Mülakat kıyafeti olarak bir takım elbise seçmelisiniz. Abartıya kaçmadan uygun bir ceket ve pantolon, gömlek, kravat, koordine çorap ve ayakkabı uyumu sağlayın. Açık renkli gömlek üstüne koyu renkli bir takım elbise en iyi seçenektir. Kıyafetler düzenli, temiz ve ütülenmiş olmalıdır.
Mülakatlarda siyah takım elbise kullanımı resmiyeti daha da fazla arttıracağından doğru bulunmaz. Onun yerine lacivert, gri gibi daha nötr renkler tercih edilmelidir. Takım elbisenin içine giyeceğiniz gömlek ise düz ve sade olmalıdır. Genellikle beyaz tercih edilir.
Resmî bir kıyafet yönetmeliği olan bir şirkete mülakata gitseniz de siyah takım elbise, beyaz gömlek ve siyah kravat gibi çok bilinir bir kombin yapmanıza gerek yok.
Bir mülakatta bilginin ve o bilgiyi sunmanın yanı sıra dış görünüm de önemlidir. Erkekler için takım elbise ve tercihen beyaz ya da açık renk (mavi, gri gibi) gömlek ve sade (düz veya çizgili) kravat doğru bir tercihtir.
Başvurduğunuz pozisyona profesyonel olarak uygun bir şekilde giyinmelisiniz. Hemen hemen her durumda, bu bir takım elbise giymek anlamına gelir. Uygun bir ceket ve pantolon, gömlek, kravat, koordine çorap ve ayakkabıları genellikle tercih edilir. Açık renkli gömlek ve koyu renkli bir takım elbise en iyi seçenektir.
İlgili 22 soru bulundu
Erkekler: Takım elbise, genellikle beyaz aşağıya kadar düğmeli gömlek, isteğe bağlı gömleğin üzerine triko kazak, kravat(sade pastel ve desensiz), siyah çorap tercih etmelisiniz. Kravatınız kesinlikle şekilli, alacalı bulacalı bir görünümlü kravat olmamalıdır. Sade, hatta ipek olması size artı puan kazandırır.
İş görüşmesinde giyilebilecek uygun kıyafetler, genellikle iş yerindeki kıyafet kodlarına göre belirlenir. Bununla birlikte, çoğu iş yerinde, klasik bir iş kıyafeti, özellikle de siyah bir pantolon, beyaz bir gömlek ve blazer ceket, her zaman uygun bir seçimdir.
Oturmadan önce ceket düğmesinin ilikli olması gerektiğini hatırlatalım ve otururken ceket düğmesi açılmalıdır. Oturduktan sonra aday hiçbir şekilde konuşmamalıdır, komisyonun sorduğu soruya gerekli cevabı verip diğer soruları beklemesi gereklidir.
Hangi renk takım elbise giymek daha uygun olur? Her zaman görüşmeye uygun bir takım elbise giymeniz gerekmez. Ancak siyah takım elbise çok tercih edilen bir seçenek olsa da, çoğu zaman cenaze törenlerini anımsatır. Güvenli sularda yüzün ve lacivert, gri ve bej renkli takım elbiselere şans verin.
Mülakatta kendini tanıtma sırasında, kendinizden kısaca ve net bir şekilde bahsettikten (kaç yaşında olduğunuz, hangi üniversite ve hangi bölümden ne zaman mezun olduğunuz, nerede oturduğunuz gibi) sonra ne tür pozisyon için başvurduğunuzu, kariyer hedeflerinizi, deneyimlerinizden bahsedebilirsiniz.
Genel olarak, iş görüşmesi kombini için beyaz, siyah, gri, bordo ve mavi gibi renklerin tercih edilmesi önerilir. Bu renkler profesyonel bir algı oluşturmanızda size yardımcı olur ve işverenin tamamen size odaklanmasını sağlar.
Erkekler: Takım elbise, genellikle beyaz aşağıya kadar düğmeli gömlek, isteğe bağlı gömleğin üzerine triko kazak, kravat(sade pastel ve desensiz), siyah çorap tercih etmelisiniz. Kravatınız kesinlikle şekilli, alacalı bulacalı bir görünümlü kravat olmamalıdır. Sade, hatta ipek olması size artı puan kazandırır.
Mülakata giriş yaparken sizinle görüşecek olan yetkiliye gülümseyerek selam vermeli, eğer size elini uzatıyorsa utangaç olarak değil, kendinden emin, kararlı ve dik bir duruşla elini sıkarak size gösterilen yere oturmalısınız.
Takım Elbiseyi Tişörtle Tamamlayın
Takım elbisenin içerisine giyeceğiniz gömleğin tarzı da kesinlikle modern görünüm yakalamanızda bir kriter. Ama polo ya da bisiklet yaka bir tişörtü de klasik bir takım elbiseyle kombinleyebilir hatta klasiklikten çok da uzaklaşmayan bir stil yakalayabilirsiniz.
Bu nedenle, mülakatta bilinmeyen bir soruyla karşılaşıldığında, kişi “Şu an hatırlayamıyorum ama araştırıp öğreneceğim” şeklinde cevap vermeli ve böylece “Bilmiyorum” mesajından ziyade “Öğrenmeye her zaman açığım” mesajını iletmelidir.
Ofiste, düğünde, davette, yemekte ve daha birçok ortamda erkeklerin tercih ettiği en önemli kıyafetlerden biri takım elbiselerdir. Takım elbiseler, aynı kumaştan üretilen pantolon, ceket ve onlarla birlikte giyilen bir gömlekten oluşan erkeklerin sıklıkla tercih ettiği seçeneklerdendir.
Kot pantolon, tişört, mini etek, spor ayakkabı yerine daha resmi ve iş ciddiyetini yansıtan pantolon, etek, ceket, kravat, ayakkabı ve fular kullanmayı tercih edin. Giysilerinizin temiz, ütülü ve düzgün olmasına dikkat edin.
Görüşmede dik bir şekilde oturarak, karşı tarafla sürekli ve rahatsız edici olmamak kaydıyla göz teması kurulmalıdır. Geriye yaslanarak, ayak ayak üstüne atarak, kolları birleştirerek oturmak olumsuz izlenim bırakabilir. Genelde adaylar mülakat stresinden dolayı ellerini nasıl konumlandıracaklarını bilemezler.
EVET: Ellerinizi görünür bir yere koyun.
Mülakat stresinden dolayı ellerimizi nasıl konumlandıracağımızı bilemeyebiliriz. Bu sebeple ellerinizi masanın üzerinde tutmak, hareketlerinizi kontrol etmek açısından işe yarayacaktır. Ayrıca tutkunuzu karşı tarafa geçirmek için ellerinizi kullanmaktan çekinmeyin.
Ceketin önü kapalı olmalıdır. Mülakata gidilecek mevsim kışsa pantolonun daha fazla kirlenme ihtimalinden, çok kısa ya da çok uzun olmayan bir kalem etek ya da elbise tercih edilebilir. Yazın pudra rengi gibi yumuşak tonlar da kullanılabilir.
İşe alım uzmanı çok rahat ve neşeli biri olsa da kot pantolon giymek iyi bir fikir değil. Keten, kumaş veya benzeri bir pantolon ve gömlek her zaman doğru bir seçimdir. Hem şık hem de resmi bir görüşmede olduğunuzu gösterir.
Spor ayakkabı giymeyin!
Örneğin, bir banka ile mülakata gidiyorsanız bu şekilde giyinmek uygun olmayacaktır. Bu nedenle bizim tavsiyemiz; kadınlar için mutlaka burnu kapalı, babet ya da sade ve fazla yüksek olmayan klasik bir topuklu ayakkabı; erkekler için de siyah, klasik bir kösele ayakkabı edinmeniz olacaktır.
Kıyafetlerin vücut ölçülerine uygun olmalı, ne çok sıkı ne de çok bol olmamalıdır. Kıyafetlerini mevsim şartlarına uygun seçmelisin. Örneğin kışın iş görüşmesinde ne giyilir sorusunun cevabı için rahat ve şık kazaklari kalın pantolonlar tercih edebilirsin. Renk seçiminde sade ve uyumlu renkler tercih etmelisin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri