Motor yatak sarmasını anlamak için otomobilinizin yağ lambasının yanıp yanmadığını kontrol edebilirsiniz. Yağ ikaz ışığının yanması, otomobilinizde yatak sarması olduğunun en büyük belirtisidir. Aynı zamanda aracınızı dinlediğiniz zaman motordan gelen metalik sesler de motor yatak sarmasına işaret edebilir.
Motorun yatak sarması halinde karşınıza çıkacak belirtileri nelerdir? Motorun göstereceği ilk belirti gösterge panelinde bulunan kırmızı yağdanlık ışığı olacaktır. Mavi renkli egzoz dumanı ve motordan gelen sesin normalden farklı olması da motorun yatak sarması problemini anlamaya dair diğer belirtilerdir.
Yatak sarması, bir motorun performansını azaltabilir ve motorun ömrünü kısaltabilir. Ayrıca, motorun çalışması sırasında metal parçacıklarının yağda birikmesi, motorun daha fazla hasar görmesine neden olabilir.
Bu şekilde duyulan motor yatak sesi motor yataklarının kullanım süresinin tamamlanmak üzere olduğunu gösterir. Motor yatak sarması halinde yapılabilecek tek şey; motorun rektefiye edilerek, motor yataklarının ve ilgili parçaların yenilenmesidir.
Çünkü yatak sarmış bir araç normal bir şekilde seyrine devam ederse ileride motorda daha büyük arızaların oluşmasına neden olabilir. Bu arıza motordaki ısınmanın aşırı yükselmesi sonucu ortaya çıkar. Araçta bulunan yağ ve soğutma suyunun az olması yatak sarma arızasının en büyük etkenleridir.
İlgili 38 soru bulundu
Öncelikle ateşlemeden yapmaz. Ateşleme sorunları başladığında arabada ufak teklemeler, yolda anlık gaz kesmeler (Ateşleme kaçması) yaşanmaya başlar. En ileri boyutta artık ateşleme gerçekleşemez ama öyle bile olsa vurma sesi çıkmaz.
İscilik ucreti 2-5 bin arasinda değişir+ araca kesinlikle yarım motor falan almayin, çıkma olarak ya tam motor alin ya da orijinal kendi motorunu yaptirin, ortalama bir araca 5-12. bin arasinda masraf gider. Bir aracın motoru en fazla 1 haftada bitmeli, daha fazla sürerse bilin ki bir sıkıntı vardir veya olacaktir.
Motor vuruntusu silindirde bulunan yakıtın zamanından önce patlamasıyla gerçekleşir. Normal çalışma sırasında, buji yanma işlemini başlatılır ve silindirdeki tüm yakıtı yakar, böylece patlamayı kontrol eder. Silindirlerde yakıt ve havanın kendiliğinden ateşlemesi motorun vuruntu sesi yapmasına neden olabilir.
Aracınızı çalıştırdığınızda veya araç hareket halindeyken birbirinden tamamen bağımsız iki ayrı metalin çok hızlı bir şekilde birbirlerine vurduklarını duyuyorsanız bu durum, subap vurmasına işaret eder.
Motor sesinin artmasına motor yağının etkisi de olur ama genelde yağ yeni değişince motor sesi azalır.
Motorun yatak sardığını anlamak aslında oldukça kolaydır. İlk belirti aracın kontrol panelindeki yağ ikaz lambasının yanmasıdır. Bu aracın motorunda yeterince yağ bulunmadığına işaret eder. Bu sorun çözülürse yatak sarması probleminin de önüne geçilebilir.
Başta piston kolları ve krank mili olmak üzere birçok parçaya ciddi zarar verir. Neticede motor çalışmaz, araç yürümez hale gelecektir. Motorun yatak sarması hiç de iyiye işaret olmayan ve ciddiye alınması gereken öneme sahip.
Ayrıca zaten yağ yakması durumunda da iyi bir servise veya ustaya göstererek aracınızın motorunun bitik olup olmadığını anlayabilirsiniz. Egzozdan farklı renkte ve yoğun şekilde duman gelmesi de motorun bittiğine işaret teşkil edebilir. Aynı şekilde egzozdan yağ gelmesi de bu işaretlerden kabul edilir.
Eğer tak tak sesi rölanti halinde dururken ve gaza aniden yüklenince artan şekilde geliyorsa motor kulağından olma ihtimali çok yüksek olacaktır. Tersi şekilde rölantide bir problem yaratmıyor ve yolda vites geçişleri esnasında artan bir tıkırtı takırtı varsa şanzıman kulağı olma ihtimali çok çok kuvvetlenecektir.
Genellikle sesten başka hiç bir zararı yok.
- Su pompası arızalıdır. - Kayış kopmuş veya kayış kaçırmaktadır. - Termostat arızalıdır. - Soğutma su seviyesi çok düşüktür. - Hava tahliyesi arızalıdır. - Motor soğutma suyunun havası yeterli miktarda alınmamıştır. Silindirin iç çapı doğru işlenmemiş piston ile gömlek arasındaki boşluk miktarı azalmıştır.
Ayarı bozulmuş supaplar motor ısınırken kararsız rölantiye neden olabiliyor. Hava ve yakıt girişindeki senkronizasyon bozularak yüksek yakıt tüketimi meydana geliyor. Ateşleme sırasında motora uygun yakıt-hava karışımı gönderilmediği için motorda tekleme ve sarsıntı görülebiliyor.
Diğer bazı belirtilerle de motosiklet subap ayarı bozulmaları tespit edilebilmekte olup bazıları şu şekilde sıralanabilir: Bozuk subap ayarı motorun ısınmasına nede olur ve düzensiz rölanti şeklinde hissedilebilir. Hava ve yakıt girişlerindeki düzensizlikle oluşan aşırı yakıt sarfiyatı bir neden olarak gösterilebilir.
Sübap kontrolünü kendin yap.! Bujiyi sök ve parmağınla buji deliğini tıka, ayak marşına orta hızda bas eğer hava parmağini zorluyorsa sübap sağlam, ama hiç hava gelmiyorsa sübap kesmiştir ya da sübap tırnakları kurtulmuş sübap boşa düşmüştür.
Vuruntunun Önlenmesi
Giriş basınç ve sıcaklıkları düşük tutulmalıdır. Motor hızı, yanma hızını artırarak ve son gaz bölgesi basınç ve sıcaklığı değiştirerek vuruntuyu etkilemektedir. Motor uygun devrinde çalıştırılmalıdır. Mümkün olan en düşük ateşleme avansı verilmelidir.
vuruntu: Benzinli motorlarda genellikle alçak devirlerde meydana gelen bir olaydır. Pistonların yavaş çalışması sonucu fazla hava akımı oluşmamasıyla bujiden kaynaklanan alev daha alt kısımlara ulaşmadan basıncın etkisiyle silindirin diğer kısımlarında patlama meydana gelir.
Aracın kalkarken vuruntuya maruz kalması, motor vuruntu sensörünün bozulmuş olmasına bağlı olabilir. Bu sorunu bir servisle halledebilirsiniz. Piston yatağında ki deformasyon ve aşınmalar olması halinde vuruntu oluşabilir.
Yatak sarmak ; Motordaki ısının aşırı yükselmesi sonucu ortaya çıkar. Yağ veya soğutma suyunun eksik oluşu en büyük etkendir. Aşırı ısı bütün parçalara ciddi hasarlar verir.
karşılamaz. kaza sonucu motor arızası olsaydı o zaman karşılardı. Eğer sorun kronikse, servisin başına ekşiyerek revizyon yaptırabilirsiniz.
Motor yatağı adı verilen üst kapaktan başlayıp silindire kadar ulaşan motor parçaların da oluşan aşırı titreşim, sürtünme ve ses dolayısıyla aracın yağsız kalmasından başlayarak yağ pompasının işlevini görmemesi sebebiyle doğuran sonuçlar aracımızın motorunu yer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri