MR taramasının yapıldığı gün, aksi belirtilmediği sürece kişi her zamanki gibi yiyip içmeye ve rutin ilaçlarını almaya devam edebilir. Bazı durumlarda, tarama işleminden 4 saat öncesine kadar hiçbir şey yiyip içilmesi istenebilir. Bazen görüntüleme öncesi fazla miktarda su içilmesi istenebilir.
Eğer hastalarda diş implantı, işitme cihazı, metal protez, kalp pili gibi tıbbi malzemeler varsa ilaçlı MR yapılmaz. Ayrıca işlemden önce 4-8 saat öncesine kadar katı yiyecek tüketilebilir. Fakat aç gelinmesi daha uygun olur. İşlemden önce su içilebilir.
EMAR öncesinde, genel olarak aç ya da susuz kalmanıza veya özel bir ilaç kullanmış olmanıza gerek yoktur. Bazı EMAR tetkikleri için hastaya önceden bir EMAR kontrast ilacı reçete edilir; size de reçete edilmişse lütfen bu kontrast ilacı tetkike gelirken yanınızda getiriniz.
Göz farı, rimel gibi makyaj malzemeleri metal parçacıklar içerdiği için işlem günü makyaj yapılmamalıdır. İşlem öncesi MR görüntülerini bozabilecek saç tokası, mücevher, gözlük, işitme cihazı, çıkarılabilir diş protezi gibi tüm objeleri çıkarmanız istenecektir.
Mr çekimi sırasında dikkat isteyen bazı hususlar vardır. Hastanın üzerinde metal eşyanın bulunmaması, hastaya çekime uygun önlük giydirilmesi, hastanın çekim anında hareketsiz kalması ve bazı durumlarda hastanın nefesini tutması dikkat edilmesi gerekenler arasındadır.
İlgili 34 soru bulundu
MR taramasının yapıldığı gün, aksi belirtilmediği sürece kişi her zamanki gibi yiyip içmeye ve rutin ilaçlarını almaya devam edebilir. Bazı durumlarda, tarama işleminden 4 saat öncesine kadar hiçbir şey yiyip içilmesi istenebilir. Bazen görüntüleme öncesi fazla miktarda su içilmesi istenebilir.
MR cihazında yüksek miktarda mıknatıs bulunması sebebiyle metal protez, kalp pili, metal kalp kapakçığı, beyin damarlarına klip tıkılmış kişiler ve iç kulak protezi bulunan hastalar, dişinde diş teli olan hastalarda, emar uygulanmaz. Doktora bu konularda bilgi vermek gerekir.
Hastalar cihaza ve cihazın bulunduğu odaya girmeden önce tüm metal eşyalarını çıkarmalıdır. Cihaz manyetik dalgalarla çalıştığı için küpe, yüzük, saat, fermuar, sutyen kopçası gibi metal parçalar tehlikeye yol açabilir.
Bu nedenle, randevu saatinden en az 4 saat önce hafif bir yemek yenmeli veya "şekersiz gıdalarla" kahvaltı yapılmalıdır. Açlık süresince yalnızca az miktarda su içilebilir. Çay, kahve, sigara içilmemeli, sakız çiğnenmemelidir.
MR çekiminin daha iyi görüntülenmesi adına kontrast madde ya da kapalı alan korkusu olanların rahatlaması adına sakinleştirici ilaç verilecekse, 4 – 6 saate kadar aç kalınmalı. Ancak su tüketilebilir. Aynı zamanda işlemden 24 saat önce kahve ve çay gibi kafeinli içecekler tüketilmemeli.
Emar cihazları görüntüler elde edilmek için kullanılan bir manyetik alana sahiptir: Sesleri yaratan ise gradyan bobinler denilen metal bobinlerdir. Metal bobinlerdeki elektrik darbeleri manyetik alanları oluşturur. Oluşan her darbe, bobinlerin titremesine ve yüksek sesler oluşmasına neden olmaktadır.
Çoğunlukla işlemden önce 6 saat boyunca yemek yememeniz gerekir ancak su içilebilir. Kardiyak MR işlemi yapılacaksa, işlemden önceki 2 saat boyunca yemek yememelisiniz.
Bebek ve çocuk hastalarda ve kapalı alan korkusu olan yetişkin hastalarda uyutularak anestezili MR çekimi yapılabilmektedir. Anestezili MR çekimi için randevu alınması gerekmektedir.
MR/PET taramasının yapılacağı günü
İncelemeden önceki 6 saat içinde hiçbir şey yiyip içmemeli, çiğnememeli veya sigara içmemelisiniz. Su içebilir ve ilaçlarınızı alabilirsiniz. Tetkiklere gelirken kan şekerinin normal seviyelerde seyretmesi önemli bir rol oynuyor.
Emar çekileceği bölgeye ve emar işlemini yapacak olan hastanenin kalitesine bağlı olarak emar işleminin fiyatlandırılmasının 250 TL ile 2500 TL arasında değişiklik gösterebileceğini söyleyebiliriz.
Amalgam dolgular, metal diş telleri, metal içeren porselen dişler ve bazı takma dişler MR cihazının taramasını engelleyecek ferromanyetik malzemeler içerebilir.
Bu madde idrar yoluyla vücuttan atılır.
Gadolinyum kontrast maddenin riskleri nelerdir? Gadolinyum kontrast maddesi çoğunlukla güvenli bir maddedir. Yan etkiler ya da reaksiyonlar nadir olarak meydana gelir. Böbrek fonksiyonu olan hastalara enjekte edilen bu madde, 24 saat içinde idrar yoluyla dışarı atılır.
Bilgisayarlı tomografi (BT), mamografi, kemik dansitometri çekimleri aynı gün yapılmakta, BT sonucu en geç üç günde verilmektedir. Ultrasonografi ve MR çekimleri ise en geç üç gün içerisinde randevu ile çekilebilmekte ve sonuçlar raporlama gerektirdiğinden en geç üç günde alınabilmektedir.
Emar sonuçları çıkma süresi 1 gün ile 3 gün arasında değişebilir.
Sadece rimel gibi bir takım kozmetik ürünleri azda olsa metal içerdiğinden bayan hastaların makyaj yapmadan gelmeleri önerilir. Bu cihazlara girerken hastaların çok dikkat etmesi gereken bir diğer hususta asla üzerlerinde hiçbir metal eşya bulunmaması gerektiğidir.
Pantolondan bir şey olmaz. Metal bir şey bulunmaması gerekiyor sadece.
Mr Erkek kişiler için kullanılır. Şahsın bekar veya evli olması fark etmez.
İmplant dişi olanlar MR çektirirken herhangi bir sorun yaşamazlar. Keza burada demir ve çelik gibi mıknatıs etkisine yol açabilecek materyaller baz alınmaktadır. Bu tip ürünler MR cihazının içerisinde oluşacak etkiyle mıknatıs etkisine maruz kalabilir. Fakat implant tedavisinde titanyum vidalar kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri