Motorlu taşıtlar vergisi; otomobil, motosiklet, otobüs, minibüs, kamyon, kamyonet, karavan ve panelvan gibi kara taşıtlarını kapsar.
Hangi Araçlar MTV Ödemek Zorundadır? Trafik şube veya bürolarına kayıtlı olan motorlu kara taşıtları ile Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne kayıtlı ve tescil edilmiş uçak ve helikopter sahipleri bu vergiyi ödemekle yükümlüdür.
Kısacası Motorlu Taşıtlar Vergisi; araçların doğaya salmış olduğu emisyon oranına, aracın yaşı ve koltuk sayısına göre her yıl tutarları belirlenen taşıt vergisidir. Araçların trafik sicil kaydı başladıktan sonra MTV ödenmeye başlanır. Verginin ilk taksidi Ocak, diğeri de Temmuz ayında ödenir.
Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), motorlu kara taşıtlarının doğaya salmış olduğu emisyon oranına, aracın yaşı ve koltuk sayısına göre Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafında her yıl (bankalar kurulu kararı olmaması durumunda) yeniden değerleme oranına göre tutarları belirlenen bir taşıt vergisidir.
Motorlu Taşıtlar Vergisi nedir diye merak ediyorsanız, kısaca şu şekilde tanımlanmaktadır; Kara yolları Trafik Kanunu tarafından belirlenen şartlar çerçevesinde trafik şubelerine kayıtlı olan motorlu taşıtlardan alınan, yılda iki defa ödenmesi zorunlu olan bir vergi türüdür.
İlgili 43 soru bulundu
Ek motorlu taşıtlar vergisinde (MTV) ayrıntılar belli oldu. Araç alım-satımında ek vergiyi kimin ödeyeceği, kanunun yürürlük tarihine göre değişecek. 15 Temmuz tarihinden önce yapılan satışlarda aracı alan, sonrasında yapılan satışta için ise aracı satan ödeyecek.
2023 MTV Artışı Ne Kadar Oldu? 2023 yılında uygulanacak motorlu taşıtlar vergisi oranları ile ilgili düzenleme Resmî Gazete'de açıklandı. %122,9 olan beklenen vergi zammı oranı, %61,5 olarak belirlendi.
2023 MTV Ücretleri
MTV ücretleri aracın satın alındığı yıla göre belirlenir. 01/01/2018'den önce alınmışsa sadece motor hacmi üzerinden hesaplama yapılırken 01/01/2018 tarihinden sonra alınmışsa Motor hacmi ile birlikte KDV hariç değeri de hesaplamada kullanılır.
MTV ödenmezse araç sahipleri aylık yüzde 1.4 oranında gecikme faizi ile karşılaşabilir, belirli bir süreyle geciktirildiği takdirde haciz uygulanabilir, araç bağlanabilir. Bir defaya mahsus olmak üzere alınacak olan ek MTV ödemesi için son gün geldi. 2023'te tahakkuk ettirilen MTV tutarı kadar ek MTV alınacak.
MTV ödemeleri için bazı istisnai durumlar elbette vardır. Bunlardan vergi ödemek zorunda olmayan kişiler, engelliler, aracı hurdaya dönen kişiler, belediye, sgk, kızılay gibi kurumların adına olan araçlar MTV vergisi ödemekten muaftır. Emeklilere gelince MTV ödemesi yapmamak için bazı şartların bulunması gerekiyor.
Motorlu Taşıtlar Vergisi mükellefiyet kaydınızın bulunduğu yetkili vergi dairesi müdürlüklerine giderek ödeme yapabilirsiniz. Çalıştığınız bankanın şubeleri, internet sitesi ya da mobil uygulamasını aracılığıyla MTV ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Motorlu Taşıtlar Vergisi, her yıl Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödenir.
b) Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne kayıt ve tescil edilmiş olan uçak ve helikopterler, c) Liman veya belediye siciline kayıt ve tescil edilmiş olan motorlu deniz taşıtları, Motorlu Taşıtlar Vergisine tabi bulunmaktadır.
Motorlu araç sahiplerinin yılda iki defa ödenmekle yükümlü olduğu Motorlu Taşıtlar Vergisi MTV kara araçlarının yanı sıra uçak, helikopter ve motorlu deniz taşıtlarını da kapsayan bir vergi türü olarak karşımıza çıkıyor.
Kimler ödemek zorunda? MTV ödemelerini ek düzenleme ile ödemek zorunda olanlar ise motorlu taşıt kullanıcılarının hepsidir. Araçları tecilli ve kayıtlı olan tüm araç sahipleri, temmuz MTV'lerini iki katı olacak şekilde yatırması gerekir.
Bununla birlikte MTV ödemeleri yapılmadığı veya belirli bir süreyle geciktirildiği takdirde tarafınıza haciz uygulanabilir, aracınız bağlanabilir.
Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödenmezse aracınızın muayenesi yapılamaz.
Ek MTV'yi ödemeyenler ne kadar ceza ödeyecek? Ek MTV'yi ödemeyenler her ay yüzde 2,5 oranında gecikme faizi ödeyecektir. Gazetememur.com'un yaptığı hesaplamaya göre, 3 bin liralık ek MTV'si olanlar için 75 TL ek vergi çıkacaktır. Yıllık bileşik gecikme faizi cezası ise yüzde 35 olacaktır.
MTV Ödemelerinizde 3 aya varan taksit ayrıcalığını kaçırmayın! Maximum Kart'ınızla 1 Kasım - 6 Aralık 2023 tarihleri arasında Bankamız tüm kanallarından gerçekleştireceğiniz 300 TL ve üzeri Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödemelerinde 3 aya varan taksit ayrıcalığından yararlanabilirsiniz.
Araç sahipleri PttAVM.com, HGS Kurumsal, HGS Web ve Mobil Uygulamaları üzerinden Motorlu Taşıt Vergisi (MTV) borçlarını da kolayca sorgulayabilecekler. Plaka No ve Vergi Yılı bilgilerinizi girerek Motorlu Taşıt Vergisi (MTV) borcunuzu kolayca sorgulayabilir ve ödemenizi hızlıca yapabilirsiniz.
Yüzde 50 ÖTV dilimine giren Egea'nın bu versiyonun motor hacmi 1.4 ve vergisiz fiyatı 199 bin 776 TL'den yüksek olduğu için, en ucuz Egea Sedan için 2023'te 4 bin 435 TL MTV ödeneceği ortaya çıkıyor.
1301-1600 MOTOR ARAÇLARDA 1384 TL'DEN BAŞLIYOR
* Matrahı 114 bin TL'ye kadar olan 1-3 yaş araçlar için 1846,5 TL. (Yıllık ödemesi 3 bin 693 TL.) 1301-1600 cc araçlarda: * Matrahı 114 bin-199 bin 700 TL arasında olan 1-3 yaş araçlar için 2 bin 33 TL. (Yıllık ödemesi 4 bin 66 TL.)
1-Deprem tarihi itibarıyla deprem bölgesinde kayıt ve tescilli olan taşıtlar Ek MTV ödemeyecektir. Ancak deprem bölgesinde olup 06.02.2023 tarihinden sonra kayıt ve tescil edilen aracı bulunanlar Ek MTV ödemesi yapmaları gerekmektedir.
2023 ek MTV ödeme tarihleri ne zaman? Motorlu taşıt sahipleri, 2023 yılında ek MTV ödemesine tabi olacaklar. Ek MTV tutarı, 2023 yılında hesaplanan MTV tutarı kadar belirlenecek ve iki eşit taksit şeklinde ödenecek. İlk taksit 31 Ağustos 2023 tarihine kadar, ikinci taksit ise 30 Kasım 2023 tarihine kadar ödenebilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri