Arabadaki uğultu sesi genel olarak tekerlek ve motor, tekerlek arasındaki mekanik parçalardandır. Bu sesin ortaya çıkmasının genel olarak ilk sebebi aks bilyesidir. Aks bilyesi porya bilyesi olarak da telaffuz edilebilir.
Araç motorundan uğultu sesi geliyorsa, bu klima ya da fan aksamının kullanılıyor olması ile ilgili olabileceği gibi ancak bu ses sonradan oluştuysa ve artış söz konusuysa diferansiyelde ve volanlarda arıza meydana gelmiş olabilir.
Motordan gelen, sert bir cisme vuran tokmak sesi
Bu ses kapalı bir yerde sert cisme vuran ağaç tokmak sesine benzeyen boğuk, uğultulu bir sestir. Pistonla silindir arasındaki normal boşluğun büyümesi bu sesin meydana gelmesine esas sebep olur.
Hum uğultusunu duyanlar onu, herkes tarafından duyulmayan, gurultu ya da rölantide çalışan dizel motor sesine benzeyen, düşük frekanslı bir ses olarak tanımlamışlardır.
Motordan Tıkırtı Sesi Gelmesi
Böyle bir arıza durumunda volanlar, motor dengesini sağlayan parçalardan olduğu için krank mili başta olmak üzere birçok motor parçasında sorunlar yaşanabilir. Bu nedenle tıkırtı benzeri sesler motordan geliyorsa acilen aracın teknik servise götürülmesi gerekir.
İlgili 45 soru bulundu
Motor sesinin artmasına motor yağının etkisi de olur ama genelde yağ yeni değişince motor sesi azalır.
Otomobillerde bulunan turbo sisteminin basınca dayanıklı hortumları vardır. Bu hortumlar vasıtasıyla soğuk hava yannma odasına taşınmaktadır. Zamanla eskiyen veya özelliğini kaybeden turbo hortumlarında kaçakların oluşması normal bir durum olarak görülür. Turbo hortumu hava kaçırdığında gaza basınca hava sesi çıkartır.
Araçtan gelen uğultu sesinin sebebi genelde rulman olsa da nadir olarak lastiklerin özelliğini kaybetmesi de uğultu oluşturabilir. Hatta çoğu zaman arızanın rulman olduğu düşünülür. Rulman değişimi yapılır. Ancak ses kesilmez.
1) kayış aşırı gergin olduğundan ömrü kısa olacaktır. Kilometresinden önce kopma yapabilir. 2) Gerginlik aşırı olduğu için gergi rulmanlarını bozacaktır. Bu şekilde uğultu olacaktır.
“Tinnitus” dediğimiz kulak çınlaması hastanın tek veya her iki kulağında duyduğu seslerdir. Bu ses motor gürültüsü, bir metale inceden vuruluyormuş gibi (hastalar bunu “vın” sesi olarak söylerler), su sesi, saat çalışıyor gibi olabilir. Çınlama sesi sürekli olduğunda kişiyi çok rahatsız edebilir.
Çoğu ses boğukluğu ses istirahati ve sesin kullanımın değiştirilmesi ile yapılır. Hekim, sesin nasıl kullanılacağını belirtebilir, ses tedavisi ile uğraşan özel kişilere sevk edebilir veya 'nodül , polip' gibi belirgin hastalıkların varlığında operasyon yapabilir . Sigara ve dumanından uzak durulması tembih edilir.
Ana yatak sesi:
Ana yatakta fazla boşluk olduğu, motor yük altinda iken duyulan boğuk kuvvetli yatak vuruntularindan anlaşilir. Eğer bütün ana yataklar fazla boşlukluysa hemen dikkati çekecek şekilde motordan anormal sesler gelecektir. Yatak sesleri motor çalişirken muntazam olarak duyulur.
Şanzımandan Ses Gelmesi
Fakat şanzımandan ses geliyorsa arızaya işarettir. Şanzımanın yağsız kalması ya da aşınmış dişliler bu sorunu ortaya çıkar. Bilgisayarlı sensörler ve solenoidlerde aracın şanzımanına yanlış veri iletirse tıkanmaya sebep olabilir. Genellikle araç seyir halindeyken uğuldama sesi duyulur.
Motor üflemesi, ilerleyen vakitlerde motorun yağ yakışını artırır ve motorun yağ yakmasına sebep olur. Motorun rektifiye olması için hava filtresinin yağlanması yada filtre kabına yağ dolması gerekir.
Şanzıman uğultusunun, en yaygın nedeni genellikle vites dişlilerinin yıpranması olmaktadır. Bu yıpranma aracın kullanım ömrü doğrultusunda olabileceği gibi aniden de ortaya çıkabilir. Özellikle şanzıman yağının eksilmesi sonucunda dişliler hızla yıpranabilir ve dişlilerin arasında boşluk meydana gelebilir.
Bunun birkaç belirtisi vardır, ancak en belirgin olanı motorun çalışmamasıdır. Diğer belirtiler arasında tıkırtı sesi, yanık kokusu ve güçlü bir soğutma sıvısı kokusu bulunur. Triger kayışı arızası ciddi bir sorundur. Bir triger kayışı arızasından şüphelenirseniz mümkün olan en kısa sürede tamir ettirmeniz önemlidir.
V Kayışından Ses Gelmesi
V kayışı fiyatı genellikle uygun olduğu için değiştirilmesi daha sağlıklı bir durum olur. Fakat değiştirilmediği zamanlarda da kayışı gererek sorun çözülebilir. V kayışından kaynaklı olarak bilye ve rulmanlardan ses gelebilir.
kayışın kasnağa temas eden yüzeyine biraz tebeşir tozu sürün ses geçer.tabiki bu sesin normalde olmaması gereklidir onun için kontrol edilmelidir. Kayışın kasnak yuvasına temas ettiği yere kesme şeker sıkıştırın, ses kesiliyo.
Gürültülü, boğuk ve anlaşılmaz ses, uğuldama sesi: “İçeride müphem, karışık bir uğultu var.” -F. R. Atay. 2. Zaman zaman duyulan rahatsız edici, boğuk ses.
Motor hava/yakıt karışımını art arda yakar. Ancak yanma esnasında yakış ateşlemesi gerçekleşirken silindirde bulunan basınç ve sıcaklık gibi etmenler silindir içinde olması gerekenin dışında bir yere yayılım göstermesiyle vuruntu sesi sorunu gerçekleşmiş olur.
Bunun en yaygın olarak görünenleri rulmanının bozulmasıdır. Rulmanın aşırı ısınması ya da dışarıdan gelen darbeler sonucunda hasar almasıyla uğultu şeklinde sürekli sesler meydana gelecektir. Tabi bunun yanında aks keçesinin aşınması da dönüşlerde ön tekerlerden tak tak şeklinde ses gelmesine neden olacaktır.
1- Turbodan Ses Gelmesi (ıslık sesi / ötme) : En çok karşılaşılan şikayetlerden bir tanesidir.Turbo balansının bozulduğuna işarettir. Sesin turbodan geldiğine emin olunarak ivedilikle turbo sökülüp tamir edilmelidir. Gecikme turbonun dağılmasına ve masrafın katlanmasına neden olacaktır.
Araba Gaza Basınca Neden Tekler? Eğer aracınız özellikle çalıştığı esnada ve gaza basıldığında tekliyorsa sorunun kaynağına yönelik ihtimaller daha aza inmiş demektir. Bu durumun en yaygın nedenlerden biri, bujilerin aşınmış olmasıdır. Bujiler aşındığında, yakıtı tutuşturmak için yeterli kıvılcımı sağlamaz.
Biz gaza bastıkça motora daha fazla güç sağlaması için daha fazla yakıt gönderilir. Eğer düşük viteste daha fazla güç üretilirse motor sesi yüksek çıkar. Buna sürücüler arasında aracın motorunun bağırması ismi verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri