Fazla yağ, aracınızdaki yağ basıncını arttırarak pompa ve filtreye zarar verebilir. Artan yağ basıncı nedeni ile keçelerde sızdırma oluşabilir. Bu yağ sızıntıları, aracınızın motorunun sağlıklı çalışmasını engelleyerek hararete sebep olabilir.
Motorda gereksiz basınç fazlalığı olacaktır. Yani zarar verir, içerisindeki yağın hacim olarak ne kadar fazla olduğunu tam bilebilseydik daha net olurdu tabi. 0.7cm'yi geçmediyse sıkıntı olmaz ama yine de fazla koymamakta fayda var. 0.7cm'yi geçmediyse sıkıntı olmaz ama yine de fazla koymamakta fayda var.
Yağ Seviyesinin Fazla Olması
Fakat 0.5 litre ya da 1 litre gibi bir fazlalık söz konusuysa yağ basıncı artar. Bunun sonucunda krank mili, pompa ve filtre zarar görebilir. Artan basınç nedeniyle de keçelerde yağ kaçakları meydana gelebilir.
Fazla yağ karter boğazından dışarı çıkabilir,ama max cizgisinin biraz yukarıda olmasının sakıncası yoktur. Fazla yağ karter boğazından dışarı çıkabilir,ama max cizgisinin biraz yukarıda olmasının sakıncası yoktur.
Motor yağı eklerken orana çok dikkat edin çünkü fazla yağ, yanma odasına karışır ve araca zarar verir. Fazla konan motor yağı, segmanları ve subap lastiklerini aşındırır, motor üfleme yapmaya başlar.
İlgili 15 soru bulundu
Yağ karışınca birşey olmaz evhamlılar için olur, daha önemlisi 1 litrelik yağ alan motorda 2 litre var bunun 1 litresini boşaltmanız gerekir. Fazla yağın olumsuz etkileri var. Aynı kategorideki yağların karıştırılmasında bir sakınca yok.
Bu uyarı lambası yanarsa, herhangi bir motor hasarını önlemek için hemen harekete geçmek önemlidir. İlk adım, yağ seviyesini kontrol etmek ve gerekirse daha fazlasını eklemektir. Yağ ekledikten sonra ışık yanmaya devam ederse, daha fazla teşhis için aracı bir tamirciye götürmeniz gerekebilir.
Öncelikli olarak motor yağını boşaltmadan önce motorun kapalı olduğundan emin olunmalıdır. Ardından aracın ön tarafında bulunan lastiklerin kriko yardımıyla kaldırılması gerekir. Ön kısımda yağ karterinin hemen altında bulunan tahliye tapasını sökülür. Tapayı söktükten sonra motor kısmında bulunan tüm yağı boşaltılır.
Motor yağı seviyesi 1 litrenin altında ise bu aracınızın motoru için büyük sorunlara neden olmaktadır. Motor yağı 1 litreden eksik olursa motorda yatak sarması denilen problem başta olmak üzere hararet yapması ve tekrar çalışmaması gibi birçok sorun oluşmaktadır.
Yanma tehlikesi olmamak kaydıyla değiştirilir fakat gelirgelmez değiştirmesi pek iyi değil neden: motor daha yeni durduğu için yağ yukarılardan aşağıya süzülmemiş olur ve normalinden falza eski yağ motorun içinde kalır. Yağ yeteri kadar süzüldükten sonra ama kesinlikle sıcakken yağ değişir.
Yağ çubuğunun ucuna doğru, bazen aralarında çapraz çizgilerin bulunduğu iki çizgi göreceksiniz. Yağ seviyesi ideal olarak en üst çizgide veya bu çizgiye yakın olmalıdır, fakat alt çizginin üzerindeki herhangi bir seviye de sorun yaratmayacaktır.
Motorun segman, ana ve sibop yataklarında yada pistonunda oluşan aşınmalar, motorun yanma odasında yağın yanmasına sebep olur. Bu nedenle motorda yağ eksilmesi olur. Motorda bulunan emme subab yataklarının aşınması, karbüratörün yağı emerek yağ yakmasına neden olabilir.
Bir otomobil için, yaklaşık 3-7 litre arasında yeni motor yağına ihtiyacınız olacaktır. Ancak bu miktar, yağın ayrı bir yağ deposunda depolandığı ve motor çalışırken motora geri pompalandığı kuru yağ karterine sahip araçlar için 10-12 litreye kadar yükselebilmektedir.
Fazla yağ, aracınızdaki yağ basıncını arttırarak pompa ve filtreye zarar verebilir. Artan yağ basıncı nedeni ile keçelerde sızdırma oluşabilir. Bu yağ sızıntıları, aracınızın motorunun sağlıklı çalışmasını engelleyerek hararete sebep olabilir.
Hava soğutmalı araçlarda fan ve motor yağı, motorun ısınmasını engeller. Sıvı soğutmalı motorlarda da su ile antifiriz karışımı motoru soğutur. Bu sistemlerde fan, motor yağı ile su ve antifiriz karışımında herhangi bir arıza ya da eksiklik olması durumunda ise motor soğumaz. Böylece hararet baş gösterir.
Motor Yağ Çubuğu İki Seviye Arası Kaç Litredir? Motor yağ çubuğunda belirtilen olması gereken yağ miktarı ile ilgili maksimum ve minimum seviyeyi gösteren çizgilerin arası genel olarak 1 litredir.
Genel olarak 100.000 km. den daha az kullanılmış bir aracın, yağ değişim aralıklarında en fazla 1/4 oranında yağ eksiltmesi normaldir.
Birbiri ile muazzam derecede uyumlu çalışan bu mekanik aksam yağsız kalırsa pistonlar rahat hareket edemez hale gelecek ve kısa bir süre sonra motora yapışacaklardır. Eğer araba motorunun yağsız kalması durumu uzar ve motor çalışmaya devam ederse silindir kapağı hasar görebilir ve piston yerinden çıkabilir.
Araç üreticilerin tavsiyeleri doğrultusunda, kullanılan yağın türüne ve kat edilen kilometreye göre, aracınızın motor yağı yılda en az 1 kez yenilenmelidir. Bu üst sınır, eski araçlar için her 5.000 km'de bir, yeni araçlar içinse ortalama en fazla 20.000 km'de bir olarak düşünülebilir.
Yeni yağı ekleyin ve motoru bir süre çalıştırın. Bu sayede yeni yağ motorun içinde dolaşmış olacaktır. Ardından, yağ seviyesini tekrar kontrol etmeyi unutmayın.
İçiniz rahat olsun, bir sorun çıkarmaz. Aklınızda olsun, yağ filtresi elle sıkılır. Her ne kadar güvensiz gibi hissettirse de servis eğitimlerinde dahi teknik elemanlara bu konu özellikle belirtilir.
Motor Yağı Ne Zaman Değiştirilir? Öncelikle motor yağının ne zaman değişeceği bir araçtan diğerine ve kullanım şekline göre değişebilir. Ancak çok genel bir yaklaşımla 10 bin km'yi geçen aracın motor yağı ve motor yağ filtresi yenilenmesi önerilir.
Aracın marka ve modeli de motor yağı değişimlerinin zamanlarını açıklar. Avrupa'da bakıldığında maksimum 5.000 km sonrasında motor yağı değişim uyarısı gelir. Ancak ülkemizde bu durum 20.000 kilometreye kadar çıkabilmektedir.
Motor arıza lambası sarı yanıyor: İkaz ışığı sarı renkliyse, motorun çalışmasında ciddi sıkıntılar var ve arıza moduna geçiş yapılmış demektir. Arıza modu, motorun zarar görmemesi için devreye giren bir sistemdir. Fakat bu sistem motoru çok uzun süre koruyamaz. Bir an önce bir servise başvurulmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri