Yıkıcı etkiler: Yağın yapısını bozan su, motor parçalarına zarar verebilir. Su, yağın kimyasal yapısını değiştirerek, motorun ömrünü azaltabilir. Emme manifolduna hasar verme: Yağa su karışması, aracın emme manifolduna zarar verebilir.
Motor yağının içerisine su karışması, aracın motorunda bir arıza olduğunu bildirir. Ancak bu durum erkenden fark edilmez ve araç kullanılmaya devam ederse arıza büyür ve motordaki bazı parçalara zarar verir. Motor yağına su karışmasıyla birlikte yağ özelliğini kaybeder ve motordaki sürtünmeyi azaltamaz.
Yüksek hararet nedeniyle silindir contası arızası olursa su ve yağın birbirine karışması gerçekleşir. Bu olay tamirci diliyle tespiti ve açıklaması “conta yakmış” şeklindedir. Conta yanması durumuyla karşı karşıya kaldığınızda aracın çalışmasında anormallik, aşırı su kaybı gibi belirtilerle karşılaşırsınız.
Yağın Motor Suyuna Karışması
Sebebi ise motorun çalışması esnasında yağ basıncının, soğutma sistemi basıncından daha yüksek oluşudur.
Motor soğuk çalıştığı zamanlar, benzin ve su buharları, karter havalandırma sistemi ile dışarı atılamaz, karterde toplanarak yoğunlaşır ve yağa karışarak yağı inceltir. dışarı atılamaz, karterde toplanarak yoğunlaşır ve yağa karışarak yağı inceltir. Bu pislikler krank mili ile çalkalanarak çamurlaşmaya neden olur.
İlgili 30 soru bulundu
Motor yağı araca ilk eklendiğinde altın rengine sahiptir. Daha sonrasında yağın siyah renge döndüğünü ve içinde partiküller olduğunu görebilirsiniz. Fakat böyle bir durumda yağınızı değiştirmenize gerek yoktur.
Motor yağının rengi yarı saydam ya da amber renginde olmalıdır. Bunu anlamak için kaputun altında yer alan motor yağı çubuğunu çıkararak temiz bir bezle silmeli ve sonrasında tekrar yağ haznesine batırıp çıkarma yoluyla yağın rengini kontrol etmelisiniz.
Su ve yağın moleküler arası bağlarının farklı olmasından kaynaklı yoğunluk farkı sebebiyle birbirlerine karışmadılar. Suyun yoğunluğunun, yağa göre daha fazla olmasından kaynaklı, su alt yağ da üst de olmak üzere iki tabaka halinde kaldılar.
Yağ soğutucu arıza belirtileri öncelikle aracın ikaz ışıkları ile kendini göstermektedir. Bir süre sonra aracın motorundan ses gelmeye başlar ve motorun performansı düşer. Öte yandan aracın motorundan ses gelmesi ve tekleme yapması da şanzıman yağ soğutucunun arızalanması anlamına geliyor olabilir.
Ynt: radyotör suyu deposunda çamur oluşması
Soğutma sisteminde sadece su kullanırsanız bu çamur oluşur. Tehhlikeli bi durum çünki su kanallarında tıkanma yapabilir. Hiç bir zaman sadece su kullanmayın her zaman için antifreeze ile karışım yapın.
Motor yağ kaçağı; motor parçalarının aşınması, hatalı contalama, yüksek yağ basıncı ve hatalı yağ değişimi gibi durumlardan dolayı ortaya çıkan bir sorundur.
Motor yağı kontrolü, düz bir zeminde araç soğukken yapılmalıdır.
Suyun yer aldığı motor elemanlarında meydana gelen kaçaklar, yüksek hararet, hazneden suyun taşması, contanın eskimesi sonucu kaçak yapması ya da komple yanması gibi nedenler sonucunda motor suyu eksilmektedir. Motor suyunun eksilmesi genellikle çok büyük bir sorun olarak görülmemektedir.
Soğutma suyu çok zehirlidir bu nedenle doğru boşaltılması büyük önem taşır. Sıvının boşaltılması sırasında araç yalnız bırakılmamalı ve boşaltılan su yere akıtılmamalıdır. Tek kullanımlık bir kap tercih edilmelidir. Kabı, aracın altına kaydırarak ve radyatörün tahliye valfini ortalayacak şekilde yerleştirebilirsin.
4 zamanlı motorlarda motor yağı yakıtla karışmaz. Sadece motorun sürtünmesini azaltarak çalışmasını kolaylaştırır. O yüzden normal şartlarda eksilmez, sıcaklık ve sürtünme yüzünden özelliğini yitirir. kurum yapar.
Araçlarda en sık karşılaşılan problemlerden biri motor suyuna yağ karışmasıdır. Gerek benzinli gerek dizel arabalarda sık karşılaşılan bu problem, çeşitli nedenlerle baş gösterebilir. Genelde motor soğutma suyu kabında ya da radyatörde tahin kıvamında bir tortunun görülmesi, motor suyuna yağ karışmasının göstergesidir.
Motor Gürültüsü: Yağ pompası arızası, motorun düzgün bir şekilde yağlanmasını engelleyebilir ve bu da motorun daha yüksek bir gürültü seviyesi oluşturmasına neden olabilir. Tıklayan veya Vuruntu Sesleri: Yağ pompası arızası, motorun birçok farklı yerinde tıkayıcı ve vuruntu sesleri gibi anormal sesler çıkarabilir.
Bunun nedeni böyle bir arıza durumunda hızlı bir şekilde dolaşımdaki yağı suya karıştıracağı için radyatörde yine aynı hızla tıkanmaya sebep olmasıdır. Özellikle uzun yolda bunu hiçbir şoför arzu etmez ve motorun yanmasının çok kısa bir sürede gerçekleşmesi sürücüleri çok daha zor bir süreç ile karşı karşıya getirir.
Bu işlem, özel ekipmanlar kullanılarak gerçekleştirilir. Motor içerisinde kalan suyun tamamen temizlenmesi için motorun sıcaklığı artırılır ve suyun buharlaşması sağlanır. Motor içerisindeki yağın da temizlenmesi için, özel temizleyiciler kullanılır ve motor içerisinde dolaştırılır.
öncelikle yağ ve su karışımları bir heterojen karışımdır yani gerek molekül yapıları ve gerekse özgül ağırlıklarından dolayı birbiri içerisinde karışamazlar.
Yağ soğutucu patlarsa ne olur sorusunda motorun arızalanacağını belirtmekte fayda vardır. Aracınız motor suyuna yağ karışması halinde sizi uyaracaktır. Genel olarak araçlarda uyarı ikazları iyi bir şekilde okumanız gerekmektedir.
Motor yağı seviyesi 1 litrenin altında ise bu aracınızın motoru için büyük sorunlara neden olmaktadır. Motor yağı 1 litreden eksik olursa motorda yatak sarması denilen problem başta olmak üzere hararet yapması ve tekrar çalışmaması gibi birçok sorun oluşmaktadır.
5W40 motor yağı ile 5W30 motor yağının karşılaştırması: Yukarıdaki bilgilere göre karşılaştıracak olursak 5W40 motor yağ, 5W30 motor yağ ile soğuk havalardaki akışkanlık performansında aynı olacak iken sıcak havalarda 5W30 motor yağına göre daha yüksek derecelere kadar akışkanlığını koruyabilecektir.
Fazla yağ, aracınızdaki yağ basıncını arttırarak pompa ve filtreye zarar verebilir. Artan yağ basıncı nedeni ile keçelerde sızdırma oluşabilir. Bu yağ sızıntıları, aracınızın motorunun sağlıklı çalışmasını engelleyerek hararete sebep olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri