Aracın çekiş gücü iyi olsun isteniyorsa tork devri yani tork verisi önemli. Tork ne kadar yüksekse, aracın yük taşıma kapasitesi de o kadar fazla olacaktır. Büyük ağırlıktaki yükler, büyük çekiş gücü gerektirir. Aracın devir bilgisi torku ifade eder.
Beygir gücünün fazla olması, taşıtın düz bir yolda daha yüksek hızlara çıkabilmesini sağlar. Tork kuvveti kenara koyulduğunda düz bir zeminde aynı özelliklere sahip olan iki taşıttan yüksek beygir gücüne sahip olan araç daha yüksek hızlara ulaşabilir.
Tork gücü çekiş kuvveti olarak tanımlanabilirken, beygir gücü daha çok aracın hızıyla ilgilidir. Tork gücünün ise hızla bir ilgisi yoktur. Örneğin, aynı beygir gücüne ama farklı tork gücüne sahip iki araç halat ile bağlanarak birbirlerini çektiklerinde tork gücü fazla olan diğerini çekmeyi başarır.
Tork, aracın maksimum hıza daha kısa sürede ulaşmasını sağlarken beygir ise aracın daha yüksek hızlara ulaşmasını sağlar. Etkileri sebebiyle iki terim birbirinden farklıdır. Aynı özelliklere sahip iki araç aynı yolda kullanıldığında, tork gücü yüksek olan araç daha kısa sürede hızlanır.
Araçların çekiş gücünü belirleyen faktör torktur. Özellikle yokuş yukarı çıkmaya çalıştığınızda aracın performansının iyi olmasının asıl sebebi torkun yüksek olmasıdır.
İlgili 20 soru bulundu
Aracın motor gücü; hızlanma isteniyorsa beygir gücü, çekiş gücü isteniyorsa da tork yönünden değerlendirilmelidir. Şehir içi kullanım için 90 beygir gücü ve üstü yeterlidir. Çekiş gücü açısından ideal bir binek araç isteniyorsa da 200 Nm'den yüksek tork değerlerine sahip modeller değerlendirilmelidir.
'Tork değeri 170 Nm' gibi… Tork gücü, döndürme kuvvetini ifade eder. Ancak bu tekerleklerin dönme kuvveti değik, motor düzeneği içerisinde yer alan krank milinin dönme gücüdür. Tork değeri ile ifade edilen ise; krank milinin bir dakika içerisinde sağladığı dönüş sayısıdır.
4.7 metre uzunluğunda ve 1450 kg ağırlığında olan dünyanın en hızlı arabası; 600 beygir gücü ve 1600 Newton metre tork ile 8 litrelik w16 motordan güç alıyor. Yaklaşık 500 km/sa azami hıza sahip ve sıfırdan 100 km/sa hıza 2,1 saniyede çıkabiliyor.
1 Beygir gücü 75 kilo ağırlığı 1 saniyede 1 metre yukarı kaldırabilecek güç miktarı olarak tanımlanmakta. Beygir gücü motora ait bir değer ve bu değerler dynometer ile ölçülmekte. Beygir gücü ve tork değerleri vites kutusu ve teker çapı gibi etmenlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Yani kuvvet kolu ne kadar artarsa tork da bir o kadar artar. Peki kuvvet kolu nasıl arttırılır? Motor dişlilerini ve çaplarını değiştirmek ya da piston kolu üzerinde oynama yapmak, kuvvet kolunu arttırabilir. Dizel araçlar bu konuya güzel bire örnektir.
Aracın gerçek beygir gücünü bulabilmek için ruhsatta yazan kW değeri ile 1 kW'a işaret eden birimin çarpılması gerekir. Bu işlemler sonucunda aracın gerçek beygir gücü değerlerine pratik bir şekilde ulaşılır.
3000 devirde 200 Nm tork üreten bir motorun metrik BG'si bg=(200*3000)/7023=85,4 BG'dir.
Bir kaldıracın sağ açısına uygulanan kuvvet kaldıracın kol uzunluğu ile çarpıldığında, tork elde edilir. 2 metrelik kaldıraç koluna 3 newton yük uygulandığında, veya 6 metrelik bir kaldıraç koluna 1 newtonluk kuvvet uygulandığından elde edilen tork aynıdır. Torkun yönü sağ el kuralı kullanılarak bulunabilir.
Sulzer ve Wärtsilä firmalarının ortak yapımı olan Wärtsilä-Sulzer RTA96-C dizel motor tam 109.000 beygir güç üreterek dünyanın en güçlü motoru unvanını elinde tutuyor. RTA96-C dünyanın en güçlü motoru olmasının yanı sıra en büyük hacme sahip motoru unvanını da ele geçiriyor.
Motor gücünün kaç HP olması gerektiği, kullanıcının ihtiyaçları ile doğru orantılıdır. Aracın beygir gücü ne kadar yüksekse aracın performansı da o kadar fazladır. 1 HP 746 watt güce karşılık gelir. Araç genellikle şehir içinde kullanılıyorsa aracın 90 HP ve üstünde güce sahip olması gerekir.
Togg T10X Özellikleri
Togg T10X kaç beygir sorusu da yine en çok merak edilen soruların başında geliyor. 160 kW / 218 beygir güç ve 350 Nm tork üreten model, uygun koşullarda 0'dan 100 km/s hıza 7,4 saniyede çıkabiliyor.
Watt, bir atın 45 kilogram değerindeki yükü 1 saniye içerisinde 1.1 metre uzağa taşıdığını test etmiştir. Fakat söz konusu bu bilgiler, atın sahip olduğu performans değeridir. Bu sebeple Watt, hesapladığında atın 1 saniye içinde 1 metre çekebilme kabiliyetini 75 HP olarak almıştır.
Sayılar ile örnek vermek gerekirse, normal bir binek aracı normal olarak 120-140 beygir gücüne ve 160 Nm tork seviyesine sahiptir. Teknik özellikler bakımından binek araca hemen hemen yakın değerlere sahip olan bir jipte ise 100 beygir gücü ve 280 Nm tork seviyesi bulunmaktadır.
Motor hacmi, her silindirin sahip olduğu hacim değerlerinin toplamını ifade ediyor. Örneğin 1,4 litrelik 4 silindirli bir motorun her bir silindiri yaklaşık olarak 350 cc hacim değerine sahip oluyor.
Bir motorun silindir hacmi 1.6 litre denildiğinde aslında bu yuvarlak bir rakamdır. Gerçek rakam 1598 cc ya da 1580 cc olabilir. Örneğin 4 silindirli bir motorda dört silindirin hacimleri toplamını gösterir. Silindirin taban alanı ile strokunun, yani bir silindirin taban alanı ile yüksekliğinin çarpılmasıyla bulunur.
Şehir içi araç kullanımında 90 Hp (Beygir Gücü) yeterliyken, çekiş gücü bakımında uygun bir araç için ise 200 Nm den daha yüksek bir araç tork gücü değerine sahip araçlar tercih edilmelidir.
Benzinli araç için 4000 d/dk civarında en az 160 Nm, dizel araç için ise 1500-3500 d/dk aralığında en az 220 Nm olmalı bence.
Motorun torku nasıl arttırılır? Bu sorunun en pratik çözümü yukarıda arkadaşların bahsettiği gibi dişlilerle oynayarak motorun yere ilettiği gücü değiştirmektir. Motorun maksimum hızı arttırılmak isteniyorsa arka dişli küçültülmelidir. Motorun hızlanması (ivmesi) arttırılmak isteniyorsa ön dişli küçültülmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri