Ayarı bozulmuş supaplar motor ısınırken kararsız rölantiye neden olabiliyor. Hava ve yakıt girişindeki senkronizasyon bozularak yüksek yakıt tüketimi meydana geliyor. Ateşleme sırasında motora uygun yakıt-hava karışımı gönderilmediği için motorda tekleme ve sarsıntı görülebiliyor.
Diğer bazı belirtilerle de motosiklet subap ayarı bozulmaları tespit edilebilmekte olup bazıları şu şekilde sıralanabilir: Bozuk subap ayarı motorun ısınmasına nede olur ve düzensiz rölanti şeklinde hissedilebilir. Hava ve yakıt girişlerindeki düzensizlikle oluşan aşırı yakıt sarfiyatı bir neden olarak gösterilebilir.
Yakıt tüketimi geçmiş dönemlere göre bariz şekilde artar ve verimlilik ciddi oranda düşer. Gaza basmanıza rağmen araç arkada bir ağırlık varmış gibi zorlanır ve gazı almaz. Aracın hızlanması problemli hale gelir ve yokuş aşağı dahi hızlanma sorunları yaşanır.
Evet etkiler. Ama bu kesin sübap arızası demek değildir. Eğer sübap ayarı gerekiyorsa çalışmadada sorun yaşıyor olman gerekli. Yani kesinlikle ilk marşda almaz sıcakken rölanti yükselir soğukken hep düşüktür durduğunda kalkacağında stop edebilir.
Sübap ayarı daha uzun sürelerde 10-15 bin km gibi yapılması gerekir. Rodaj için ayrılan 1500 km de sübap ayarının bozulması pek olası değildir.
İlgili 42 soru bulundu
Sübap kontrolünü kendin yap.! Bujiyi sök ve parmağınla buji deliğini tıka, ayak marşına orta hızda bas eğer hava parmağini zorluyorsa sübap sağlam, ama hiç hava gelmiyorsa sübap kesmiştir ya da sübap tırnakları kurtulmuş sübap boşa düşmüştür.
Çok yakar dengesiz çalışır, çekmez, rölantide stop eder.
son hıza bir etkisi olmaz ancak ivmelenme ve çekişe etkisi olur. hava ayarı motora giren havayı her daim belli eder ; hava ayarını tam sıkarsanız karbüratörde sızıntı kaçak felan yoksa gaz verilmiş halde motor sönmez ama yüksek devirde keser, devirlenemez.
genelde ölçüm yaptığın sente çakısında 0.05 ve katları olarak ilerler. emmeyi (karbüratör tarafında olanı) 0.05 e göre ayarla. egzoz olanı da 0.1 yaparsan sanırım sorunun çözülür.
Subap ayarı motor soğukken yapılır. Sıcakken yapılan ayar bahsettiğiniz gibi genleşmeden dolayı yanlış olacaktır.
Otomobilde teklemelerin olması, yakıt tüketiminin artması, aracın geç çalışmaya başlaması, araç çalışırken çok fazla ses çıkarması ve performanstaki düşüş “Sübap arızası nasıl anlaşılır?” sorusunda bakılması gereken belirtiler arasında yer almaktadır.
özellikle yüksek devirden ani olarak gaz kesip motor emiş yaptığı sırada oluyor. motor silindirin içine hava benzin karışımını almak istiyor fakat subap sapında bulunan keceler yıpranmışsa emişin etkisiyle yağ sübapların dibinden silindire yanma odasına sızıp beyaz dumana sebep oluyor.
motor yeni durumda ise rodaj bitene kadar 0.08 mm ayarlamanizi, daha sonra ise 1000 km sonunda 0.10 mm'ye cikartmanizi tavsiye ederim araliklari..
Öncelikle supap ayarı bozuksa araçtaki yanmanın verimi azalır. Motor içerisindeki hava ve yakıt harmanı tam anlamıyla gerçekleşmez. Ayrıca yukarıda açıklanan arıza belirtileri araçta yaşanmaya başlar. Eğer supap ayarı yapılmazsa aracın çekiş gücünde de azalma yaşanır.
Bir motorda subap sayısınca itici bulunur. İticiler arızalandığında içerisinde bulunan yağ boşalır. Araç subap sesi yapar. Bu durumda ise hem rahatsız edici bir ses oluşur hem de aracın verimliliği azalır.
Emme 0.06 mm egzoz 0.08 mm olarak ayarlayabilirsin.
Subap ayarı yapılırken öncelikle eksantrik mili manuel olarak çevriliyor. Bunun için de aracın kriko ile kaldırılması gerekiyor. Eksantrik milinin çevrilmesi, sibopların tepeye gelmesini sağlıyor. Ardından somunlar gevşetiliyor ve sentil çakısı yardımıyla boşluklar optimize ediliyor.
Subap ayarı özellikle eski model araçlarda manuel şekilde yapılır. Ancak yeni nesil araçlarda ise subap ayarı otomobiller üzerinden otomatik bir şekilde gerçekleşir. Yakıt artışı, silindir kapağından gelen ses, aracın performansında azalma gibi durumlar söz konusu olduğunda subap ayarı yapılmalıdır.
Supapların doğru bir şekilde ayarlanması, aracın performansını, yakıt verimliliğini ve emisyonlarını etkiler. Supap ayarı, normal araç kullanımı sırasında genellikle uzun bir süre yapılmasına gerek yoktur. Ancak, aracınız LPG'li ise her 50.000 km de bir supap ayarı yapılması Honda tarafından önerilir.
Genel olarak, bir binek otomobil motoru için rölanti devri 600 ile 1000 arasında iken, orta veya ağır hizmet tipi bir kamyon için rölanti devri yaklaşık 600 olur. Motosikletler için rölanti hızı tipik olarak 1200 ila 1500 arasında ayarlanır.
Egzozdan işlenmemiş halde yakıt atılımı da yaşanabilir. Aracınız rölanti halinde iken devir vermeye çalıştığınızda da arıza hissedebilirsiniz. Buna benzer belirtiler kesin şekilde karbüratör arızası belirtisi olacağından dolayı en yakın sürede bir uzmandan destek almanız önerilir.
Motorda herhangi bir bakım yapıldığında karbüratörün de yeniden ayarlanması lazımdır. Bu durumda karbüratör fabrika ayarlarına döndürülür. Karbüratördeki L düşük devir vidası, H ise yüksek devir vidası olarak adlandırılır. Bir karbüratörü fabrika ayarlarına getirirken bu vidaların ayarlanması gerekir.
Subap Lastiği Arızası Nasıl Anlaşılır Bu parça işlevini kaybettiğinde ise motor yağı pistonların üst kısmına akacaktır. Bu durumun sonucu olarak araçta yağ eksiltme, motor yağ yakma, egzozdan çıkan beyaz duman, performans kaybı, araç içine yayılan yanık yağ kokusu gibi sorunların ortaya çıkmasına neden olacaktır.
Subap kırılması veya eğilmesi genel olarak Triger kayışının kopması sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple sadece subap kırılması olarak değerlendirmemek gerekir. Beraberinde Triger kayışının da getirdiği sorunlara ortak olur. Kısaca belirtmek gerekirse subap kırılırsa motor çalışmaz, çalışıyor ise tamamen durur.
Aracın düzenli olarak yapılması gereken triger bakımı zamanında yapılmadığında aracın triger kayışı-zinciri kopar belirli bir süre çalışmaya devam eden pistonlar açık kalan subaplara vurur. Sonuç olarak subaplar ya yamulur ya da kırılır. Yapılması gereken aracın silindir kapağı sökülür. Subaplar yenileriyle değişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri