Gecikme Zammı Uygulanacak Ek MTV iki eşit taksitte ödenecek; ilk taksit 6 Eylül'e, ikinci taksit ise Kasım ayı sonuna kadar. 6183 sayılı Yasa m.51 uyarınca süresi içinde ödenmeyen amme alacaklarına yasal sürenin son gününü takip eden günden itibaren aylık yüzde 2,5 gecikme zammı uygulanır.
MTV ödenmezse araç sahipleri aylık yüzde 1.4 oranında gecikme faizi ile karşılaşabilir, belirli bir süreyle geciktirildiği takdirde haciz uygulanabilir, araç bağlanabilir. Bir defaya mahsus olmak üzere alınacak olan ek MTV ödemesi için son gün geldi. 2023'te tahakkuk ettirilen MTV tutarı kadar ek MTV alınacak.
Ek MTV gibi bir amme borcu süresi içerisinde ödenmediği için 6183 sayılı Yasa m.55 gereğince kendisine ödeme emri tebliğ edilen borçlunun 15 gün içerisinde borcunu ödememesi halinde, 6183 sayılı Yasanın muhtelif maddeleri uyarınca hakkında haciz uygulanır.
Ödemenizi zamanında yapmamanız halinde, Maliye Bakanlığı'ndan gelecek bir mektupla uyarı alırsınız. Buna rağmen ödemenin gerçekleşmemesi durumunda, banka hesaplarınıza vergi dairesince haciz konulup ödemeniz gereken tutar tahsil edilir, gerekirse aracınız bağlanabilir.
Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), Türkiye'deki araç sahiplerinin ödemesi gereken yasal bir vergidir. MTV ödenmezse, çeşitli yaptırımlar uygulanabilir. Bu yaptırımlar arasında aşağıdakiler yer alır: Ceza Ücreti: MTV borcunu zamanında ödemeyen araç sahiplerine, gecikme faizi ile birlikte ceza ücreti uygulanır.
İlgili 42 soru bulundu
Geciken vergi durumunda, yılın ilk taksitinde gecikme olduğunda ikinci taksitte toptan tahsil edilir. Herhangi bir nedenden dolayı MTV'nin ödenmediği takdirde ise tutara faiz işlemeye başlar. Ödenmesi gereken tutara, aylık olarak %2,5 oranında faiz işletilmektedir.
Gecikme Zammı Uygulanacak
Ek MTV iki eşit taksitte ödenecek; ilk taksit 6 Eylül'e, ikinci taksit ise Kasım ayı sonuna kadar. 6183 sayılı Yasa m.51 uyarınca süresi içinde ödenmeyen amme alacaklarına yasal sürenin son gününü takip eden günden itibaren aylık yüzde 2,5 gecikme zammı uygulanır.
Yapılandırılan borçlar, borçlunun tercihine göre peşin veya taksitler halinde ödenebilecek. Borcun peşin ödenmesi halinde bir katsayı uygulanmayacak ve Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutardan yüzde 90 indirim yapılacak. Ödemelerin ise 1 Mart 2021'e kadar yapılması gerekiyor.
Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır. Vergi borcunun ödenmemesi durumunun devamında ise cezai yaptırımın boyutu genişler.
Her araca özel olarak belirlenen Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin ödenmesi için yıl içinde iki ayrı tarih belirlenmiştir. Buna göre; ilk taksit, 1 Ocak-31 Ocak; ikinci taksit, 1 Temmuz-31 Temmuz tarihleri arasında iki eşit taksit olarak ödenmek zorundadır.
Maddesinde kamu alacağının vadesinin rastladığı takvim yılını izleyen takvim yılı başından itibaren 5 yıl içerisinde tahsil edilemeyen miktarlar zamanaşımına uğrayacağı hüküm altına alınmıştır. Zamanaşımı, mükellef ve idare açısından hüküm ifade eden ve resen dikkate alınması gereken önemli bir olgudur.
Gib.gov.tr sayfasından TC kimlik numaranız ve plaka bilgisi ile borç sorguladıktan sonra gelen ödeme ekranında kart bilgilerinizi girmeden, üstte yer alan Mobil Ödemeler başlığına tıklamalısınız.
2023 yılı yeniden değerleme oranı %122,93 olarak belirlendi ancak MTV zam oranı bu rakamdan uygulanmadı. 2023 MTV zammı %61,5'e indirildi. Sonuç olarak 2022 yılı MTV tutarları %61,5 arttırılarak 2023 MTV tutarları belirlendi. Örneğin 2022 yılında MTV'si 1.000 TL olan bir aracın, 2023 yılı MTV'si 1.615 TL oldu.
Parafly ile Motorlu Taşıtlar Vergisi, Trafik Cezaları ile erişme kontrollü karayollarından kaçak geçiş için uygulanan geçiş ücreti ve idari para cezalarını www.gib.gov.tr web sitesi üzerinden kolayca ödeyebilirsiniz!
Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni (MTV) ödemeyenler aracını satamayacak, trafikten çekemeyecek, hurdaya ayıramayacak veya yurtdışına çıkaramayacak. Vergi ödenmeden araç muayenesi de yaptırılamayacak.
Normal şekilde geçikmiş MTV borcu zaten polisin sisteminde çıkmaz. Vergi dairesi arabayı hacizlesede polis bunu plakadan sorgulayıp gördüğünde yine bişey yapmaz çünkü sadece hacizli. Ancak kişinin evine gelip arabanın anahtarını teslim edin diyebilirler veya o sırada borcu haciz memuruna ödeyebilirsiniz.
5 yıl içinde ödenmeyen, dolayısıyla tahsil edilmeyen vergi borcu tahsil zamanaşımına uğrar.
Kendisine ödeme emri tebliğ edilen borçlu, 15 günlük süre içinde borcunu ödemez ve mal bildiriminde de bulunmazsa mal bildiriminde bulununcaya kadar bir defaya mahsus olmak ve üç ayı geçmemek üzere hapisle tazyik olunur.
Engellilik dereceleri%90 ve daha fazla olan malûl ve engellilerin adlarına kayıtlı taşıtları ile diğer malûl ve engellilerin, bu durumlarına uygun hale getirilmiş özel tertibatlı taşıtları motorlu taşıtlar vergisinden istisna edilmiştir.
Başvurular, Gelir İdaresi Başkanlığının internet adresi "www.gib.gov.tr" veya e-Devlet "www.turkiye.gov.tr" üzerinden, vergi dairesine gelerek veya posta yoluyla yapılabilecek.
Örneğin 5 Eylül 2022 tarihine kadar ödenmesi gereken bir vergi borcu, 5 Eylül'ün isabet ettiği yılı yani 2022'yi takip eden yılın başından itibaren (01.01.2023) 5 yıl boyunca yani 31.12.2027'ye kadar ödenmezse bu tarih itibariyle zamanaşımına uğrar ve bu borç ortadan kalkar.
*** MTV'nizi gib.gov.tr üzerinden World Pay QR kodla ödeme seçeneği ile 4 taksitle ödeyebilirsiniz. BDDK'nın ilgili mevzuatı kapsamında vergi ödemeleri kredi kartı üzerinden 9 taksit ile yapılabiliyor. Ancak bankaların çoğunluğu tabloda görüldüğü üzere MTV ödemesini 3 taksite bölüyor.
Motorlu Taşıtlar Vergisi mükellefiyet kaydınızın bulunduğu yetkili vergi dairesi müdürlüklerine giderek ödeme yapabilirsiniz. Çalıştığınız bankanın şubeleri, internet sitesi ya da mobil uygulamasını aracılığıyla MTV ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri