CAT5 kablo alın. CAT5 içindeki Mavi ve Mavi Beyaz kabloyu kutudaki etiket takılı olan kabloya bağlayın. Diğer ucuna RJ11 jack çaktırıp modeme takın ve tamamdır.
Evet VDSL 2 telli kablo ile çalışır. Modeme de 2 telli kablo ile bağlanır (RJ11 jack). cat5e ve cat6 kablolar daha kaliteli olduklarından bina içi (modem ile bina kapısındaki ankastre arası) tesisatta tercih edilebilir.
ADSL VDSL kablo farkı bulunmuyor. İkisi de kullanıcılara bakır kablolar ile ulaştırılıyor. VDSL ADSL farkı, VDSL teknolojisinde fiber kabloların da yer almasından kaynaklanıyor. Fiber kablolar ile kişilere sağlanan internet hızında bir kayıp yaşanması engelleniyor.
Telefon kablosu VDSL parazit ve elektromanyetik gürültü gibi iletime zarar verici sinyallerden etkilenmeden bağlantı yapmanızı kolaylaştırır. Ofis veya ev içinde modemden bilgisayarınıza 5 metre, 10 metre, 15 metre, 20 metre telefon kablosu ile rahatlıkla bağlanabilirsiniz.
VDSL internet, bakır kablo altyapısını kullanır. Yönlendirici, omurga, Switch gibi ağ cihazları üzerinden evlerimize kadar gelen VDSL, veri ve ses aktarımı yapar.
İlgili 36 soru bulundu
Tahmini Okuma Süresi: 4 dk. Very High Speed Digital Subscriber Line kelimelerinin kısaltılmış hali olan VDSL (Çok Yüksek Hızlı Dijital Abone Hattı) bakır kablo hatlarının da bulunduğu internet hizmeti sağlayan dijital abone hattıdır.
VDSL VDSL2 farklı, VDSL2 teknolojisinin daha yüksek bir bant sunmasından kaynaklanıyor. VDSL2 kullanılarak 250 Mbps hıza ulaşılabiliyor. VDSL kullanılarak ise 100 Mbps hızla aktarım yapılabiliyor.
Modeminizin VDSL veya ADSL olup olmadığını kontrol etmek için cihazın etiketinde veya belgelerinde "VDSL" veya "ADSL" yazması gerekmektedir. Ayrıca, VDSL modemler genellikle daha yeni ve daha gelişmiş teknolojileri destekleyen donanımlara sahip olma eğilimindedirler.
VDSL hızlı dijital abone hattı bir DSL bağlantı türüdür. Evinize yakın bir telefon santralinden bakır telefon kabloları yoluyla VDSL uyumlu modeme İnternet bağlantısı bağlanmasıdır. VDSL bağlantısı yaklaşık 100 mbps oranına kadar bir hız sunmaktadır.
ADSL daha eski bir teknolojidir ve genellikle internet erişimi için tercih edilen telefon hatlarını kullanır. VDSL ise daha yeni bir teknolojidir ve fiber optik hatlar üzerinden veri aktarımı yapar. Tüm bu kıyaslamalar neticesinde ADSL VDSL farkı için hız konusunun ön plana çıktığı söylenebilir.
Birçok nedenden dolayı internet bağlantınızın ve modeminizin VDSL olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz. Bunu anlamanın en kolay yolu ise internet hız testi uygulamak. İnternet hız testi yaptığınızda toplam hızınız 20 Mbps seviyesinin üzerinde çıkıyorsa, evinizde bir VDSL bağlantısı olduğunu söyleyebiliyoruz.
Fiber internet kullanımı ile VDSL internet ile ulaşılan hızdan 10 kat daha fazla hıza ulaşılabilir. VDSL internet kullanırken, santrale yakınlık da oldukça önemli faktör. VDSL interneti kullandığını alan santrale ne kadar yakınsa, verim de o kadar artar.
Hayır, VDSL internet bağlantısı için telefon hattı şart değildir. Ev veya iş yerinizde sabit telefon hattı bulunmasa bile bölgeye gelen bir bağlantı altyapısı mevcuttur.
“VDSL ne demek” sorusuna yanıt ararken internetin yapısından bahsetmek gerekiyor. Cihazın webe girebilmesi için ağ modeme ihtiyacı var. Bazı cihazlarda kaliteli bir internet için modem kullanılır. VDSL de kendine özgü prosedürü ve modem yapısı olan bir bağlantıdır.
CAT5E kablolar en fazla 1000 Mbps hıza ulaşırken en yakın teknoloji olan CAT6 10.000 mbps hıza kadar ulaşabiliyor! CAT6 kablolar 10 gigabit ethernet desteğine kadar ulaşırken CAT5E 1 gigabit ethernet desteğine ulaşır. Yani birbirlerinin en yakın rakibi olan bu kablolar arasında bile oldukça fark vardır.
Sonuç:Evet kablo kötüyse hız düşer.
Bu tür modemlerde veri iletimi bakır kablolar aracılığıyla yapılmakta, internet bağlantısını sağlayan santrale yakın mesafelerde bulunan aboneler yüksek bant genişliğinden yararlanarak internet kullanımlarını yüksek hızla yapabilmektedir.
ADSL ve VDSL Arasındaki Farklar
VDSL teknolojisinin bant genişliği çok daha yüksektir. Ancak bir dezavantaj olarak VDSL teknolojisi ADSL teknolojisine göre daha maliyetlidir. ADSL ve VDSL desteği sunan modemler farklılık gösterebiliyor. Bazı modemler sadece ADSL modem olurken bazılar her iki bağlantı türünü destekler.
VDSL “Very High Speed Digital Subscriber Line” cümlesinin kelimelerinden oluşan bir terim. Çok yüksek hızda dijital abone hattı olarak kullanılan bu kelime, internet kullanımının yaygınlaşması ile birlikte insan hayatına girdi.
Hayır etkilemez. Kablosuz kullanımı etkileyebilir ama onda da uçurum gibi kadar fark olmaz.
VDSL (Very-high-bitrate Digital Subscriber Line) ise ADSL'den çok daha yüksek hızlara (5 kat daha fazla download ve 10 kat daha fazla upload) olanak verir. Sinyalin güçlü olarak aktarılabildiği noktalarda 100 Mbps'e kadar hıza ulaşılabilir.
VDSL2 Nedir? VDSL2, VDSL'in daha yüksek bant genişliği sunan üst teknolojisidir diyebiliriz. ADSL ve VDSL gibi VDSL2 de bakır altyapı kullanm. VDSL'den farkı ise merkezi santrallerden açık hava santrallerine kadar fiber kablo çekilerek ya da kullanıcının direk binasına kadar fiber kablo çekilerek kurulur.
DSL modemler maksimum 24 Mbps, VDSL modemler ise 150 Mbps bağlantı hızlarına ulaşabilirken, fiber uyumlu modemler bunların oldukça üstünde, 1000 Mbps gibi etkileyici hızlara çıkabilir. Fiber uyumlu modemlerle telefon hattına ihtiyaç duymadan internet bağlantısı kurulumu sağlanabilir.
100 Mbps alabilirsiniz. Eğer 4 Mbps çıkıyor ise VDSL'dir ve yukarıda yazdığım geçerlidir.
Eğer ADSL altyapısı varsa ancak ADSL modem ile internet hizmeti alabilirsiniz. Bu hatta VDSL modem takarsanız VDSL internet hizmeti almanız mümkün değildir. Bu hizmeti almak için oturduğunuz muhite VDSL hizmet sağlayıcının gelmesini beklemekten başka çareniz yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri