Antioksidan maddelerden oluşan kırmızı lahana, yiyeceklerin daha kolay sindirilmesinde de rol oynayarak mide hastalıklarının önüne geçer. Faydaları ile gündeme gelen kırmızı lahana zararları üzerine herhangi bir bulgu yoktur. Sadece tuzlu tüketildiğinde kısa bir süre için mide şişliğine neden olabilir.
Lahananın zararları ve yan etkileri
Hipotriod ve Tiroid disfonksiyonu sorunu olan kişiler dikkatli tüketmelidir. Aşırı tüketimi su kaybına neden olabilir. Fazla tüketildiğinde yoğun gaz ve şişkinlik yapabilir. Lahana suyu fazla tüketildiğinde idrar yollarında tahrişe neden olabilir.
İlgili 39 soru bulundu
Kırmızı lahana ile enfeksiyon hastalıklarından kolayca kurtulabilirsiniz. Mor lahana suyunu öksürükle geçen günlerinizde tüketirseniz; balgam problemini vücudunuzdan atabilirsiniz. Boğaz ve burun tıkanıklığı durumunda da antioksidan etkisi sayesinde faydalı olacaktır ve solunum yollarını temizleyecektir.
Kırmızı lahanayı doğrayıp bol tuz ile derin bir kapta bir gün bekletin. Ertesi gün elinizle suyunu sıkıp süzdürdükten sonra kavanoza doldurun. Ağzına kadar üzüm sirkesiyle doldurup, salata yapmaya hazır hale getirin. İsteğe göre roka, dilimlenmiş zeytin, mısır konservesi ilave edip salata yapın.
1) Lahana. Lahana hem emzirme döneminde hem de katı gıdaya geçiş döneminde gaz yapan bir sebzedir.
Vücudu yabancı maddelerden koruyan antioksidan özelliği sayesinde lahana, bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlıyor. Bağırsaktaki yararlı bakteriler konusunda da olumlu etkileri olduğu biliniyor. Bu özelliği sayesinde de lahana, sindirim sisteminin sağlıkla çalışmasına yardımcı oluyor.
Kan basıncını dengeliyor
Hem antioksidan özellikleri hem de kırmızı kan hücrelerinin sağlığını koruması sayesinde kırmızı lahana, kan basıncı üzerinde olumlu etkilerde bulunuyor, tansiyonun dengelenmesine yardımcı oluyor.
Uzmanlar tansiyon hastalarının belirli kurallar doğrultusunda besin tüketimi yapmaları gerektiğini söylüyor. Tansiyona iyi gelecek sebze tüketiminin önemini vurgulayan uzmanlar lahananın tansiyona iyi geldiğini belirtiyor.
İçeriğindeki kükürtlü bileşikler, A, C ve K vitaminleri sayesinde antioksidan özelliği oldukça güçlü bir sebze olan beyaz lahana pek çok hastalığa karşı koruyucu etki yapar. Ancak kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler tarafından dikkatli kullanılmalı.
Kırmızı Lahananın Faydaları
Kalp ve damar hastalıklarından korur. Sindirimi güçlendirir. Kötü kolesterol seviyesini düşürür.
Mor lahana mutfaklarımızda oldukça popüler olan sebzelerden biri. B12 Vitamini Eksikliği için bu kürü kullandığınızda gün gün B12 değerleriniz artıyor ve en geç 1-2 ay sonunda B12 vitamin değerlerinizi ölçtüğünüzde B12 eksikliğinden eser kalmayacak. Kırmızı lahana salatası tarifi...
Brüksel lahanası, beyaz/kırmızı lahana: ''Sulforafen'' içeren bu sebzeler yağ yakıcı enzimlerin ortaya çıkmasını sağlar. Bu sebzeler karın yağlarını yakmaya yardımcıdır.
Yüksek oranda C vitamini ve sülfür içerdiğinden vücut sağlığına oldukça olumlu katkılarda bulunur. Suyu sıkılıp içilen kırmızı lahananın kan basıncını azaltığı, sindirimdeki hücreleri yenilediği biliniyor. Bunun dışında kabızlık gibi sorunlar sırasında tüketerek bağırsakların fonksiyonlarını artırır.
FODMAP adı verilen karbonhidratlar, özellikle irritabl bağırsak sendromu olan kişilerde şişkinlik ve diğer sindirim semptomlarına neden olabilir. Bunun için yüksek FODMAP içeren (buğday, soğan, sarımsak, brokoli, lahana, karnabahar, enginar, fasulye, elma, armut ve karpuz) uzak durulması önerilir.
Salatada kullanacağınız mor lahananın gaz yapmaması içinse doğradıktan sonra tuz ve limonla bir süre ovabilirsiniz. Ovduktan sonra lahanayı durulamadan salataya ekleyebilirsiniz. Aman dikkat, salataya ekstra tuz atmayın sakın, yoksa fazla tuzlu olur ve yiyemezsiniz.
yaygın adı ile kırmızı lahana olarak bilinen ancak kendisi mor renkten teşkil bir sebze. İsmi önemli olmayan lahanadir.
Genel bir kural olarak, ekim işleminden dikim işlemine kadar 18 ila 38 gün gerekmektedir. Çoğu lahana çeşitleri, dikim işleminden 75 ila 88 gün sonra hasat edilmeye hazırdır.
Lahana: İçindeki bazı enzimler cinsel gücü artırıyor. Araştırmalar lahana yiyen erkeklerin yüzde 90'ının aşırı cinsel istek duyduğunu kanıtlıyor.
Kırmızı lahana ya da diğer adıyla mor lahana, turpgiller familyasının geniş yapraklı, kat kat açılan sağlıklı bir üyesidir. Sonbahar – kış sebzesi kırmızı lahana, süper besin olarak anılır. Kırmızı lahana çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir.
Mor lahanayı yıkıyoruz derin bir kaba doğuruyoruz. Üzerine toz şeker, sirke, tuz, limon tuzu veya limon suyunu ekliyoruz, harmanlıyoruz. Biraz rengi değiştiğinde kavanoza dolduruyoruz, dolapta saklıyoruz. İhtiyacımız olduğunda salatalara ekliyoruz.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir. - Ödem attırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri