Uyumadan önce yenilebilecek meyvelerin başında muz geliyor. Çünkü muz, magnezyum ve potasyum içerir. Bu içeriğinden dolayı da kasları rahatlatır ve uyurken daha rahat bir bedenle uyumuş oluruz. Ayrıca, mutluluk hormonu olan serotonin ve daha iyi uyumamıza yardımcı olan melatoninin üretimini sağlar.
Bu da gece uykumuzda istemsiz bir şekilde kasılan kaslarımız sebebiyle, uyku kalitemizi kötü yönde etkiliyor. Ancak bu durumları önlemek ve gece kaçamaklarını daha sağlıklı bir hale getirmek için uzmanların bize bir önerisi var: Uyumadan önce muz yemek!
UYKU ÖNCESİ EN İDEAL MEYVELER
Triptofan, proteinlerin ve vücudun ruh halini ve uykusunu düzenleyen kimyasal serotoninin oluşturulmasından sorumlu temel bir amino asit olduğu için özellikle önemlidir. Triptofan içeriği yüksek meyveler arasında muz ve hurma bulunur.
Muzun genellikle erken saatlerde tüketilmesi tercih edilir. Bu şekilde tüketmek daha sağlıklı olmaktadır. Geç saatlerde ölçüsüz bir şekilde tüketilen muz sağlık açısından risk oluşturabilir. Bu nedenle diyetlerde gece saatlerinde muz önerilmemektedir.
Muzdaki liflerin tokluk sağladığı, lif ve B6 vitamini içeriğinin ise ağırlık kontrolüne yardımcı olduğu bilinir. Muz, aynı zamanda bağırsaktaki probiyotik bakterileri besleyen prebiyotik olan fruktooligosakkaritlerin zengin bir kaynağı olup, bağırsak sağlığının düzenlenmesinde önemli rol oynar.
İlgili 40 soru bulundu
Muz, kalp sağlığı için oldukça önemlidir. Kan basıncını dengelemede oldukça yardımcıdır. Muz aynı zamanda tokluk hissi verdiği için kilo verme konusunda da yardımcıdır. Anemi, artrit, idrar rahatsızlığına iyi geldiği bilinmektedir.
İçerisinde bulunan yüksek miktarda lif, bağırsakları uyarır ve harekete geçirir. Birkaç gün boyunca sabah kahvaltısına muzla başlarsanız kabızlığınız büyük oranda azalır ve iyileşme gösterir. Dilerseniz bir kapta bal ve muzu karıştırıp püre olarak da tüketebilirsiniz.
Uyumadan önce yenilebilecek meyvelerin başında muz geliyor. Çünkü muz, magnezyum ve potasyum içerir. Bu içeriğinden dolayı da kasları rahatlatır ve uyurken daha rahat bir bedenle uyumuş oluruz. Ayrıca, mutluluk hormonu olan serotonin ve daha iyi uyumamıza yardımcı olan melatoninin üretimini sağlar.
Muz Yemek Gaz Yapar mı? (
Muz aynı zamanda yüksek oranda lif barındıran önemli meyve türleri içerisinde yer alır. Bu sebepten dolayı çok fazla muz tüketmek aynı zamanda şişkinlik ve gaz yapabilir. Çünkü kalın bağırsağın lifi eritmesi konusunda zorluk yaşandığı durumlarda muz gaz ve şişkinlik problemini getirebilir.
Sağlıklı bir insan günde 7,5 muz yiyebilir
Yetişkinlerin günde 3.500 mg potasyum alması gerekiyor.
Eğer gerçekten açsanız, gece ufak birşey atıştırmanın bir sakıncası yok. Biraz meyva, yağsız yoğurt, veya düşük kalorili sosa batırılmış sebzeler yemeye çalışın, 1-2 grisini yağsız peynir veya 1 avuç beyaz leblebide açlık duygunuzu köreltir. Baharatlı veya kafein içeren maddelerden ve alkolden uzak durmaya çalışın.
Peygamber efendimiz aleyhisselatu vesselam, yatmadan önce İhlas, Felak, Nas ve Ayetel Kürsi ayetlerini okur avucuna üfler ve vücuduna mesh ederdi. Yatsı namazı sonrası Amenerrasulü ve Mülk suresini okurdu. Yatsı namazı sonrası dünya kelamı konuşmamak ve gece namazı için uyumak sünnettir.
Buna ek olarak merak edilen bir konu daha bulunuyor: Gece muz yemek zararlı mı? Aslında gece belli bir saatten sonra yediğiniz her şey size kilo olarak geri dönebilir. Daha doğrusu vücudunuz yeteri kadar kalori yakamaz. Bu yüzden gece yemek yerine gün içerisinde yiyebilirsiniz.
Düzenli olarak tüketmeye devam ettiğinizde sindirim sisteminizin sağlıkla çalışmasına destek olursunuz. İçindeki besin lifleri kısa vadede sizi tok tutarken uzun vadede de sindirim sisteminizin düzenlenmesini ve bir sorun yaşıyorsanız daha hızlı bir şekilde çözülmesini sağlıyor.
Faydaları sayısız olan muzu düzenli olarak her gün 2 adet yediğinizde olumlu sonuçlar alacaksınız. İşte etkileri... Posalı, tropik bir meyve olan muz hemen hemen herkesin severek tükettiği bir gıdadır. Muzu doğrudan yiyebilir, meyve salatalarında ya da hamur işlerinde kullanabilirsiniz.
D vitamini olan meyveler ve sebzeler arasında; ıspanak, muz ve portakal da sayılabilir.
Eğer muz tükettiğinizde mide bulantısı, vücutta kızarıklık ve kaşıntı gibi belirtiler görülüyorsa tüketilmemesi önerilir. Muz şeker hastalığı olan kişiler de fazla tüketilmemesi gerekir. İçerisinde fazla miktarda şeker bulunduğu için kişilerde sorunlara yol açabilir.
Ayrıca bağırsak hareketlerini yavaşlatan tanen açısından zengindir. Muz olgunlaştıkça çözülebilir lif içeriği artar ve “Muz kabızlığa iyi gelir mi?” sorusu tam da bu noktada önem kazanır. Kabızlık için muz tüketimi kabızlığın önlenmesine yardımcı olabilir.
Dr. Karatay: "Meyvelerin şekeri ve her türlü şeker, tatlı zehirlerdir. Hiçbir zaman aşırı bir şekilde, özellikle akşamları geç vakitlerde tüketilmemelidir"
Uyku problemi yaşıyorsanız uyumadan 1-2 saat önce besin alımını kesmekte fayda var. Önemli olan neyi ne zaman ve ne kadar yediğiniz. Yatmadan en geç 1-2 saat önce yağlı, şekerli, baharatlı, ağır besinler yerine daha hafif ve uykuya geçişi kolaylaştırıcı besinler tercih edilebilir.
Özellikle olgunlaşmış muzlar kabızlıktan kurtulmak için yüksek oranda lif barındırır. Sadece lif değil aynı zamanda kabızlık problemine iyi gelecek potasyuma da sahiptir. Ancak söz konusu olgunlaşmamış yeşil ve sarı muz olduğu vakit, kabızlık problemi meydana getirebileceğini söylemek mümkün.
Doğal laksatif içeren yiyecekler: Muz,elma, kavun, erik, kırmızı meyvelerdir. Bu meyveler doğal laktasif içerikleriyle dışkıyı yumuşatır.
7) Olgunlaşmamış Muz ve Kavun
Meyveler yüksek oranda lif içerir ve bu özellikleri sayesinde kabızlıkla mücadele etkin rol oynadıkları bilinir. Ancak olgunlaşmamış muz ve kavun için durum bunun tam tersidir. Bu meyveler olgunlaşmadan yenildiğinde kabızlığı tetikleyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri