Dış yüzeyi kabuksuz ve korumasız olan mozzarella peyniri, bu nedenle dikkatli bir şekilde muhafaza edilmesi gereken bir peynir türüdür. İtalya'da genellikle taze ve ılık olarak tüketilen mozzarella, +4 derecedeki buzdolabında 15 gün, -18 derece dondurucuda ise vakumlu halde 12 aylık bir raf ömrüne sahiptir.
Dondurulacak En İyi Peynirler
Mozzarella ve pizza peyniri, özellikle rendelenmiş pizza peyniri olmak üzere genellikle dondurmaya da uygundur. Yine de dokusu ve erime özellikleri olumsuz etkilenebilir. Ayrıca krem peynir dondurulabilir ancak çözüldükten sonra ayrılabilir.
Evet, rendelenmiş mozzarella peynirinizi dondurabilirsiniz.
Bu tarz peynirler, dışarıdan bakıldığında yumurtaya benzer ve genel olarak 10-15 gram ağırlığındadır. Yumuşak-elastik yapıda eriyebilen bir peynir olan mozzarellanın dokusunda delikler yoktur, kokusuz taze bir peynirdir.
Mozzarella Fior di Latte: Pastörize edilen veya günlük inek sütünden yapılmaktadır. Az yağlı Mozzarella: Özellikle yağı alınmış peynirlerden elde edilmektedir. Bu tür, daha çok hazır yemek sanayisinde kullanılmaktadır.
İlgili 40 soru bulundu
Mozzarella, İtalyanların dünya mutfağına kazandırdığı lezzetlerden biri. Başta pizzalarıyla da ünlü olan Napoli şehri olmak üzere neredeyse tüm Güney İtalya'da manda sütünden üretilen mozzarella adını 'kısımlarına ayrılmış' anlamına gelen mozzo kelimesinden alır.
Mozzarella peyniri en ünlü talyan peynirlerinden birisidir. Genel olarak pizza yapımında kullanılmasının yanında, taze olarak da tüketilen bir peynirdir. Geleneksel olarak manda sütünden üretilmekle birlikte belirli modifikasyonlar ile inek sütünden de üretilmektedir.
28 gram tam yağlı mozzarella peyniri, 85 kalori değerindedir. Sodyum değeri düşük olduğu için diğer peynirlere göre daha az tuzludur. Mozzarella peyniri bağırsak sağlığını iyileştirebilen ve vücudu iltihaplanmalara karşı koruyan probiyotikler içerir. Bu sayede bağışıklığın güçlenmesine de yardımcı olur.
manda sütünden yapılan, eridiği zaman rekor uzunluklara ulaşabilen, özünde tatsız tuzsuz bir peynir çeşididir. pişmiş yenildiği gibi, çiğ olarak da yenilebilir. pizza ve lasagna'nın vazgeçilmez elemanıdır.
Dil Peyniri : Mozarella peyniri ile çok benzer bir peynirdir. Tuzsuz ve son derece lezzetli bir peynirdir. Hellim Peyniri : Hellimin içinde başta keçi sütü olmak üzere süt, tuz ve bazen de nane bulunur. Kıbrıs'ta yüzlerce yıldır üretilen bir peynir türüdür.
Peyniri derin dondurucuda saklamak, tat keskinleşme sorununu ortadan kaldırır. Aslında peynir uzmanları, lezzet ve kalite üzerindeki olumsuz etkileri sebebiyle peynirlerin dondurulmasını önermezler. Ancak dondurulmuş peyniri tüketmek sağlıkla ilgili bir soruna neden olmaz.
Derin dondurucuda muhafaza edilmemelidir. Peynir hemen tüketilmeyecek ise, kendi ambalajında saklanmalıdır. Ambalajı açıldıktan sonra ise mutlaka saklama kabında veya ambalaj malzemelerine sararak korunmalıdır. Burgu peynir ve beyaz peynir; ambalajı açıldıktan sonra kendi salamura suyu içinde saklanmalıdır.
Mozzarella peyniri bir kaşar türü değildir ve gerek kalite gerek kıvam ve tad olarak kaşar ile karıştırılmamalıdır. Mozzarella peynirinin birçok farklı çeşidi bulunmaktadır. Farklı çeşitleri ile birlikte mozzarellaya benzetilen peynirler de oldukça fazladır.
Mozzarella peyniriniz bütünse çok ince olmayacak şekilde dilimleyelim. Yumurtamızı çırpalım. Peynirleri önce yumurtaya sonra unumuza batıralım. Kızdırdığımız yağa atıp arka ve ön yüzü kızaracak şekilde çevirerek pişirelim.
Mozzarella peyniri manda sütü ile üretilen bir peynirdir. Aynı zamanda tadı diğer peynirlere oranla daha tuzsuzdur. Yarı sert peynir grubuna giren bu peynir çeşidi rendelenerek birçok alanda kullanılıyor. Dünyaca ünlü İtalyan peyniri orijinalinde bufalo sütünden yapılıyor.
Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır.
Türkiye'de ise manda sütü pahalı olduğu için mozarella peyniri manda sütü yerine inek sütü ile yapılıyor. İtalya'da ise kesinlikle inek sütü ile yapılan peynire mozarella peyniri denmiyor. Kısacası yaratılan katma değere sonuna kadar sahip çıkan İtalya, deyim yerindeyse şimdi bu değerli ürünün kaymağını yiyor.
Mozzarella peyniri genellikle dilimlenerek servis edilen dünyaca ünlü İtalyan peyniridir. Birçok tarifin içerisinde yer aldığı gibi taze taze de yenmektedir. Leziz kahvaltılarda fesleğen ve domates ile servis edilebilmektedir. Genelde yumurta gibi görünürler ve yüzeyleri pürüssüzdür.
İşte püf noktalarıyla evde mozzarella peyniri yapımı: Mozzarella peyniri yapımı için gerekli malzemeler 5 kg çiğ inek sütü, 1 tatlı kaşığı limon tuzu, 2 bardak soğuk su, 2 tatlı kaşığı peynir mayasıdır.
Pizza, lazanya, spagetti ve salatalarda kullanılabilen mozzarella, yumuşak bir peynir olduğu için taze olarak domates ve fesleğen ile birlikte de tüketilebilir. Tatlılarda kullanılmaya da son derece uygun olan mozzarella peyniri, köfte, kroket ve fırın yemeklerinde de tercih edilmektedir.
100 gram beyaz peynir 289 kalori, 22.5 gram protein, 21.6 gram yağ içerir. Kuru çökelek proteini en yüksek peynirdir ve kalsiyum değeri de oldukça yüksektir. Kalsiyum değeri en yüksek peynir türü kaşar peyniridir ancak kalorisi ve yağ içeriği de yüksek olduğu için her gün tüketmemek gerekir.
Beyaz peynire göre su oranı daha az olan yoğun kıvamlı süzme peynir kalori ve besin değerleri açısından diyet menülerinde tercih edilebilir. Ara öğünlerde de salatalarla ya da yağsız söğüş yanında da tüketilebileceği gibi protein değerleri sayesinde günlük et ihtiyacı süzme peynir tüketimine göre düşürülebilir.
Orijinal mozzarella peyniri manda sütü ile yapılır; ancak hem pahalı hem de kolay bulunamadığı için çoğu insan gibi ben de inek sütü kullanıyorum. Sonuç; dolgun, sakız gibi uzayan ve kremamsı bir lezzete sahip mozzarella!
Mozzarella Peyniri Ev Yapımı Tost Tarifi Nasıl Yapılır? Tereyağını ekmeğin içerisine güzelce sürünüz. Mozzarella peyniri, salam ve jalapeno turşusunu içerisine koyup önceden ısıtmış olduğunuz tost makinasının içerisine yerleştiriniz. Afiyet Olsun.
Künefe için:
1paketmozzarella peyniri. 250gramtaze kadayıf. 1/4yemek kaşığıtereyağı
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri