Hava filtresi kutusu hava alırsa, ya da motor fazla hava alırsa ne olur şeklinde yöneltilen bir soruya; motora kirli hava girebilir ve bu da motorun performansını olumsuz yönde etkileyebilir cevabı verilebilir. Kirli hava, motorun içindeki parçaların ömrünü kısaltabilir ve motor arızalarına neden olabilir.
En küçük hava kaçaklarını bile özellikle araçlarını ve süreçlerini çalıştırmak için basınçlı hava olmadan çalışamayan bir üretim hattı için ürün ve enerji israfına yol açabilir ve üretimde zaman kaybına neden olabilir.
Motor çalışma sırasında yeterli miktarda hava almazsa aşırı ısınma meydana gelebilir. Motorun çalışma sırasında kendisini ve parçalarını soğutmak için dışarıdan gelen havaya ihtiyacı vardır. Dışarıdan gelen hava ise filtreden geçerek motora verilir. Motorun filtreden geçmeyen havayı doğrudan alması mümkün değildir.
Hava filtresi temizliği aracınızın performansını, yakıt tüketimini ve motorun sağlığını pozitif yönde etkileyecektir.
İlgili 20 soru bulundu
Aracın önemli parçalarından biri olan hava filtresi çok küçük parçacıkları bile süzerek aracınızın performansını artırır. Aracınızın hava filtresi kirlenirse veya tıkanırsa, motora alınan havanın filtreden geçişi zorlaşır. Bu durumda aracınızın yakıt kullanımı artar ve motor çekişi düşer.
Kirli bir hava filtresi motora hava beslemesini kısıtlayarak buji çevresinde kurum birikmesine neden olur. Bu, yanmayı engeller ve motorun çalıştırılmasında zorluğa neden olarak sarsılmaya veya teklemeye neden olabilir. Aracın motoru daha gürültülü çalışır.
Motor suyunun hava yapmasının ilk belirtisi motorun çalıştığı sırada ses yapmasıdır. Motor suyu değişimi esnasında su yerine havanın gelmeye başlaması, motor suyunun hava yaptığının kesin belirtisidir. Suyun büyük bir kısmı boşalana kadar beklerseniz birikmiş olan havanın tahliyesini de yapmış olacaksınız.
Tıkalı Hava Filtresi Belirtileri
Yakıt tüketiminin normalin üstünde olması Motor sesinde oluşan değişiklik. Motor arıza lambasının sürekli yanması Motor performansının fark edilecek boyutta azalması
Hava filtre kutusuna giden hortum ise hiçbir sıkıntı olmaz merak etmeyin taze havayı dış ortamdan alıp flitreye aktarmaya yarıyor eğer yerinden çıktıysa motor çevresinden aldığı için yanma odasına daha sıcak bir hava çekmiş olur sadece bu da çekiş verimini çok az düşürür.
Elektrik motorundan aldığı gücü kullanarak basınçlı havayı vakumlayan kompresörler, atmosferden emmiş olduğu havayı oldukça yüksek bir oranda tüp içinde sıkıştırır. Ardından sıkıştırdığı bu havayı kontrollü şekilde Pnömatik devrelerin çalışması için kullanıma uygun basınç değerinde tahliye eder.
Fakat hava filtresi tıkanmaya başladıysa motora ulaşan hava azalır. Bu yüzden performans düşer ve çiğ yakıt yakılmasından kaynaklı olarak yakıt tüketimi de artar. Ayrıca tek sorun bu değildir, motorda kurum birikmesine de neden olur.
Emme manifoldunda kaçak olması durumunda araç gereğinden az havayı emer. Bu da hem çekişin düşmesine hem de yakıt tüketiminin artmasına sebep olur.
son hıza bir etkisi olmaz ancak ivmelenme ve çekişe etkisi olur. hava ayarı motora giren havayı her daim belli eder ; hava ayarını tam sıkarsanız karbüratörde sızıntı kaçak felan yoksa gaz verilmiş halde motor sönmez ama yüksek devirde keser, devirlenemez.
Motora giden havanın sıcaklığı aşırı yüksek olmadıkça fark edebileceğin bir performans düşüşü olacağını sanmam, motora giden havanın sıcaklığının 10-15 derece yüksek olması motora toz kaçmasına yeğlenebilir.
Toz pislik silindirinde aşınmaya ve çizilmeye neden olur. Yağ yakma ve güç kaybı olur zamanla. silindirlere tozlar kaçar ve çizilir motor zarar görür..
Hava filtresinin çok fazla kirlenmesi, motorun verimliliğinin düşmesine yol açabilir. Hava filtresi kirlendiği zaman filtreleme kabiliyeti azalacaktır. Bu da filtrenin daha az toz ve kir tutacağı anlamına gelir. Filtreden kaçan toz ve kir doğrudan motora giderse motor parçaları arasında sürtünme artabilir.
Diğer yandan hava filtresinin tıkanması motorun aşırı ısınmasına neden olabilir. Hararet olarak adlandırılan bu aşırı ısınma hali, motorun etkin çalışmasını engelleyecektir.
Hava filtresi temizlenmezse ne olur ya da temizlemek, bakımını yapmak neden önemli bu soruların yanıtına bakalım. Öncelikle hava filtresi motorun nefes olması ve etkin çalışması için oldukça önemli. Bu parça temizlenmediği zaman araçlarını yüksek miktarda yakıt tüketmesi gibi durumlar ile karşılaşılıyor.
Bu partiküllerin birikmesi hâlinde radyatör tıkanır ve gerekli hava ve sıvı sirkülasyonunu sağlayamaz duruma gelir. Tıkanmış bir radyatör görevini yerine getiremeyeceğinden motorun hararet yapmasını da önleyemeyecektir.
Motor sürekli olarak soğutulması gereken bir yapıya sahiptir. Bu nedenle genleşme kabı su eksiltiyor ise sıcaklık artacaktır. Sıcaklık ile motor soğutma suyu genleşerek, hortum ve motor su haznesi içerisinde ekstra bir basınç oluşumuna neden olacaktır.
Hava bu filtreden geçmeden asla motora ulaşamaz. Hava filtresinin iyi çalışması sayesinde havada bulunan bütün zararlı maddeler süzülür. Böylece motor olası zararlardan korunmuş olur.
Filtreniz Tıkandığında Çekiş düşüklüğü , yanmamış egzoz gazı kokusu , yakıt sarfiyatı , enjektör turbo egr valfi hataları , start stop devre dışı kalma , duman atma , motorun dengesiz çalışması , motorun sesli çalışması gibi problemler yaşayabilirsiniz.Filtrenizi temizleyip yada değiştirdikten sonra bu hususlarda ...
Araçların yağ filtreleri belli periyodik aralıklar ile gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Yağ filtresinin değiştirilmemesi durumunda motor yağının temizlenmemesi ile beraber tortular ve kir maalesef motorda kalıcı hasarlara neden olarak maliyeti son derece yüksek olan hasarlara sebep olabilmektedir.
Genel olarak araç üzerinde %4'e kadar güç artışı sağlar ve araçların çekişini arttırır. Açık hava filtreleri performansı etkilediği kadar bakım rutinlerinin de ihmal edilmemesi gerekir. Halihazırda geniş gözenekleri bulunduğundan motora ulaşan küçük partiküller araçta ciddi sorunlara yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri