Motor üflemesi, ilerleyen vakitlerde motorun yağ yakışını artırır ve motorun yağ yakmasına sebep olur. Motorun rektifiye olması için hava filtresinin yağlanması yada filtre kabına yağ dolması gerekir.
Motor üflemesi, yağ yakmaya ve motor rektifiye işlemlerine neden olur. Araç alırken, motor testi mutlaka yaptırılarak, performansının yüksek olduğu görülmelidir.
İlk olarak aracın egzoz dumanına bakmanız yeterlidir. Egzoz dumanının rengi maviyse araç yağ yakıyor demektir. Ayrıca motoru çalışma sıcaklığına getirdikten sonra yağ kapağını açıp üfleme olup olmadığına da bakılmalıdır. Eğer motorda üfleme varsa motor yağ yakacaktır.
Pistonlar ile silindir duvarları arasındaki sızdırmazlık bozulduğunda yanma odasının içine yağ girebilir ve motor artık yağ yakmaya başlar. Veya bu duruma gelmeden önceki evrelerde yanma odasında meydana gelen patlamarda (yakıtın yanması) oluşan egzoz gazı dışarı sızmaya başlayabilir.
*Üflemeyi keser. *Motor yağ sıcaklığını dengeler. *Motor aşınmasını engeller. *Korozyondan korur.
İlgili 25 soru bulundu
Basınç (kompresyon) kaybının oluşması durumda motorun üflüyor olduğu anlaşılır. Motor üflemesi, ilerleyen vakitlerde motorun yağ yakışını artırır ve motorun yağ yakmasına sebep olur.
Araçlardaki motorun yağ yapağından hava salması motor üflemesi oluştuğunu göstermektedir. Silindirler ya da pistonlar hem kilometreye hem de kullanım şekline bağlı olarak aşınma gösterecektir. Motordaki bu önemli parçaların ömrü kısadır. Bu parçalar aşındığında yanma sonucu oluşacak gaz parçaların arasına girecektir.
Eğer egzozdan mavi veya gri renkli bir dumanın çıktığını fark ederseniz motorda yağ yakımı var demektir. Motorun yağ yaktığını anlayabileceğiniz bir diğer ip ucu ise, motor üflemesi olarak bilinen ve motor kapağı açıldığında hava üfleme durumudur.
Ynt: Yağ yakan,üfleme yapan motora hangi katkı maddesi
10w60 yağ, marka olarak da mobil 1 uygun olur.
sorusunun cevabı olumludur. Yağ yakan bir motorun iç parçaları aşındığı için araç çekişi düşmektedir.
Araba yağ yakması egzoz dumanının mavi renk oluşundan anlaşılabilir. Dumanın mavi renkte olmasının nedeni, yağın yanmasından dolayı meydana gelse de bazı araçlarda kullanılan sentetik yağ, egzozdan çıkan dumanın belirgin olmamasına yol açabilir. Bu durumda yağın yandığı, açığa çıkan kokudan anlaşılabilir.
Motorun yağ yakmasına sebep olan aşınmış parçaların sökülerek tespit edilmesi ve söz konusu parçaların yenileriyle değiştirilmesi gerekiyor. Yağ yakma problemi için dışarıdan herhangi bir çözüm uygulanamadığı için halk tabiriyle motor inmesi adı verilen işlemin yapılması kaçınılmaz oluyor.
Etrafa fışkırttırır. Yağ ısındıkça sıçrar ve motor yağsız kalır. Denildiği gibi içine toz, taş vb. şeyler girebilir.
% 70 lerdedir. Eğer aracın motorunda bi sağlıksız durum yoksa, buji yağ filtre ve bobin değişimiyle fabrika değerine çok yakın sonuçlar alınır. O yüzden bu yüzde olayı bakımdan önce ve sonra çok farkeder. Su yakma vs yoksa da bakım ile %95 civarı alınabilir en az.
senin bu durum iyi bişeye işaret değil hocam. bence motor sıcakken ve rolantide çalışıyorken yağ seviye çubuğunu çek, sigaradan tüter gibi biraz duman geliyorsa motor rektifiyesi yaklaşmış veya gelmiş demektir. biraz gaz verince dumanda artış oluyorsa gömlek ve segmanlar kesin rektifiyelik demektir.
Geçmişte 150.000 km seviyelerinde olan araç motor ömrü günümüzde benzinli araçlar için 300.000 kilometreyi aşarken dizel araçlar için de 500.000 kilometre seviyelerin görmekte.
Motorun Bitik Olması ve Motorun Yağ Yakması
Ancak tamiri mümkündür.
Motorun yağsız kalması nasıl anlaşılır? Bir motor yağsız kalıp yatak sarmışsa, motor yatak sesi değişir ve kulağı rahatsız edici düzeyde tak tak şeklinde metalin taşa vurulması şeklinde sesler duyulur. Gaz pedalına bastıkça sesin şiddeti daha da artar.
Dizel motorlar, benzine göre daha yüksek sıkıştırmalı yakıt kullanır. Bunun anlamı ise, daha fazla güç ve dolayısıyla daha fazla ısı üretimi demektir. Bunun yanında bir motorun çok fazla ısınması, egzoz sisteminden fazla yanma gazları üflemesine neden olur ve bu da egzoz borusundan, siyah dumanın çıkarır.
Eğer üfleme varsa buhar çıkışı gözlemlenir. Saydam renkte gözlemlenen buhar ne yazık ki üflemenin en büyük göstergesidir. Ayrıca motor yağ kapağını açarak, aynı renkte buharı bu bölümden de görebiliyorsanız araç üflüyor demektir.
Motor hem pahalı bir mekanizmadır hem de aracın beyni olduğu için diğer mekanizmaların da zarar görmesinde etkilidir. Aracın motor kısmındaki ısınma, üfleme ve yağ oranına bakarak, motor sağlığını ölçebilirsiniz. Özellikle sesli ve hırıltılı çalışma durumlarına karşı da analiz yapmalısınız.
Yüksek devirde motor gürültüsü aşırı olmadığı sürece normaldir. Ancak bazı durumlarda araç düşük devirde bir tık sesi de duyabilir. Genellikle bu durumun nedeni motor yatağının deformasyonu ile ilgilidir. Bu nedenle araç derhal en yakın teknik servise götürülmelidir.
Örneğin yağ kapağı açılarak üfleme olup olmadığı fark edilir. Araç çalışır vaziyetteyken yağ kapağı açılır ve kapak sıkmadan üstünde bırakılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri