Yağlama hatlarında olası bir kirlilik veya sızdırmazlık elemanı parçası olması durumunda yaşanacak yetersiz yağlama. İdeal motor yağına göre daha viskoz-kalın yağın kullanılması durumunda, turboya olması gerekenden daha geç yağ ulaşır ve problem yaratır.
Turbonun yüksek devir çevirirken oluşan sürtünmeyi minimuma indirmesi için yağlama sistemi vardır. Motor yağı, yağ pompası sayesinde turboya basılır. Bu sayede mil yağlanır. Turbo havayı, yanma odasına basmakla mükelleftir.
Ultra yüksek performanslı sentetik dizel motor yağıdır (UHPD). Özellikle uzun yağ değişim aralıklarının istendiği turbo dizel ağır hizmet araçlarda kullanılır. Optimum formülasyonu, sentetik teknolojisi ile en ağır şartlarda maksimum koruma sağlar.
Motor yağı değişimi, araç performansını etkileyen hususlar içinde yer alır. Motor yatağı, pistonlar, segmanlar ve silindir duvarları gibi ana parçalar, motordaki metal sürtünmesini önlemek için yağlanmaya ihtiyaç duyar. Bu parçaların etkili bir şekilde yağlanması, sürtünmeyi azaltarak aşırı ısınmayı önler.
Turbonun ömrünü uzatmak için, düzenli aralıklarla bakım yapılmalıdır. Bakım işlemleri arasında yağ değişimi, hava filtresi değişimi, turbo şarjın temizlenmesi vb. bulunur.
İlgili 18 soru bulundu
Turbo arızası, motor krank milini döndürmek için yeterli gücü üretemediğinde meydana gelen olgudur. Bu, motorun yağı azaldığında veya motorda yeterli sıkıştırma veya yakıt olmadığında olduğu gibi başka nedenlerden kaynaklı da olabilir.
Ayrıca motor yağı zamanla eksilerek aracın çekiş gücünü etkiler. Motor yağının eksilmesi aracın performansının düşmesine neden olur. Aracınızdan en iyi performansı alabilmek için motor bakımının da zamanında yapılması gerektiğini unutmayın.
Motor yağı, birbirine temas ederek çalışan parçaların arasında bir yağ tabakası meydana getirir. Böylece motordaki parçaların sürtünmesini en aza indirir ve aşınmayı engeller. Motorda oluşan tozları ve kirleri yağ filtresine taşıyarak motor parçalarını temizler. Motor, yüksek sıcaklık koşullarında çalışır.
Motor yağı seviyesi 1 litrenin altında ise bu aracınızın motoru için büyük sorunlara neden olmaktadır. Motor yağı 1 litreden eksik olursa motorda yatak sarması denilen problem başta olmak üzere hararet yapması ve tekrar çalışmaması gibi birçok sorun oluşmaktadır.
5W40 motor yağı ile 5W30 motor yağının karşılaştırması: Yukarıdaki bilgilere göre karşılaştıracak olursak 5W40 motor yağ, 5W30 motor yağ ile soğuk havalardaki akışkanlık performansında aynı olacak iken sıcak havalarda 5W30 motor yağına göre daha yüksek derecelere kadar akışkanlığını koruyabilecektir.
Bu noktada 10 40 motor yağı dizel araçlar için olduğu gibi benzinli ve LPG'li araçlardaki kullanıma da uygundur. Dört mevsim kullanımı ve ortak yağ kullanımı sayesinde 10 40 benzinli motor yağının yanı sıra diğer seçeneklerde de güvenle kullanılabilir.
2.Motorun yağı dökülecek ,tekrar yeni yağ konulacak , motor yaklaşık yarım saat rölantide çalıştırılacak. Bu arada yağ pompasının basıncı kontrol edilecek. Motorda başka arıza varsa giderilecek.
Yağın içindeki kirlilikler, kurum, yakıt, soğutma sıvısı veya aşınmış metal parçaları yağın kontamine olmasına kirlenmesine yol açarlar. Turbolar yüksek hızla döndükleri için, yağın içinde olası küçük bir parça bile hasara yol açabilir. Etkiler: Yağın içindeki ufak bir partikül, turbo radyal yatak yüzeyini (Bknz.
Turbolarda meydana gelmesi muhtemelen arızaları ve sebeplerini anlamak için öncelikle araçlarda turbo ne zaman devreye girer konusuna bakmak gerekiyor.Bu her ne kadar aracın modeline ve yaşına bağlı olarak değişim gösteren bir durum olsa da ortalama 1500 ila 1750 devir sonrasında turbo devreye giriyor.
Turbo tamiri, turbo şarj sisteminin çalışma prensiplerine bağlı olarak farklı zamanlarda yapılabilir. Ancak, genel olarak, turbo tamiri 100.000 kilometre ile 150.000 kilometre arasında yapılması önerilir.
Fazla yağ, aracınızdaki yağ basıncını arttırarak pompa ve filtreye zarar verebilir. Artan yağ basıncı nedeni ile keçelerde sızdırma oluşabilir. Bu yağ sızıntıları, aracınızın motorunun sağlıklı çalışmasını engelleyerek hararete sebep olabilir.
Motor Yağı Değişimleri Nasıl Olur? 10 bin kilometre yapıldıktan sonra motor yağı değişimiyle yenileme yapılır. Motor yağı değişimlerinde eski yağın tamamen boşaltılması gerekir.
Motor yağının bir diğer işlevi de paslanmayı önlemektir. Öyle ise motor yağı değişmezse parçalar arasında devir daim yapan bu yağın eksikliği sonucu parçalar birbirini kırar, büker ya da paslandırır. Motor yağı değişimi maliyeti yanında motor parçalarının değişim maliyeti çok yüksektir.
sorusunun cevabı olumludur. Yağ yakan bir motorun iç parçaları aşındığı için araç çekişi düşmektedir.
Motor Yağı Eksikliği
Eksikse tamamlanır, eskiyse yenilenir. Eğer motor yağına dikkat edilmezse ve motor yağ seviyesi azalırsa ilerleyen zamanlarda pistonların ve motordaki diğer hareketli parçaların aşınması söz konusu olur. Daha sonra yağ eklense bile aşınan bu parçalar arasından motora yağ sızar.
Şanzıman yağı eksildikçe şanzımanda vuruntu, şanzımandan ses gelmesi, vites değişiminde zorlanma gibi belirtiler görülür. Sonrasında da vites değişimi yapılamaz hale gelebilir. Sürüş güvenliği azalır. Aracın performansı düşer ve zorlanan motor aşırı yakıt tüketimine başlar.
Turbo Arızası Nasıl Kontrol Edilir? Turbo motorlu araçlar arızalandığında bazı belirtiler sürücüler tarafından fark edilebilir. Örneğin; araç yakıt tüketimi artar, turbodan ıslık sesi yükselir, rampalarda performans düşüklükleri meydana gelir. Bu belirtilerin dışında araçta arıza ışığı yanar ve yağ dumanı oluşur.
1- Turbodan Ses Gelmesi (ıslık sesi / ötme) : En çok karşılaşılan şikayetlerden bir tanesidir.Turbo balansının bozulduğuna işarettir. Sesin turbodan geldiğine emin olunarak ivedilikle turbo sökülüp tamir edilmelidir. Gecikme turbonun dağılmasına ve masrafın katlanmasına neden olacaktır.
Hava filtresinden dolayı turbonuz kesinlikle zarar görebilir .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri