Mozzarella peyniri, İtalyanların dünya mutfağına eklediği pek çok yemek ve gıda ürününde kullanılmaktadır. Pizza, lazanya, spagetti ve salatalarda kullanılabilen mozzarella, yumuşak bir peynir olduğu için taze olarak domates ve fesleğen ile birlikte de tüketilebilir.
28 gram tam yağlı mozzarella peyniri, 85 kalori değerindedir. Sodyum değeri düşük olduğu için diğer peynirlere göre daha az tuzludur. Mozzarella peyniri bağırsak sağlığını iyileştirebilen ve vücudu iltihaplanmalara karşı koruyan probiyotikler içerir. Bu sayede bağışıklığın güçlenmesine de yardımcı olur.
Mozzarella Fior di Latte: Pastörize edilen veya günlük inek sütünden yapılmaktadır. Az yağlı Mozzarella: Özellikle yağı alınmış peynirlerden elde edilmektedir. Bu tür, daha çok hazır yemek sanayisinde kullanılmaktadır.
Pizzalarda mozzarella peyniri yerine kaşar tercih edilmesinin sebebi tamamen maliyetiyle alakalıdır. Maliyeti daha da azaltmak isteyen birçok işletme pizzalarda mozzarella peyniri yerine tost peyniri bile kullanabilmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
Sofralık mozzarella peyniri, kahvaltı ve ana öğünler için genellikle kuru veya taze domatesle, zeytinyağı ve tercihen kekik ile servis edilir. Kahvaltı sofralarında güne taze bir başlangıç, ana yemeklerde ise ferahlatıcı bir eşlikçi olarak yer alır.
Türkiye'de ise manda sütü pahalı olduğu için mozarella peyniri manda sütü yerine inek sütü ile yapılıyor. İtalya'da ise kesinlikle inek sütü ile yapılan peynire mozarella peyniri denmiyor. Kısacası yaratılan katma değere sonuna kadar sahip çıkan İtalya, deyim yerindeyse şimdi bu değerli ürünün kaymağını yiyor.
Pizza, lazanya, spagetti ve salatalarda kullanılabilen mozzarella, yumuşak bir peynir olduğu için taze olarak domates ve fesleğen ile birlikte de tüketilebilir. Tatlılarda kullanılmaya da son derece uygun olan mozzarella peyniri, köfte, kroket ve fırın yemeklerinde de tercih edilmektedir.
Mozzarella Peyniri Ev Yapımı Tost Tarifi Nasıl Yapılır? Tereyağını ekmeğin içerisine güzelce sürünüz. Mozzarella peyniri, salam ve jalapeno turşusunu içerisine koyup önceden ısıtmış olduğunuz tost makinasının içerisine yerleştiriniz. Afiyet Olsun.
Mozzarella, İtalyanların dünya mutfağına kazandırdığı lezzetlerden biri. Başta pizzalarıyla da ünlü olan Napoli şehri olmak üzere neredeyse tüm Güney İtalya'da manda sütünden üretilen mozzarella adını 'kısımlarına ayrılmış' anlamına gelen mozzo kelimesinden alır.
En faydalı peynir hangisi? Günümüzde peynir çok tüketildiği için en faydalı olanı hangisi diye merak edenlerin sayısı da oldukça fazla. Ricotta, pecorino romano, süzme peynir, parmesan, yıllanmış çedar, feta peyniri, panela peyniri olarak sıralayabiliriz. Kemikleri güçlendirir, kemik erimesi riskini en aza indirir.
100 gram beyaz peynir 289 kalori, 22.5 gram protein, 21.6 gram yağ içerir. Kuru çökelek proteini en yüksek peynirdir ve kalsiyum değeri de oldukça yüksektir. Kalsiyum değeri en yüksek peynir türü kaşar peyniridir ancak kalorisi ve yağ içeriği de yüksek olduğu için her gün tüketmemek gerekir.
Beyaz peynire göre su oranı daha az olan yoğun kıvamlı süzme peynir kalori ve besin değerleri açısından diyet menülerinde tercih edilebilir. Ara öğünlerde de salatalarla ya da yağsız söğüş yanında da tüketilebileceği gibi protein değerleri sayesinde günlük et ihtiyacı süzme peynir tüketimine göre düşürülebilir.
Dil Peyniri : Mozarella peyniri ile çok benzer bir peynirdir. Tuzsuz ve son derece lezzetli bir peynirdir. Hellim Peyniri : Hellimin içinde başta keçi sütü olmak üzere süt, tuz ve bazen de nane bulunur. Kıbrıs'ta yüzlerce yıldır üretilen bir peynir türüdür.
Mozzarella peyniri en ünlü talyan peynirlerinden birisidir. Genel olarak pizza yapımında kullanılmasının yanında, taze olarak da tüketilen bir peynirdir. Geleneksel olarak manda sütünden üretilmekle birlikte belirli modifikasyonlar ile inek sütünden de üretilmektedir.
İster caprese salatası şeklinde taze olarak tüketin; isterseniz de pizza, poğaça, börekte ve hatta künefede kullanın.
Amerika'nın ünlü muenster peyniri de tosta yakışan bir başka peynir cinsi. Bizde genellikle ucuz olsun diye taze kaşar kullanılır. Karakteri olmayan bu peyniri ne kahvaltıda ne de tostun arasında severim. Tosta en yakışan peynir bence eski Trakya kaşarıdır.
Kaşar peyniri telemenin haşlanarak kalıp haline getirilmesi ile elde edilen bir peynirdir. Tost peyniri ise içine farklı peynirlerin de eklendiği bir çeşit eritme peyniridir. Tost peyniri nin yapısı daha yumuşak ve yağlıdır. Bu iki peynir arasındaki en önemli farklardan biri hammadde farkıdır.
Kaşar peyniri sütün mayalanması ve ardından haşlanarak kalıp haline getirildikten sonra elde edilen bir peynirdir. Tost peyniri ise bir çeşit eritme peyniridir. Tost peynirini gerek renk, gerek tat gerekse koku noktasında kaşar peynirinden ayırmak bir hayli zordur.
Rendelenmiş mozzarella peynirini veya dil peynirini pizzaların üzerine eşit olarak dağıtın. Önceden ısıtılmış 220 derece fırında yaklaşık 15 dakika peynirler eriyip, kızarana kadar pişirin. Fesleğen yapraklarını fırından çıkan pizzaların üzerine serpiştirin.
Künefe için:
1paketmozzarella peyniri. 250gramtaze kadayıf. 1/4yemek kaşığıtereyağı
Tencereye tereyağı ve ayçiçek yağını koyup eritiyoruz. Salçayı ekleyerek biraz kavuruyoruz. Süzülen makarnaları tencereye ekleyerek üzerine mozzarella peynirini serpip iyice peynirler eriyene kadar karıştırıyoruz. Son olarak makarna tabağına alıp kekik ile süslüyoruz.
Eşek sütü peyniri dünyanın en pahalı peyniri olarak biliniyor. Sırbistan'da eşek sütüyle yapılan ve yaşlanmayı geciktirdiğine ve cinsel gücü artırdığına inanılan özel bir peynir dünyanın en pahalı peyniri olarak biliniyor.
Mozzarella peyniriniz bütünse çok ince olmayacak şekilde dilimleyelim. Yumurtamızı çırpalım. Peynirleri önce yumurtaya sonra unumuza batıralım. Kızdırdığımız yağa atıp arka ve ön yüzü kızaracak şekilde çevirerek pişirelim.
Mozzarella peyniri yumuşak elastik bir peynirdir. Kolay eriyebilen ve eridikten sonra geç donan bir peynir çeşididir. Bu anlamda kaşar peynirine hem benzer hem de ayrışan bir yapıya sahiptir. Kolay eriyebilen yapısıyla kaşar peynirine benzerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri