Bu sorunun cevabına tartışmasız "Evet" dememiz gerekiyor. Çünkü aracın sadece kilometresine bakarak motor yağını değiştirmek hatadır. Motor yağı kimyasal bir karışımdır ve zamanla özelliklerini kaybeder. Bu nedenle aracınız yol yapmasa bile her yıl bir defa motor yağınızı değiştirmeniz gerekir.
Siz Sordunuz Castrol Yanıtladı #3 | Son Kullanma Tarihi - YouTube. Açılmamış motor yağları güneş görmeyen ve rutubetsiz ortamlarda saklanmaları halinde üretim tarihinden itibaren 4 seneye kadar kullanılabilir.
Araç üreticilerin tavsiyeleri doğrultusunda, kullanılan yağın türüne ve kat edilen kilometreye göre, aracınızın motor yağı yılda en az 1 kez yenilenmelidir. Bu üst sınır, eski araçlar için her 5.000 km'de bir, yeni araçlar içinse ortalama en fazla 20.000 km'de bir olarak düşünülebilir.
Araçlarda kullanım durumu farklı olabileceği gibi 10-15 bin km sonrasında yağ filtresiyle birlikte motor yağının değişimi önerilir. Böylelikle aracın sahip olacağı performans yükseltilebilir.
Motor Yağı Değiştirilmezse Ne Olur? Motor yağı eskidikçe içeriği bozulur, yoğunluğu azalır ve kirlenir. Özelliğini kaybeden motor yağı, yüzeyde yeteri kadar tutunamayacağı için motoru iyi bir şekilde yağlayamaz ve motor bloğunu aşırı derecede ısıtır. Isıya bağlı olarak oluşan fazla nem, motor ömrünü kısaltır.
İlgili 26 soru bulundu
Aracın gösterge paneli üzerindeki motor yağı basınç uyarı lambası yanıyorsa motor yağının değişim zamanı gelmiş olmalıdır. Bu lambanın yanması motor yağı ile ilgili bir problem olduğuna işaret eder. Bu uyarıyı mutlaka dikkate alın. Eksilmiş, kalitesi bozulmuş motor yağı kullanımı, motora büyük zarar verebilir.
Motor yağ değişimi geçerse aracın çekiş gücü zayıflar ve aracın hareket etmesi sırasında aracın motorundan ses gelebilir.
Sıfır araç bakımı markaların belirlemiş olduğu km veya yıl bazına göre yapılmaktadır. Bu kilometreler genelde 10.000 km ile 20.000 km arası değişkenlik gösterebilir eğer ki kilometresi dolmadıysa aracın trafiğe çıkışından 1 yıl sonrasında her marka için geçerli olan bir durumdur bu yıllık bakımının yapılması gerekir.
DI Dizel ve Benzinli motorlar ile FSI, TDI ve Common Rail motorlar için uygundur. Araç üreticilerinin tavsiyelerine bağlı olarak 50,000 km'e veya düşük kilometre yapan sürücüler için 2 seneye varan uzun yağ değişim aralıkları sağlar.
Genellikle 10, 15 ya da 20 bin kilometre katedildiği zaman bir aracın periyodik bakıma girmesi gerekir. Kilometre sınırını doldurmayan araçların ise bakım süresi en fazla 1 yıldır. Belirtilen kilometre katedilmese bile aracın her yıl mutlaka periyodik bakıma girmesi gerekir.
Motor yağı raf ömrü kaç yıldır? Orijinal ambalajı açılmadığı takdirde üretim tarihinden itibaren 10 yıldır.
Yapılan araştırmaya göre saklama koşullarına bakılarak, motor yağlarının son kullanma tarihi üretim tarihinden itibaren 5 (beş) yıldır. Endüstriyel yağların son kullanma tarihi ise 10 (on) yıldır. Gres yağlarında ise son kullanma tarihi 15 (on beş) yıldır.
Motor yağı değişimi sırasında filtrenin de değiştirilmesi önerilir. Motor tipine, aracın kullanıldığı iklim ve koşullara göre değişmekle birlikte genel olarak bir süre söylemek gerekirse yağ filtresinin motor yağı ile birlikte 1 yıl veya 10.000 – 15.000 kilometrede bir (hangisi önce dolarsa) değişmesi önerilmektedir.
Motor yağı seviyesi 1 litrenin altında ise bu aracınızın motoru için büyük sorunlara neden olmaktadır. Motor yağı 1 litreden eksik olursa motorda yatak sarması denilen problem başta olmak üzere hararet yapması ve tekrar çalışmaması gibi birçok sorun oluşmaktadır.
Bidonun kendi plastiği tepkimeye girmez ama yağın hava alması, nemlenmesi, güneş altında ısınması kalitesini bozabilir. Hele ki bidonun içini kurutmadan ıslak ıslak koyduysan yağ tortu yapar bozulur. Yağı kullanacağın zaman kontrol edersin renginde akışkanlığında bir değişiklik yoksa sorun yok demektir.
YEni teknoloji araçlar yüksek devirlerde az miktarda yağ eksiltebilir. Sonradan kendine gelir safsatası da yoktur.
5W40 motor yağı ile 5W30 motor yağının karşılaştırması: Yukarıdaki bilgilere göre karşılaştıracak olursak 5W40 motor yağ, 5W30 motor yağ ile soğuk havalardaki akışkanlık performansında aynı olacak iken sıcak havalarda 5W30 motor yağına göre daha yüksek derecelere kadar akışkanlığını koruyabilecektir.
– Öncelikle 5W-30 tam sentetik, 10W-40 ise yarı sentetik bir yağdır. – Tam sentetik olan 5W-30'un ömrü 15.000km/1yıl iken, – Yarı sentetik olan 10W-40'ın ömrü 7500km/1yıldır. (10W-40 kullanarak 10.000km'de bir yağ değişiminin uzun vadedeki aşınmaları artıracağı yine kaçınılmaz bir sondur.)
Uzmanlar ise her 60 bin kilometrede, bu yağın değişmesini tavsiye eder. Bu durumda her 60 bin, 120 bin ve 180 bin kilometrede yağ değişimi yapmak gerekir.
Benzinle çalışan otomobiller, her 15.000 kilometrelik kullanımda bir, araç bakımına ihtiyaç duyarlar. Hibrit otomobillerde de 15.000 kilometre ya da yılda bir kez olmak üzere düzenli bakım yaptırılması gerekir. Dizel araçlarda ise bu ölçü 10.000 kilometredir.
Örneğin bakım 1000 km de aracınızı bakıma sokmayı ihmal ederseniz değişmeyen yağ zaman içerisinde fonksiyonunu kaybederek motorunuza zarar vermeye başlayacaktır. Bu da aracınızın motorunda yanma meydana getirebileceği için gereksiz bir masraf ve kullanım ömründe kısalmaya sebep olabilecektir.
Periyodik araç bakımı yapılmayan aracın kullanım ömrü azalır. Aracınızı oluşturan parçalar zamanla aşınacağı ve etkisini yitireceği için, ani araç arızası ve arızalara bağlı kaza riski artar. Bu da hem sizi, hem sevdiklerinizi, hem de trafikteki diğer sürücüleri riske atar.
Motor yağı değişmezse ne olur sorusuna madde madde bir özetle tekrar yanıt verelim: Motor temiz kalamaz. Motorun soğutulması zorlaşır. Motor içinde sürtünme artar ve parçalarda arıza meydana gelir.
Yanma tehlikesi olmamak kaydıyla değiştirilir fakat gelirgelmez değiştirmesi pek iyi değil neden: motor daha yeni durduğu için yağ yukarılardan aşağıya süzülmemiş olur ve normalinden falza eski yağ motorun içinde kalır. Yağ yeteri kadar süzüldükten sonra ama kesinlikle sıcakken yağ değişir.
Fulltech 5W-30, yeni nesil motorların ihtiyaç duyduğu performans gereksinimlerini karşılayan sentetik motor yağıdır. Özellikle Volkswagen, BMW ve Mercedes-Benz markalı araçlar için geliştirilmiş olmakla beraber benzinli veya dizel motorlu binek ve hafif ticari araçlarda kullanımı uygundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri