Basınç (kompresyon) kaybının oluşması durumda motorun üflüyor olduğu anlaşılır. Motor üflemesi, ilerleyen vakitlerde motorun yağ yakışını artırır ve motorun yağ yakmasına sebep olur.
Motor Üflemesi Halinde Ne Yapılmalıdır? Yağ çubuğunu çektikten sonra sıkışmayacak şekilde aşağı indirmek gerekir, bu halde eğer üfleme yani gaz varsa ve çubuğu yukarı ittiği gözlemlenirse problem oluşmuş demektir. Bu durumun hemen fark edilmesi halinde segmanlar değiştirilmesi ile arızadan kurtulmak mümkündür.
Motor üflemesi, yağ yakmaya ve motor rektifiye işlemlerine neden olur. Araç alırken, motor testi mutlaka yaptırılarak, performansının yüksek olduğu görülmelidir.
Eğer egzozdan mavi veya gri renkli bir dumanın çıktığını fark ederseniz motorda yağ yakımı var demektir. Motorun yağ yaktığını anlayabileceğiniz bir diğer ip ucu ise, motor üflemesi olarak bilinen ve motor kapağı açıldığında hava üfleme durumudur.
Aşınma sonucunda araç yağ yakmaya başlar. Otomobilin yağ yakmasının sebebi, pistonlarda bulunan yağ sekmanının aşınmasıdır. Otomobillerin yağ yakması, bizim toplumumuzda motorun üflemesi olarak bilinir.
İlgili 32 soru bulundu
Motor üflemesi, ilerleyen vakitlerde motorun yağ yakışını artırır ve motorun yağ yakmasına sebep olur. Motorun rektifiye olması için hava filtresinin yağlanması yada filtre kabına yağ dolması gerekir.
İlk olarak aracın egzoz dumanına bakmanız yeterlidir. Egzoz dumanının rengi maviyse araç yağ yakıyor demektir. Ayrıca motoru çalışma sıcaklığına getirdikten sonra yağ kapağını açıp üfleme olup olmadığına da bakılmalıdır. Eğer motorda üfleme varsa motor yağ yakacaktır.
Ynt: Yağ yakan,üfleme yapan motora hangi katkı maddesi
10w60 yağ, marka olarak da mobil 1 uygun olur.
Motorun yağsız kalması nasıl anlaşılır? Bir motor yağsız kalıp yatak sarmışsa, motor yatak sesi değişir ve kulağı rahatsız edici düzeyde tak tak şeklinde metalin taşa vurulması şeklinde sesler duyulur. Gaz pedalına bastıkça sesin şiddeti daha da artar.
% 70 lerdedir. Eğer aracın motorunda bi sağlıksız durum yoksa, buji yağ filtre ve bobin değişimiyle fabrika değerine çok yakın sonuçlar alınır. O yüzden bu yüzde olayı bakımdan önce ve sonra çok farkeder. Su yakma vs yoksa da bakım ile %95 civarı alınabilir en az.
Motor kontrol çubuğundan yağ sıçraması ve yanık yağ dumanı geliyorsa yine motorda büyük bir sorun olabilir. Normalde buradan yağ, duman ya da buhar çıkmaz. Egzoz dumanı da bilgi vericidir. Gaza yüklenince yoğun duman varsa kesinlikle motorda sorun vardır.
Etrafa fışkırttırır. Yağ ısındıkça sıçrar ve motor yağsız kalır. Denildiği gibi içine toz, taş vb. şeyler girebilir.
Araba boğulur ise ateşleme yapmaz ve çalışamaz duruma gelir. Boğulan bu araç bujilerin ıslanmasına neden olur. Islanan bu bujilerin mutlaka hava ile kurutulması gerekmektedir. Eski sistem araçlarda benzinden gaza ya da gazdan benzine dönüşte kış aylarında genellikle hava soğuk olduğundan dolayı araba çalışmayabilir.
Bu da başlarda hafif üflenir. Beraberinde de patlama oluşturur. Sürekli olarak dizel motorda hafif üfleme yaşanmadığı takdirde kesinlikle aracın servisi ile irtibata geçmelisiniz. Aynı durumun yaşanması aracın ömrünü de bitirir ve araca ciddi zararlar verebilir.
Eğer üfleme varsa buhar çıkışı gözlemlenir. Saydam renkte gözlemlenen buhar ne yazık ki üflemenin en büyük göstergesidir. Ayrıca motor yağ kapağını açarak, aynı renkte buharı bu bölümden de görebiliyorsanız araç üflüyor demektir.
*Üflemeyi keser. *Motor yağ sıcaklığını dengeler. *Motor aşınmasını engeller. *Korozyondan korur.
Yağ yakan bir motorun iç parçaları aşındığı için araç çekişi düşmektedir. Motordaki yağ eksikse sürtünme artacaktır. Sürtünmenin artması motor içindeki hareketli parçaların hareketlini yaparken zorlanması sonucunu doğurur. Dolayısıyla aracın performansı azalacaktır.
Triger zincir sistemi olan araçlarda motor yağı eksikliği, zincir sisteminin bozulmasına yol açabilir. Motorda yatak sarması denilen problem başta olmak üzere birçok sorun oluşabilir. Motor, hararet yapabilir, hatta aracınız istenilen yağı alamaz ise stop edip çalışmayabilir.
Bitik Motor Ne Kadar Gider? Uzmanlar, bitik motorlu bir arabanın kaç km daha gideceği hakkında görüş bildirmekten çekiniyor. Çünkü bunun net bir verisi yok. 10 kilometre de gidebilir 10 bin kilometre de yola devam edebilir.
Motor hacmi büyüdükçe daha az tüketiyor. Yakıt sarfiyatında yüzde 10-15'lik fark çıkabiliyor.
Araba yağ yakması egzoz dumanının mavi renk oluşundan anlaşılabilir. Dumanın mavi renkte olmasının nedeni, yağın yanmasından dolayı meydana gelse de bazı araçlarda kullanılan sentetik yağ, egzozdan çıkan dumanın belirgin olmamasına yol açabilir. Bu durumda yağın yandığı, açığa çıkan kokudan anlaşılabilir.
Bozuk ayarlı supaplar motor arızasına neden olabiliyor.
Supap boşluğunun az olması ise supapların tamamen kapanmasını engelleyerek yanma odasına egzoz gazı ve yağ sızmasına yol açıyor.
Yağ yakımı engelleyebilmek için araç sıvıları kullanılabilir. Motorun hareketli olan parçaları üzerinde ince bir tabaka mevcut bulur. Ve bu tabaka sayesinde aşınmalar ya da sürtünmeler engellenebilir. Ayrıca motorun hararet yapmasını engellemek açısından da gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri