Evet etkiler. Ama bu kesin sübap arızası demek değildir. Eğer sübap ayarı gerekiyorsa çalışmadada sorun yaşıyor olman gerekli. Yani kesinlikle ilk marşda almaz sıcakken rölanti yükselir soğukken hep düşüktür durduğunda kalkacağında stop edebilir.
Ayarı bozulmuş supaplar motor ısınırken kararsız rölantiye neden olabiliyor. Hava ve yakıt girişindeki senkronizasyon bozularak yüksek yakıt tüketimi meydana geliyor. Ateşleme sırasında motora uygun yakıt-hava karışımı gönderilmediği için motorda tekleme ve sarsıntı görülebiliyor.
Hava ve yakıt girişlerindeki düzensizlikle oluşan aşırı yakıt sarfiyatı bir neden olarak gösterilebilir. Subap parçalarının düzensiz hareketi ile motora hava ve yakıt karışımına tam ulaşmaması motorda sarsıntı ve tekleme şeklinde gözlemlenebilir.
Eksantrik miline bağlı külbütör kolu sibopları iterek bu işlemlerin yapılmasına imkân tanıyor. Doğru oranda itmenin gerçekleşmesi için külbütör kolu ile siboplar arasındaki boşluğun yeterli düzeyde olması gerekiyor. Söz konusu boşluğun verimli bir düzeye getirilmesi işlemine ise sibop ya da subap ayarı adı veriliyor.
Sübap ayarı daha uzun sürelerde 10-15 bin km gibi yapılması gerekir. Rodaj için ayrılan 1500 km de sübap ayarının bozulması pek olası değildir.
İlgili 15 soru bulundu
Sübap kontrolünü kendin yap.! Bujiyi sök ve parmağınla buji deliğini tıka, ayak marşına orta hızda bas eğer hava parmağini zorluyorsa sübap sağlam, ama hiç hava gelmiyorsa sübap kesmiştir ya da sübap tırnakları kurtulmuş sübap boşa düşmüştür.
Öncelikle supap ayarı bozuksa araçtaki yanmanın verimi azalır. Motor içerisindeki hava ve yakıt harmanı tam anlamıyla gerçekleşmez. Ayrıca yukarıda açıklanan arıza belirtileri araçta yaşanmaya başlar. Eğer supap ayarı yapılmazsa aracın çekiş gücünde de azalma yaşanır.
Sentesi bozuk olan araç tekleyerek çalışır ve sürücüleri aşağıdaki maddelerle karşı karşıya bırakır. Yakıt tüketimi artar. Performansında farkedilebilir derecede azalma görülür. Rölantide dalgalanma tekleme olur.
Otomobilde teklemelerin olması, yakıt tüketiminin artması, aracın geç çalışmaya başlaması, araç çalışırken çok fazla ses çıkarması ve performanstaki düşüş “Sübap arızası nasıl anlaşılır?” sorusunda bakılması gereken belirtiler arasında yer almaktadır.
İkinci el otomobillerde özellikle dikkat edilmesi gereken ayrıntılardan biri olan subapların ortalama 30.000 ve 50.000 km arasında bakımlarının yapılması gerekir.
özellikle yüksek devirden ani olarak gaz kesip motor emiş yaptığı sırada oluyor. motor silindirin içine hava benzin karışımını almak istiyor fakat subap sapında bulunan keceler yıpranmışsa emişin etkisiyle yağ sübapların dibinden silindire yanma odasına sızıp beyaz dumana sebep oluyor.
genelde ölçüm yaptığın sente çakısında 0.05 ve katları olarak ilerler. emmeyi (karbüratör tarafında olanı) 0.05 e göre ayarla. egzoz olanı da 0.1 yaparsan sanırım sorunun çözülür.
Emme 0.06 mm egzoz 0.08 mm olarak ayarlayabilirsin.
motor yeni durumda ise rodaj bitene kadar 0.08 mm ayarlamanizi, daha sonra ise 1000 km sonunda 0.10 mm'ye cikartmanizi tavsiye ederim araliklari..
Subap ayarı motor soğukken yapılır. Sıcakken yapılan ayar bahsettiğiniz gibi genleşmeden dolayı yanlış olacaktır.
Bir motorda subap sayısınca itici bulunur. İticiler arızalandığında içerisinde bulunan yağ boşalır. Araç subap sesi yapar. Bu durumda ise hem rahatsız edici bir ses oluşur hem de aracın verimliliği azalır.
Subap kırılması veya eğilmesi genel olarak Triger kayışının kopması sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple sadece subap kırılması olarak değerlendirmemek gerekir. Beraberinde Triger kayışının da getirdiği sorunlara ortak olur. Kısaca belirtmek gerekirse subap kırılırsa motor çalışmaz, çalışıyor ise tamamen durur.
Performansında farkedilebilir derecede azalma görülür. Rölantide dalgalanma tekleme olur. Motor huysuz çalışır. Silkelemeler görülebilir.
Sıkıştırma zamanının sonunda, piston üst ölü noktaya çıktığında, hem emme supabının hem de egzoz supabının kapalı olduğu duruma sente denir. Motoru senteye getirmek, birinci pistonun üst ölü noktadayken, emme ve egzoz supaplarının kapalı olduğu konumu bulmak demektir.
Sente ayarı bozuk olan motor düzensiz çalışır, çekişten düşer, en önemlisi yağlama zamanı değişir ve segmanlar gömlekleri aşındırıp yağ yakar ve motor 1000 km yi bulmadan rektefe ister. Arabayı kaldır çöpe at ondan sonra. Sente ayarı çok önemlidir.
son hıza bir etkisi olmaz ancak ivmelenme ve çekişe etkisi olur. hava ayarı motora giren havayı her daim belli eder ; hava ayarını tam sıkarsanız karbüratörde sızıntı kaçak felan yoksa gaz verilmiş halde motor sönmez ama yüksek devirde keser, devirlenemez.
supap kesilince bir motor zamanlamalardan hiçbirini yapamaz. tamiri motorun durumuna göre en az 150 tl den başlar 400 500e kadar yolu var.
1-subap bol olunca yani uzun süre ayar yapılmadıysa ses yapar, benim motorumdada var 4 binde aldım 8 binde yaptırıcam. 2-eğilip dindinlediğinde üs kapağa vurma sessini duyarsın, yapıldıysa çok sıkıysa ses yapmaz fakat normalde 10 bin de ise subap ayarı 5 binde ayar ister.
Subab ayarı eli anahtar tutmuş, gerekli aletleri olan herkesin yapabileceği basit bir iş. Ybr 125 emme subabı Yamahanın Servis Kitabcığında 0.08-0.12 egzoz subabı 0.10-0.14 verilmiş. (Emme 0.08-0.12 ve Eksoz 0.10-.0.14 arası olucak) Ben ikisinide 0.10 olarak ayarladım siz ihtiyacınıza göre kendi ayarınızı yaparsınız.
Supapların doğru bir şekilde ayarlanması, aracın performansını, yakıt verimliliğini ve emisyonlarını etkiler. Supap ayarı, normal araç kullanımı sırasında genellikle uzun bir süre yapılmasına gerek yoktur. Ancak, aracınız LPG'li ise her 50.000 km de bir supap ayarı yapılması Honda tarafından önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri