İlaçlı MR zararlı bir yöntem değildir. Ama bazen bazı hastalarda kullanılan kontrast madde nedeniyle mide bulantısı, baş ağrısı, ilacın verildiği noktada yanma meydana gelebilir. Bazı hastalarda klostrofobi varsa biraz rahatsızlık yaşanabilir. Alerji riski olabilir.
Röntgen filmleri ve bilgisayarlı tomografi (BT) taramalarının aksine MR sağlığa zararlı iyonlaştırıcı radyasyon kullanmaz. Taranan alanın boyutuna ve çekilen görüntü sayısına bağlı olarak 15 ila 90 dakika süren ağrısız bir işlemdir.
Vücuttaki organ ve dokuların ayrıntılı bir şekilde incelenmesini sağlayan MR, günümüzde en zararsız yöntem olarak kabul edilir.
MR makinelerinin yaydığı güçlü manyetik alan kişiye zarar vermez ancak implantlar gibi sonradan yerleştirilmiş tıbbi cihazların arızalanmasına veya görüntülerin bozulmasına neden olabilir. MR taraması kontrast madde kullanımını gerektiriyorsa çok düşük bir alerjik reaksiyon riski vardır.
MR cihazında yüksek miktarda mıknatıs bulunması sebebiyle metal protez, kalp pili, metal kalp kapakçığı, beyin damarlarına klip tıkılmış kişiler ve iç kulak protezi bulunan hastalar, dişinde diş teli olan hastalarda, emar uygulanmaz. Doktora bu konularda bilgi vermek gerekir.
İlgili 26 soru bulundu
İlaçlı MR'ın süresi uygulamanın hangi bölgeye özel yapılacağına göre değişiklik gösterir. Ortalama 15-20 dakika süren yöntem tüm vücuda veya hangi organlara yönelik yapılacaksa süre olarak değişir. Bu sürelere hazırlık da dahildir. Bazen 1 saate kadar da uzayabilmektedir.
Mr çekimi sırasında dikkat isteyen bazı hususlar vardır. Hastanın üzerinde metal eşyanın bulunmaması, hastaya çekime uygun önlük giydirilmesi, hastanın çekim anında hareketsiz kalması ve bazı durumlarda hastanın nefesini tutması dikkat edilmesi gerekenler arasındadır.
Mr görüntülemesi vücudun bir kesitinde yapılabildiği gibi tüm vücut görüntülemesi de yapılabilir. Bu durumda alınan kesitlerin çoğalması işlem süresini uzatabilir. Bölgesel mr taramalarında operasyon süresi 20- 25 dakika kadar sürerken, tüm vücut emar taramasında 60 dakika kadar sürebilmektedir.
Emar (MR) olarak da tanımlanan bu manyetik rezonans görüntüleme, belirli anatomik yapıları, diğer yapılardan net olarak ayırt etmek, sağlıklı ve hastalıklı dokular arasındaki farklılıkları saptamak ve tanımlamak için kullanılan bir tıbbi tekniktir.
MR operasyonu ile ilgili yan etki değil ancak hoş olmayan durumlardan biri kapalı bir tarama cihazına sahip olmasıdır. Kapalı emar uygulaması yapıldığı durumlarda 30 dakika ila 90 dakikayı bulan tarama durumu olabilir.
Öncelikle doktorunuz konu ile alakalı size gerekli bilgileri aktaracaktır. Bunun dışında bir form veya anket doldurmanız gerekecektir. Öte yandan işlemden önce gıda alerjisi, ilaç alerjisi, saman nezlesi, kurdeşen ya da alerjik astım gibi sorunlarınız varsa, doktorunuza bunu bildirmelisiniz.
Emar çekimi, hızlı ve hazırlık gerektirmeyen bir prosedüre sahiptir. Emar sonrası yapılacaklar arasında, bir süre dinlenme odasında istirahat etmeniz gerekebilir. özellikel kontrastlı mr kullanımı sonrası oluşabilecek alerji riskine karşı beklemeniz önerilmektedir.
EMAR öncesinde, genel olarak aç ya da susuz kalmanıza veya özel bir ilaç kullanmış olmanıza gerek yoktur.
Bunun yanı sıra MR a girdikten sonra üzerinizde ki metal eşyaların tamamen çıkarılma işlemi vardır. Bu noktada içeride bunlarla vakit kaybedilmesi halinde süre uzayabilir. Ancak tam bir çekim yapılacak ise ortalama olarak 20 dakika ile 45 dakika arasında işlem sürmektedir.
MR sonrası baş ağrısı, cihazdaki güçlü mıknatıslar nedeniyle meydana gelebilir. Bunun yanında sersemlik hissi, ağızda metalik tat ve baş dönmesi gibi belirtiler de görülebilir. MR dan sonra mide bulantısı olur mu? Çekimden sonra baş ağrısı, baş dönmesi, terleme ve mide bulantısı gibi geçici durumlarla karşılaşılabilir.
MR, kapalı bir alanda çekildiği için bazı klostrofobik bireylerin korkuyla yaklaştığı bir görüntüleme yöntemidir. Klostrofobikler kapalı mekanlarda nefes almakta zorlandıklarını zannederler. Aslına bakıldığında, MR korkusu da diğer korkular gibi öğrenilmiştir.
MR ile vücuttaki bütün organları incelemek mümkün olmakla beraber, özellikle beyin, omurilik, sinirler, eklemler, meme, kalp ve damarlar, karın içi organlar için MR yapılır. Özellikle yumuşak dokuların incelenmesi için en uygun tanı yöntemidir.
Emar cihazları görüntüler elde edilmek için kullanılan bir manyetik alana sahiptir: Sesleri yaratan ise gradyan bobinler denilen metal bobinlerdir. Metal bobinlerdeki elektrik darbeleri manyetik alanları oluşturur. Oluşan her darbe, bobinlerin titremesine ve yüksek sesler oluşmasına neden olmaktadır.
Emar sonuçları çıkma süresi 1 gün ile 3 gün arasında değişebilir. İlaçlı emarın hangi durumlarda ve aciliyet durumuna göre çıkam süresi değişmektedir. Devlet hastanesinde emar çekimi sonrası, sonuçların çıkması daha uzun sürebilir. Ancak Özel Avicenna Ataşehir Hastanesi'nde emar sonuçları aynı gün çıkmaktadır.
Yeni görüntüleme teknolojilerinden biri olan Tüm Vücut MR, tümörlerin erken evrede saptanması amacıyla kullanılır. Yaklaşık 40-45 dakika sürede tüm vücuttan görüntü alma işlemi tamamlanır. Tüm Vücut MR çekiminde, diğer MR uygulamalarında olduğu gibi kişi radyasyon almaz.
“Bel MR çekilirken kıyafetler çıkarılır mı?” gibi sorular da merak edilenler arasında. MR için genellikle rahat ve bol kıyafetlerin giyilmesi önerilir. Bazı durumlarda da çekimden önce önlük ya da elbise giyilmesi istenir. “Boyun MR çekilirken kıyafetler çıkarılır mı?” sorusu da bu kapsamda yanıtlanabilir.
Ayrıca normal meme dokusunun ilaç tutması, adet siklusunun değişik dönemlerinde farklılık gösterir.Siklusun normalde 28 gün olduğunu (adetin başladığı günü 1. gün sayarak) düşünürsek, MR çekilmesi için en uygun zaman aralığı 7 ile 20. günler arasındadır.
Çekim süresi boyunca hastadan hareketsiz kalması istenecektir. En küçük bir hareketin görüntülerde bozulmaya neden olacağı da hasta tarafından bilinmelidir. Dövme ve kalıcı makyaj MR görüntülerini bozabilir.
Çekim öncesinde hasta içeriye girerken üzerindeki bütün metal eşyaları çıkartması gerekmektedir çünkü MR cihazı dev bir mıknatıs olduğu için bütün metalleri üstüne çekebilmektedir. Kemer tokası, saat, küpe ve kolye gibi vücuttaki tüm metaller çıkarılmalıdır.
Ancak bu hastanenin radyoloji ve MR bölümünün yoğunluğuna göre bir ya da iki gün sonrasına ertelenebilir. Devlet hastanelerinde ise MR sonuçları genellikle 3-4 gün içinde çıkmaktadır, bu süre bazen bir haftada sürebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri