Adet döneminde vücutta oluşan ödemlerden dolayı tartıda 500 gram ila 3 kilo arasında bir değişiklik gözlenmektedir. Adet döneminde kilo almış gibi hissederiz. Aslında adet döneminde kilo alınmaz kendinizi bu konuda rahat hissedebilirsiniz. Adet döneminde kilo vermek diğer dönemlere nazaran biraz daha zordur.
Adetli bir kadının normal zamanlara kıyasla kanamasının olduğu zamanlardaki metabolizma hızı daha fazladır. Sağlıklı ve doğru beslenme ile beraber tüketilen gıdaların miktarını dengelerseniz adet döneminde zayıflamak kolay olacaktır.
Adet döneminin sona ermesi ile birlikte yaklaşık 1 – 2 gün içerisinde kadınlar eski kilolarına geri dönüyor. Dolayısıyla neden kilonun artış gösterdiği de merak ediliyor. Bunun nedeni vücuttaki ödemdir. Dolayısıyla birkaç gün içerisinde 2 – 3 kilo alınması yani vücuttaki yağ oranının artması değildir.
Regl dönemi bittikten 2 gün sonra tartılmak en doğrusudur. Kahvaltıdan veya akşam yemeğinden sonra ya da gece yatmadan önce tartılmak büyük bir hatadır. Çünkü gün boyunca tükettiğiniz her şey vücut ağırlığınızı geçici olarak arttırır. Bazı ilaçların yan etkilerinden biri de ödemdir.
Kilo artışı ise her kadında aynı oranda olmaz. Genellikle adet dönemlerinde baskülde normal kilodan 2 ile 3 kilo fazla çıkılır.
İlgili 26 soru bulundu
Adet döneminde yaşanan fiziksel değişimlerin başında kişinin vücudunda ödem oluşması gelir. Ödem, vücutta şişme halidir. Bu da fazla kiloya neden olur. Regl döneminde tartıya çıkan kadınlar 2-3 kilo fazla gelebilir.
Gün içinde tüketilen yemek türü ve sıvı miktarı ile kilonuz değişim gösterir. 2 bardak su içtiğinizde veya yemek yedikten sonra tartı, sizi 500 gr ile 1kg arasında fazla gösterir.
Kadınların vücudundaki hormonal değişim ödeme sebebiyet verebilir. Ödem varlığında tartıya kilo kaybı yansımasa dahi yağ yakmış olabilirsiniz. Regl yani adet döneminde metabolizma az da olsa yavaşlamaktadır. Ancak regl dönemindeki metabolizma yavaşlaması kilo kaybını etkilemez.
Kilo tartımları sabah aç karnına alınmalıdır. Aynı saatlerde tartım yapılmalıdır. Hafif kıyafetlerle veya çıplak tarım gerçek ağırlığı göstermektedir. Aynı tartıda tartılmaya özen gösterilmelidir.
Bir sakınca yok. Uzmanlar, regl döneminde kadınların diyet programlarına harfiyen uymalarında bir sakınca olmadığını belirtiyor. Bir diyetisyen tarafından, kişinin sağlık durumu göz önünde bulundurularak hazırlanan diyetlere regl döneminde bir, iki ekleme yapılabilir.
Tartıya çıktığınızda bir anda 3-5 kilo birden almış gibi görünüyorsanız asıl sorun ödem olabilir. Uzmanlar, vücutta fazladan tutulan suyun ödem oluşturduğunu ve kişi olduğundan fazla kiloda gösterdiğini belirtiyor.
Adet döneminde kilo vermek isteyenler mutlaka bol bol su içmeli. Su metabolizmayı hızlandırır ve adet döneminde kilo vermenizi sağlar. Hamur işi ve şekerden uzak durun bunlar sizin için olumsuzluk oluşturur. Günlük en az 45 dakika yürüyüş yapın bu size ve ruhunuza çok iyi gelecektir.
Regl döneminde karın ağrısı, karın bölgesinde şişlik, baş ağrısı, kabızlık, iştahsızlık ve aşırı susama hissi belirtileri görülür. Bu dönemde tatlı yeme isteği ile birlikte yorgunluk ve göğüslerde şişlik oluşur. Regl belirtilerinden birisi de kadınlarda ani ruhsal değişiklikler görülmesidir.
Kadınların adet dönemlerinde tartılması da çoğu zaman bireyi yanıltır. Adet, vücutta su tutulumu yapan bir dönemdir. Bu yüzden çoğu diyetisyen danışanlarına bu günlerde tartılmamalarını, adet dönemi bitiminden 3 gün sonra doğru tartım yapılacağını anlatır.
Kilo kaybı bir kadında adet gecikmesine neden olabileceği gibi, aşırı kilolu olmak da bir kadının adet döngüsünü etkileyebilir.
Her ay yaşanan adet döngüsü süresince hormon düzeyleri dalgalanır. Bu hormonal değişiklik kişinin iştahını etkileyebilir ve vücudunda suyu daha fazla tutarak ödem oluşmasına neden olabilir. İştah artışı gerçek bir kilo artışına dönüşebilir ya da oluşan ödem nedeniyle geçici bir kilo artışı yaşanabilir.
Vücut ağırlığınız değişmese bile vücut kompozisyonunuz değişmiş olabilir. Nasıl mı? Özetle, yağ oranınız azalmış ve kas oranınız artmış olabilir. Toplam vücut ağırlığınız aynı kalmış olsa da aslında verimli bir sonuç almış olabilirsiniz.
Yağ yakma programında egzersiz yaptığınızda, bir yandan yağ yakarken bir yandan da kas ağırlınızı arttırırsınız. Rakamsal olarak eş değer olan yağ ve kas hacim olarak bir birinden çok farklıdır. Bir kilo yağ kaybedip aynı zamanda bir kilo kas kazanırsanız tartı size hiç bir değişiklik olmadığını söyler.
Uzun süre aç kalındığında vücudumuz ilk olarak karaciğer ve kaslardaki glikojen depolarını yakıyor ve buradan elde ettiği glukozu kullanıyor. 8 saat sonunda ise bu depoların tükenmesi ile yağ yakımı süreci başlıyor ve kilo kaybı akabinde geliyor.
Kilonuzu kontrol edebilmek için 1 kilo kaç kaloriye eşit sorusunun cevabını bilmelisiniz. 1 kilo ortalama 7400 kaloriye eşittir. Günlük maksimum kalori alım miktarınızı en başta metabolizma hızınız belirler ve bu miktar metabolizma hızınızla paralel olmalıdır.
Adet döneminin sona ermesi ile birlikte kadınlar normal kilolarına geri döner. Nedeni ise ödemin vücuttan atılmasıdır. Sonuç olarak adet dönemlerinde kadınların kilosu daha fazla görünse de neden yağ miktarında birden ciddi bir artış olması değildir.
Adet döneminin kısa sürmesini isteyen kişiler bu durumu sonlandırmak için çeşitli yöntemlere yönelmektedir. Bu yöntemler arasında ilk sırada yer alan su içme, kanın temizlenmesini sağlamaktadır. Temizlenen kan sayesinde adet dönemi daha kısa sürmektedir.
Yapılan araştırmalara göre depolanmış yağları yakmak en ideal zamanın sabahın erken saatleri aç karna yapılan spor olduğu söylenmekte. Glikojen depoların antreman sırasında azsa yağ yakımınız daha fazla olur. Sabah kahvaltı öncesi yapılan kardiyo egzersizi veya hiit antrenmanı yağ yakımını hızlandıracaktır.
Hiçbir zaman yediğimiz yemeğin kütlesinde bir kilo artışı yaşayamayız. Besinleri ağız yoluyla aldığımız andan itibaren fiziksel ve kimyasal sindirim reaksiyonları başlar.
Bir zayıflama programı uygulayan kişi, normal koşullar altında bir gün yemeği fazla kaçırdığında, ertesi gün bir miktar kilo artışıyla karşılaşabilir. Bunun en önemli nedeni, diyet programına başlandığı andan itibaren vücudun belli bir kıtlık düşüncesine, hissine sokulmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri