Motoru yenilenen araç satın alınabilir, satılabilir, güvenle binilebilir; elbette ki gerekli garanti işlemleri tamamlandıktan sonra. Araçlar sadece tek sistemden oluşmamaktadır. Araçlar pek çok sistemden oluşmaktadır. Araçlar parçalarının birbiriyle bağlantılı olduğu bir mekanizmaya sahiptir.
Zira araçta yapılan motor değişikliğinin değer artışına değil değer kaybına neden olacağı, aracın değerinde kısmen de olsa azalma ve motor değişikliği sonucu ikinci el olan araç ile sıfır kilometre yeni araç arasında fark olacağı kuşkusuzdur.
Halk arasında motor inovasyonu olarak da bilinen motor inovasyonu, motorun çalışması için gerekli olan standart altı parçaların standartlara getirilmesi sürecidir. Motor taşlama yapılırken ilk yenilenmesi gereken alanlar piston ve silindirlerdir.
Motorun gömlek ve piston kısımları dışında kalan parçaları revizyona uğramış motorlara yarım sandık motor deniliyor.
Her çeşit araca her motor monte edilebilir.Benzinliden dizele, dizelden benzinli veya hibrite her şekilde motor değiştirebilirsiniz. Bunu kısıtlayan tek şey aracın teknik özellikleridir.
İlgili 15 soru bulundu
Araç motor tadilat projesi alındıktan sonra tüvtürk araç tadilat muayenesi yapılması zorunludur, tüvtürk'ten araç tadilat muayenesi yapıldıktan sonra araç ruhsat değişimi yapmak için ruhsat değişimi yapmak zorunludur. Notere başvuru yapılarak ruhsat değişimi yapılarak yeni motor numarası ruhsata işlenmiş olur.
Proje ve TÜVTÜRK belgeleri ile noterde motor değişimi ruhsata işletilir.
Motor değişimi eskiden değer kaybının kapsamına dahil edilmemiş olsada aracın motor değişimi ile araca tramer kaydı işlenmesi ve diğer araçlara göre satımının zorlaşması sebebiyle araç değer kaybına dahil edilmiştir.
Geçmişte 150.000 km seviyelerinde olan araç motor ömrü günümüzde benzinli araçlar için 300.000 kilometreyi aşarken dizel araçlar için de 500.000 kilometre seviyelerin görmekte.
Sandık motor, sıfır olarak satın alındığında aracın performansını yükselterek ömrünü uzatır. Mevcut motorun kullanılamaz hale geldiğinde bu motorun takılması daha makul olur. İkinci el takılan bu motorlar aracın performansını ciddi oranda düşürerek aracın ömrünü kısaltır.
Genel olarak rektifiye öncesinde bir motor için 500 bin kilometre ömür değeri biçilmektedir. Bu değer genel olarak benzinli araçlar için geçerlidir. Dizel araçlar içinse 600 bin kilometre sınırı söz konusudur.
Rektifiye ne demek diye merak edenler için Türkçede düzeltme veya yenileme anlamına geldiğini belirtmek gerekiyor. Rektifiyede piston kafası, silindir kapağı, motor kayışları, segmanlar, krank mili, eksantrik mili ve supaplar gibi önemli motor bileşenleri üzerinde yenileme ve düzeltme işlemi yapılıyor.
Komple motor yenileme (rektefiye) fiyatları; 15.000 TL ile 50.000 TL arasında değişir. Hatta bazı lüks ve yüksek model araçlarda fiyatlar, 100.000 TL seviyesine kadar çıkar. Dolayısıyla marka ve modeli dikkate almadan, net bir rakam vermek doğru olmayacaktır. Motor rektefiye maliyetleri, iki farklı kalemden oluşur.
Motor Beyni Değişince km Sıfırlanır Mı? “Motor beyni değişince kilometre sıfırlanıyor mu?” sorusunun cevabı hayır. Kilometre sayacı motora bağlı değildir ve bu nedenle motorun değiştirilmesi kilometreyi sıfırlamaz.
Motorun bir numaralı gıdası olan benzinin kalitesi yine motorun randımanlı kullanılmasını sağlamaktadır. Kalitesiz benzin her zaman için ilk zararı motora verir. Mümkün mertebe tek tip benzin marka ve çeşidi tercih edilmelidir. Bu sayede motorun gereksiz hararet yapması, segmen kayması gibi hasarlardan kaçınılmış olur.
Araçta oluşan, plastik tampon, elektronik parçalar, mekanik parçalar, camlar ve vidalı parçalarındaki hasarlardan ötürü araç değer kaybı talep edilemez .
Bakım doğru ise, dizel motor isteğe bağlı olarak 500.000 kilometre kullanılabilir. Atmosferik benzinli motorlar için tahmini ömür bir milyon kilometredir. Bu kilometreyi net bir şekilde görebilmek için bakımın kesintisiz ve aşırı kuvvet uygulanmadan yapılması gerekir.
El Motor Alırken Kaç En Fazla Km Olmalıdır? Motosiklet gibi pratik ulaşım araçları da tıpkı arabalar gibi ne kadar uzun yol kat ederse, yıpranma payı o kadar artar. Motosiklet kullanıcıları tarafından sıkça sorulan “2.el motor alırken kaç km olmalı?” sorusuna verilebilecek en iyi yanıt, 25-30 bin km arasıdır.
Trafik Sigortası Genel Şartları kapsamında 2021 yılında yapılan değişiklikle araç değer kaybı tazminatı isteyebilmek için aracın 165.000 km'den düşük olması şartı, yani kilometre sınırı kaldırılmıştır. Artık her kilometredeki hasar gören araç için araç değer kaybı talep edilebilecektir.
Motor sıfır yapıldı demek; motor piston, gerekirse piston gömleği, krank taşlaması, ana kol yatak değişimi, emme eksoz subaplar ve gaydları, eksantrik yatakları, krank ayı, eksantrik ve v. kayışlarının değişimi, tam takım conta v.b. malzemeler ile motorun rektefiye edilmesi demektir.
Araç değer kaybı, Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru, icra takibi veya Asliye Ticaret Mahkemelerinde dava yolu ile talep edilebilir. Uygulamada en pratik ve en çok tercih edilen yol, tahkim komisyonuna başvurudur. Sigorta tahkim komisyonu, uyuşmazlığı en fazla 4 ay içerisinde sonuçlandırır.
ruhsatsız motorların satılabilmesi için noterde çekme belgeli satış yapılır, taşıtın çekme belgesi yok ise çalıntı diyebiliriz. Büyük ihtimalle ya toplanmış motordur yada çalıntıdır. ruhsatsız motorların satılabilmesi için noterde çekme belgeli satış yapılır, taşıtın çekme belgesi yok ise çalıntı diyebiliriz.
Sandık motor değişiminin ruhsata işlenmesi için motor alınan yerden fatura almak yeterlidir. Faturanın alınmasının ardından gümrük vergisi, işçilik ücreti ve motor ücreti gibi ödemeler yapıldıktan sonra resmi belgeler ile vergi dairesine gidilir ve cüzi bir miktar karşılığında motorun kayıt işlemi tamamlanır.
Ruhsat niye çıkarmamıştır.Vergisi sigortası muayenesi olmasın diye. Noterde yapacaksanız satışı zaten plaka çıkmadan satış olmuyor.Eğer aracın trafik uygunluk belgesi yoksa aranızda veya satış resmiyet kazansın dersen noterde sözleşme yapabilirsiniz.Yalnız otopark'a çekildiğinde de otopark'tan çıkaramazsınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri