Motor üzerindeki yağ filtresinin altında yer alır. Yağ soğutucusunun görevi, motor içerisindeki yağı soğutma sıvısı olan motor suyu vasıtasıyla soğutmaktır. Bu peteğin çürümesi veya delinmesi durumunda içerisindeki kanallarda mevcut olan yağ ve su birbirine karışacaktır.
Şayet aracımızın motor suyuna yağ karıştı ise bunu motor su haznesinden rahatlıkla anlayabiliriz. Su haznesine baktığımız da üstte kalan yağı görebiliriz. Veya elimizle suyu ellediğimiz de suyun içinde kaygan halde duran yağı fark ederiz.
Bu işlem, özel ekipmanlar kullanılarak gerçekleştirilir. Motor içerisinde kalan suyun tamamen temizlenmesi için motorun sıcaklığı artırılır ve suyun buharlaşması sağlanır. Motor içerisindeki yağın da temizlenmesi için, özel temizleyiciler kullanılır ve motor içerisinde dolaştırılır.
Doç. Dr. Güngörmüşler, “Işık, oksijen, sıcaklık, su veya nem zeytinyağının kalitesini bozan etmenlerdir.
Motor Soğutma Suyunun Yağa Karışması
Böyle bir durum olduğunda çoğunlukla sorun, silindir kapağı contasından kaynaklıdır. Radyatördeki dolaşımda arızalar yaşanarak tıkanır ve hararet yaşanır. Arıza esnasında soğutucu suyu, yağ karterini zorlar.
İlgili 29 soru bulundu
Motor yağının içerisine su karışması, aracın motorunda bir arıza olduğunu bildirir. Ancak bu durum erkenden fark edilmez ve araç kullanılmaya devam ederse arıza büyür ve motordaki bazı parçalara zarar verir. Motor yağına su karışmasıyla birlikte yağ özelliğini kaybeder ve motordaki sürtünmeyi azaltamaz.
Yağ soğutucu arıza belirtileri öncelikle aracın ikaz ışıkları ile kendini göstermektedir. Bir süre sonra aracın motorundan ses gelmeye başlar ve motorun performansı düşer. Öte yandan aracın motorundan ses gelmesi ve tekleme yapması da şanzıman yağ soğutucunun arızalanması anlamına geliyor olabilir.
Koku Yöntemi. Zeytinyağını kokladığınızda meyvemsi bir koku yerine boya ya da yapıştırıcıya benzer bir koku alıyorsanız yağın bozulmuş olma ihtimali bir hayli yüksek.
Yağ soğutucu patlarsa ne olur sorusunda motorun arızalanacağını belirtmekte fayda vardır. Aracınız motor suyuna yağ karışması halinde sizi uyaracaktır. Genel olarak araçlarda uyarı ikazları iyi bir şekilde okumanız gerekmektedir.
Vücudun harcadığından fazla enerji alımı, vücutta yağ artışına bu durumda insulin direnci, diyabet, kalp-damar hastalıkları, karaciğer yağlanması, hipertansiyon, kalp krizi, safra kesesi iltihaplanması gibi problemleri ortaya çıkarabilir.
Motordaki su haznesi açılıp kontrol edildiğinde soğutma suyuna yağ karışıp karışmadığı anlaşılabilir. Araç kompresördeki kaçaklar sebebiyle performansını kaybeder ve çekiş gücü düşer. Hararet çubuğu yükselir ve buna bağlı olarak soğutma sistemi içerisinde su eksilmesi olur.
Pistonların sıkıştırma hareketinde su sıkışamaz ve piston kolu yamulur. Motor çalışmaya devam ederse silindiri berbat eder. Alınan suyun çokluğuna, motorun o anki çalışma devrine göre araç blok dahi patlatabilir. Motor bloğunun patlaması bir aracın başına gelebilecek en kötü sorundur.
Motor yağı motor bloğundan önce ısınır. Blok soğuk yağ sıcak olunca aynı çaydanlık kapağındaki gibi buharlaşma olur. O da sarı renk bir köpük oluşturur. Eğer uzun süreli kullanımda da yapıyorsa ve yağ çubuğunda da köpük görünürse o zaman yağa su karışmış demektir.
Yağ seviyesi ideal olarak en üst çizgide veya bu çizgiye yakın olmalıdır, fakat alt çizginin üzerindeki herhangi bir seviye de sorun yaratmayacaktır. Yağ seviyesi minimum işaretine yakın veya bu işaretin altındaysa, kesinlikle hemen yağ eklemeniz gereklidir. Yağ yarı seviyedeyse, motor yağı eklemek isteğe bağlıdır.
Motor yağı bidonun kapağını açıp motor yağı çubuğunu çıkardığınıza motor yağı seviyesini fark edersiniz. Çubuk üzerinde minimum ve maksimum noktaları bulunur. Bu noktalar yağın ne durumda olduğunu net olarak ifade eder.
sizin soğutma suyu genleşme tankı içerisinde tahine benzettiğiniz durum büyük ihtimalle motor yağının soğutma suyuna geçmiş olması sebebiyle sabunlaşan motor yağıdır.
Yağ soğutucusu ve yağ pompasını 225.000 kmden sonra değiştirmeliyiz(Yakın zamanda) Yağ soğutucusu ve yağ pompası hayati öneme sahip iki parça.
Su soğutmalı motorlarda da fan olduğu için, hararet olduğunda rölantide beklemek suyun dolaşmaya ve fanın çalışmaya devam etmesine sebep olduğundan sıcaklık düşer ama yağ radyatörlü motorlarda işe yaramaz.
Soğutucu, yağın sıcaklığını düşürerek motorun daha verimli çalışmasını sağlar. Özellikle yoğun trafikte veya uzun sürüşlerde, motor sürekli olarak çalıştığı için aşırı ısınma riski artar. Dolayısıyla günlük sürüşlerde de motorun aşırı ısınmasını engeller.
Aracınızdan en iyi performansı almak ve uzun ömürlü olmasını sağlamak için mutlaka tür sıvıların değiştirilmesi ve periyodik bakımlarının da yapılması gerekecektir. Motor yağı değişimi için eğer motor sıcaksa yağın ılıması beklenmelidir.
Araç üreticilerin tavsiyeleri doğrultusunda, kullanılan yağın türüne ve kat edilen kilometreye göre, aracınızın motor yağı yılda en az 1 kez yenilenmelidir. Bu üst sınır, eski araçlar için her 5.000 km'de bir, yeni araçlar içinse ortalama en fazla 20.000 km'de bir olarak düşünülebilir.
Su soğutmada su silindir içerisindeki kanallarda gezinip soğuturken, yağ soğutmalı sistemde motor bloğunun içerisindeki şanzıman, debriyaj ve krankın içinde çalıştığı yağ basit bir pompayla yağ radyatöründen geçirilerek soğutulur, yağ soğuyunca motor da soğur.
Soğutucular yağ filtresinin yanında veya alt bölümünde bulunur.
Bir araçta hararetin yükselmesi her zaman için tehlikeli bir durum olarak kabul edilir. İşte yağ soğutucu da tıpkı soğutma fanı gibi radyatöre destek vermek için geliştirilmiş bir sistem ve radyatör dolaşım sıvısını soğuturken bu sistem yağı soğutuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri