Yağa su karışması, aracın performansını ciddi şekilde etkileyebilir ve motor hasarına neden olabilir. Bu nedenle, yağ seviyesinin ve soğutma sıvısı seviyesinin düzenli olarak kontrol edilmesi, aracın periyodik bakımlarının yapılması ve yağa su karışması durumunda aracın hemen servise götürülmesi önemlidir.
Yağ karışınca birşey olmaz evhamlılar için olur, daha önemlisi 1 litrelik yağ alan motorda 2 litre var bunun 1 litresini boşaltmanız gerekir. Fazla yağın olumsuz etkileri var. Aynı kategorideki yağların karıştırılmasında bir sakınca yok.
Motor yağının içerisine su karışması, aracın motorunda bir arıza olduğunu bildirir. Ancak bu durum erkenden fark edilmez ve araç kullanılmaya devam ederse arıza büyür ve motordaki bazı parçalara zarar verir. Motor yağına su karışmasıyla birlikte yağ özelliğini kaybeder ve motordaki sürtünmeyi azaltamaz.
Şayet aracımızın motor suyuna yağ karıştı ise bunu motor su haznesinden rahatlıkla anlayabiliriz. Su haznesine baktığımız da üstte kalan yağı görebiliriz. Veya elimizle suyu ellediğimiz de suyun içinde kaygan halde duran yağı fark ederiz.
Motor bloğu ve silindir kapağı arasında işlevsel mukavemet sağlayan silindir contası, aynı zamanda yağ ve suyun birbirine karışmasını önler. Yüksek hararet nedeniyle silindir contası arızası olursa su ve yağın birbirine karışması gerçekleşir. Bu olay tamirci diliyle tespiti ve açıklaması “conta yakmış” şeklindedir.
İlgili 32 soru bulundu
Motordaki su haznesi açılıp kontrol edildiğinde soğutma suyuna yağ karışıp karışmadığı anlaşılabilir. Araç kompresördeki kaçaklar sebebiyle performansını kaybeder ve çekiş gücü düşer. Hararet çubuğu yükselir ve buna bağlı olarak soğutma sistemi içerisinde su eksilmesi olur.
Antifriz, suyla karıştırıldığında, moleküllerden herhangi birinin bir araya gelmesini ve kristalleşmesini zorlaştırır. Temel olarak su ve antifriz, donma noktasını düşürmek için mükemmel bir kombinasyondur. Saf antifriz, motoru serin tutmak için yeterli ısı kapasitesine sahip değildir.
Yıkıcı etkiler: Yağın yapısını bozan su, motor parçalarına zarar verebilir. Su, yağın kimyasal yapısını değiştirerek, motorun ömrünü azaltabilir. Emme manifolduna hasar verme: Yağa su karışması, aracın emme manifolduna zarar verebilir.
Yağ soğutucu arıza belirtileri öncelikle aracın ikaz ışıkları ile kendini göstermektedir. Bir süre sonra aracın motorundan ses gelmeye başlar ve motorun performansı düşer. Öte yandan aracın motorundan ses gelmesi ve tekleme yapması da şanzıman yağ soğutucunun arızalanması anlamına geliyor olabilir.
Yağ soğutucu patlarsa ne olur sorusunda motorun arızalanacağını belirtmekte fayda vardır. Aracınız motor suyuna yağ karışması halinde sizi uyaracaktır. Genel olarak araçlarda uyarı ikazları iyi bir şekilde okumanız gerekmektedir.
Tam tersi durumda da daha uygun fiyatlı olsun diye 10W40 yerine 20W50 de koyarsanız yine yağınız yağlama görevini tam yapamaz. Çünkü yüzeyler arasına girebilmesi için ince bir yağ gereklidir. Yani kalın yağ yüzeylerin arasına giremeyecektir ve aracınızın motorunun yağsız kalmasına neden olacaktır.
Aracınızdan en iyi performansı almak ve uzun ömürlü olmasını sağlamak için mutlaka tür sıvıların değiştirilmesi ve periyodik bakımlarının da yapılması gerekecektir. Motor yağı değişimi için eğer motor sıcaksa yağın ılıması beklenmelidir.
Aracınızın motor yağı değişimi esnasında, motor üreticisinin öngördüğü değerden fazla yağ konulması şunlar gibi çeşitli sorunlara yol açacaktır: Fazla yağ, aracınızdaki yağ basıncını arttırarak pompa ve filtreye zarar verebilir.
Ekleme yaptığınız zaman oluşan yağ karışımı her iki yağdan da farklı olacaktır ama ikisinin ağırlıklı ortalaması olacağı söylenebilir. Yani farklı iki yağ karıştırılınca ortaya işgörmez bir yağ çıkmaz. Tam sentetik yağa yarı sentetik yağ ilave etmek tam sentetiğin birçok özelliğinden vazgeçmek demektir. Eklenebilir.
Farklı türleri karıştırmak, motor yağınızın dengesini bozarak verimliliğini azaltır ve motorunuzun performansını etkiler. En akıllıca seçim, aracınızın üreticisi tarafından önerilen yağ türü ve yağ değişim aralıklarına bağlı kalmak ve uygun fiyatlı hizmetler için yerel araç bakım uzmanlarınızı ziyaret etmektir.
Su soğutmalı motorlarda da fan olduğu için, hararet olduğunda rölantide beklemek suyun dolaşmaya ve fanın çalışmaya devam etmesine sebep olduğundan sıcaklık düşer ama yağ radyatörlü motorlarda işe yaramaz.
Ayrıca, şanzıman yağı azalması, vites değişimlerinde zorluk, anormal sesler ve aracın kayganlaşması sıklıkla görülen belirtilerdir. Direksiyonun ağırlaşması, şanzıman ısısındaki anormal artış, aracın titremesi gibi belirtiler de yağ kaçağına işaret edebilir.
Motor yağınız, motor içerisinde hareket ederken kirletici maddeleri toplar. Ancak zamanla bu kirleticiler, oksijene ve yüksek sıcaklıklara maruz kaldıkları için yağı bozmaya başlayabilir. Yağ bozulurken oksitlenir, bu da yağın kimyasal yapısını değiştirir ve onu daha az etkili ve daha “çamurlu” hale getirir.
Conta, parçalar arasında sızdırmazlığı sağlar. Motor soğutma sıvısı ile motor yağını da ayıran bu parçanın hasar alması araç motor suyuna yağ karışımının başlıca sebeplerindendir. Conta yanması olarak da bilinen bu sorun egzozdan su gelmesine sebep olabilir. Çünkü su motor aksamında yanmaz.
sizin soğutma suyu genleşme tankı içerisinde tahine benzettiğiniz durum büyük ihtimalle motor yağının soğutma suyuna geçmiş olması sebebiyle sabunlaşan motor yağıdır.
Kırmızı antifriz her ne kadar uzun ömürlü olsa da mavi antifrizden daha iyidir anlamına gelmez. Özellikle kırmızı antifrizin zararları olabilir. Bu zararlar, söz konusu ekipmanın yaşına bağlı olarak ortaya çıkabilir. Otomobil ya da ticari aracın yaşı var ise kırmızı antifriz, araçta arızalara yol açabilir.
Antifiriz renkleri
Piyasadaki antifrizler arasında en yaygın olanlardan biri mavi antifirizdir. Klasik üretim teknolojili inhibitörler eklenerek üretilmiştir. Diğer yaygın tür olan kırmızı antifriz ise organik üretim teknolojili inhibitörler eklenerek üretildiğinden maviye göre üç kat daha uzun ömürlüdür.
Antifriz Renklerinin Anlamları
Kırmızı antifrizler, organik üretim teknolojili inhibitör eklenerek üretilen antifrizlerdir. Yeşil antifrizler, inorganik inhibitör eklenerek üretilen antifrizlerdir. Mavi antifrizler, klasik üretim teknolojili inhibitörler eklenerek üretilen antifrizlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri