Türkiye coğrafi konum itibariyle granit oluşumuna elverişli olmaması nedeniyle sınırlı sayıda granit ocak ve çeşitlerine sahiptir. İşletilen granit ocaklarının ise ileri teknoloji ürünü makine ve ekipman ile işletilmesi sonucu yüksek verimli ve kaliteli ürünler elde edilmektedir.
Dünyanın en ehemmiyetli granit ocakları; Arjantin, Brezilya, Kanada, Çin, Mısır, Finlandiya, Hindistan, İtalya, Norveç, Portekiz, Suudi Arabistan, Güney Afrika, İspanya, Sri Lanka, İsveç, Ukrayna, ABD, Zambiya, Zimbabve'dedir.
Bu özellikleriyle granit, inşaat malzemesi olarak çok sık kullanılır. Özellikle granitler mutfak tezgahlarında, duvar ve yer kaplamalarında, banyodaki lavabolarda, dış cephe kaplamalarında, anıt ve heykel yapımlarında, bahçe taşlarında, masa ve sehpalarda oldukça sık kullanılır.
Granit Taşı Nerelerde Kullanılır
Granit taşı, dayanıklılığı ve estetik görünümü nedeniyle birçok farklı alanda kullanılır. İnşaat sektöründe, granit, döşeme taşları, merdiven basamakları, duvar kaplamaları, tezgahlar, lavabolar ve diğer yapı malzemeleri için sıklıkla kullanılır.
İlgili 32 soru bulundu
Pek çok çeşit, renk, desen ve kalitede mermer çıkarılan Türkiye'de, rezervin büyük bölümü Afyonkarahisar, Balıkesir, Muğla, Eskişehir, Denizli, Elazığ, Tokat, Çanakkale, Konya, Bilecik ve Kırşehir'de bulunmakta, yoğunlukla bu illerde faaliyet gösteren çoğunluğu küçük ve orta ölçekli pek çok işletmede, doğal taş/mermer ...
Granit, volkanik taştır ve yerkabuğunun diplerinde ergiyen mağmanın, milyonlarca sene de ağır bir biçimde kristalize olması, zelzele, aşınmalar neticesinde yeryüzüne çıkmasıdır. Granit ana mineralleri, kuartz ve feldspat ile amfibole, piroksen ve mika gibi ikincil minerallerdir.
Günümüzde daha çok parke ve bordür taşı ve bazı büyük yapılarda kaplama taşı olarak kullanılmaktadır. Granit, yer kabuğunda 400 santigrat derece civarında bir ısıya sahip olup, soğuması birkaç bin yıl gibi çok uzun bir zamanı kapsar. Bu ısı aynı zamanda jeotermal suların da kaynağıdır.
Doğada yer alan granit doğal taşlar arasında yer almaktadır. Granitin son zamanlarda birçok farklı kullanım alanı ortaya çıkmıştır. Granit, maliyeti az olması sebebi ile ev dekorasyonunda da en çok tercih edilen malzemelerden birisidir.
Magmatik kayaçlar, magmanın veya lavların soğuması ve katılaşması sonucu oluşan kayalardır. Magmanın soğuması ve katılaşması derinlerde meydana gelirse ortaya çıkan kayaçlara plütonik kayaçlar (derinlik kayaçları) denir (Örnek: Granit).
Granit mermer lekesini çıkarmak için bir çay bardağı sirke içerisine birkaç damla limon suyu damlatınız. Sonrasında ise mümkünse bir mikrofiber bez ile yüzeyi temizleyiniz. Lekenin çıkması halinde direkt olarak temiz bir su ile bölgeyi durulayın. Ardından da kurulama işlemi yapınız.
Mutfak tezgahları çeşitleri arasında yer alan granit taşı çizilmelere karşı da son derece dayanıklıdır.
Türkiye'de En İyi Mermer Nerede Çıkarılır? Sorusuna; Ülkemizin bir çok yerinde kaliteli mermer ocaklarının bulunduğunu belirterek cevap verebiliriz. Başta Afyon, Bilecik, Balıkesir, Denizli, Muğla, İzmir, Elazığı ve Eskişehir bölgemizde oldukça yoğun maden ocakları olduğu bilinmektedir.
Doğal granit dünyamızın milyonlarca yıl süren jeolojik oluşum dönemlerinde yer kürenin derinliklerinde kuvars, feldspat, mika ve başka bir takım kayaç ve yapıcı minerallerin birleşmeleri ve daha sonra değişik sebeplerle yeryüzüne yükselmeleriyle oluşmuş kayalardır.
Mermer ile granit arasındaki fiyat farkı da iki malzeme arasında tercih yapılırken dikkate alınan bir diğer etkendir. Fiyat olarak mermer daha uygun fiyatlara sahipken granit ise mermerden daha pahalı bir malzemedir.
Granitlerin ayrışması sonucu, yer yer birbiri üzerinde yer alan irili ufaklı ve köşeleri yuvarlaklaştınlmış bloklardan müteşekkil bir topografya şekli meydana gelir. Zemin granit kumuyla (arena) kaplıdır.
Granit, sert ve kristal yapılı minerallerden meydana gelen, taneli bir görünüme sahip doğal bir taş türüdür. Magmatik bir yapıya sahip olan granit son derece dayanıklı ve sert bir yapıya sahiptir. Doğal taşlardan biri olan granit, günümüzde modern teknoloji sayesinde farklı alanlarda etkin bir şekilde kullanılmaktadır.
Granit ise; üretim, işleme ve montajlama dahil tüm aşamalarda %100 doğallığını korur ve doğal olarak ta kullanılır. Her ikisi de uzun bir kullanım ömrüne sahiptir ancak, genel olarak bakıldığında granit yüzyıllar öncesine dayanan tarihi ile bir adım öne çıkmaktadır.
Doğal taş yapısına sahip olan granit, büyük bloklar halinde çıkarılıp, kesilip, istenilen şekil verildikten sonra cila yapılarak kullanılır. Yüksek dirençli bir yapısı bulunurken, çok zor çizilir ve suya karşı yüksek dayanıklılık sağlar.
Yumuşak bez kullanmaya özen gösterin
Granit tezgâhlarda yumuşak mikro fiber bezlerden yardım alabilirsiniz. Böylece çizilmeye karşı tezgâhınızı korumuş olursunuz. Ayrıca, rutin temizlikte zemin çok kirli değilse mikro fiber bezi ılık ve duru su yardımı ile kullanmanız yeterli olacaktır.
Kükürt Isparta'da, cıva İzmir'de, fosfat Mardin'de, zımpara taşı Ege Bölgesi'nde, çinko ve kurşun Giresun ile Rize ve Balıkesir'de, antimon Kütahya'da, uranyum Aydın ve Giresun'da, mermer ise Afyonkarahisar'da çıkarılır.
Birçok alanda kullanılan en değerli taşlardan birisidir. Granit sert zemin elamanlarından biri ve çok sağlam bir yapıya sahip olduğundan kırılma ve çatlama kesinlikle yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri