık yandığı zaman motor yağı ile ilgili bir sorun olduğunu anlayabilirsiniz. Birçok durumda sorun, yağ filtresi ya da yağ pompası arızasından kaynaklanır. Yağ uyarı ışığı yandığı zaman aracı kullanmayı bırakmanız gerekir.
Filtre, rutin bakım sırasında değiştirilir. Bu görüşmeler markaya göre 10.000 km ile 30.000 km arasında veya 1 yıl arasında değişmektedir. Rutin bakımlar yetkili serviste yapıldıysa bu servisler orijinal yedek parçalar kullanılarak yapılmıştır.
Hava filtresi tam oturmazsa ne olur: Hava filtresinin tam oturmaması durumunda motor performansı düşer, yakıt tüketimi artar ve aracın emisyon seviyeleri artabilir.
Ancak, yanlış yapılırsa, motor bileşenlerinde erken aşınma ve yıpranmaya neden olabilir. Motor çok sık yıkanırsa, koruyucu yağ ve kir tabakalarını soyabilir ve metal parçaları korozyona maruz bırakabilir. Bu, zamanla paslanmalarına ve zayıflamalarına neden olabilir.
Çok az bir su girerse yakıt ile birlikte yanar ve yanma odasından uzaklaştırılabilir. Ancak su biraz fazla ise yakılamaz. Pistonların sıkıştırma hareketinde su sıkışamaz ve piston kolu yamulur. Motor çalışmaya devam ederse silindiri berbat eder.
Yağ filtresi bozulursa veya tıkanırsa aracın çalışmasını sağlayan motora yağ akışı engellenir. Kirleticiler veya parçacıklar motorun çalışmasını engeller. Aracın yağ filtresi değişmezse ne olur diye düşünenlerin mutlaka filtreyi yenilemesi gerekir.
Yağ müşürü bozulduğunda yenisi ile değişimi gereklidir. Yağ müşüründe arıza olması halinde genel olarak yağ kaçırma durumu söz konusu olacaktır. Yağ müşürü yağ kaçırmaya başladığında uyarı lambaları yanar. Ancak bu uyarı lambaları sürücünün aracı durdurması ve kontrol etmesi durumları içindir.
Motor yağ filtresi her 10.000 km'de bir değiştirilmelidir. Ancan her yıl bu kadar kilometre yapılmıyorsa dahi yılda bir defa yağ filtresi kontrol edilmektedir. Yağ filtresi değişim sürecini araçta kullanılan malzemelerin kalitesi ve kilometresi etkilemektedir.
Adından da anlaşılacağı üzere, partikül filtresi zamanla dolar ve tıkanır. Filtrenin tıkanması sonucu motor performansı düşer, motor devrini zamanında almaması, çevreyi kirleten emisyon değerleri ve yakıt tüketimi gibi durumlara sebep olur.
Partikül Filtresi Arıza Belirtileri Nelerdir? *Dizel partikül filtresi tıkandığında dolduğunda, gösterge panelinde motor arıza lambası veya egzoz arıza lambası (partikül filtresi arıza lambası) yanar. *Partikül filtresi dolu tıkanmışsa, aracın çekişi düşer, yakıt sarfiyatı artar, egzoz kokusu duyulabilir.
Bazı filtrelerin kullanım özelliklerine göre 6 ay veya 2 seneye kadar değişimi gerekir. Aynı zamanda filtrelerin bakımlarının zamanında yapılması filtrelerin ömrünü uzatır. Böylelikle sizlere de sağlıklı ve temiz bir içme suyu sağlar.
Araba boğulur ise ateşleme yapmaz ve çalışamaz duruma gelir. Boğulan bu araç bujilerin ıslanmasına neden olur. Islanan bu bujilerin mutlaka hava ile kurutulması gerekmektedir. Eski sistem araçlarda benzinden gaza ya da gazdan benzine dönüşte kış aylarında genellikle hava soğuk olduğundan dolayı araba çalışmayabilir.
Arabalar belli zamanlarda motor boğulması denen olayı yaşarlar. Motor boğulmasının sebebi ise motorun çalışması için benzin ve hava karışımı ile birlikte silindirlere aşırı derecede benzin girmesi sonucunda meydana gelmektedir.
Motor rölantide iken tıslama, ıslık çalma gibi sesler geliyor olabilir. Motorun durması çok yavaş gerçekleşebilir. Veya, aracın ateşlemesini kapattığınızda, bir süre daha çalışmaya devam ediyor olabilir. Bunların hepsi emme manifoldu sızıntısı belirtileri olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri