Sevgi yetersizliği sonucunda çocukta kendine ve çevreye karşı güvensizlik ve olumsuz duygular gelişebilmektedir, dünyanın korkutucu bir yer olduğunu ve kendisinin hep yalnız kaldığını düşünebilir, sevgisiz büyütülmüş çocuk acısını ve tedirginliğini dışarı vuracak davranışlar geliştirebilir.
Yapılan araştırmalarda belli bir süre anne sevgisinden mahrum kalan bir çocuğun ağlama ve öfke nöbetleri geçirmesi, yemek yemeye direnmesi gibi bulgulara rastlanır. Bu süre uzadıkça kilo kaybı ve ishal gibi fiziksel sorunların yanında içe kapanıklık ve depresyona girme gibi psikolojik etkiler görülebilir.
İlgisiz Çocuk Sendromu Yaşayan Çocukların Davranışları
Daha çok içine kapanık, sessiz bir ruh hali içinde olurlar. Sosyalleşmek, dışarı çıkmaktan çok evde oturmayı tercih ederler. Konuşmakta zorlanırlar, kendilerini ifade etmekte oldukça zorlanırlar.
İlgisiz büyüyen çocuklarda görülen problemler diğer akranlarına göre hem fiziksel hem de ruhsal gelişimlerinin daha geride kalmasına neden olur. Bu çocuklar konuşmayı, yürümeyi, kendi başına yemek yemeyi, tuvalet ihtiyaçlarını kendi başlarına karşılama gibi aktiviteleri daha geç öğrenir.
İlgili 22 soru bulundu
Sizinle Etkileşime Girmez. Sizinle ya çok az ya da ilgisizce konuşuyorsa, sorularınızı kısa cevaplarla geçiştiriyorsa ve yapmaktan keyif aldığı şeyleri artık yapmıyorsa çocuğun mutsuz olduğu çok açıktır.
Doğal bağlılık dönemleri: Çocuğun gelişim süreçlerinde, özellikle 1 yaş civarında, anneye olan bağlılık daha yoğun bir şekilde hissedilir. Bu dönemdeki aşırı bağlılık, çocuğun dünyayı keşfetme isteği ile annesinden ayrılma korkusu arasında gidip geldiği bir sürecin sonucudur.
Bebek, hareket becerisi arttıkça ve dünyayı kendi başına keşfetmeye başladıkça, kendisini en güvenli hissettiği kişiden –yani annesinden- ayrılmanın da ne kadar kolay olabildiğini anlar. Bu sebeple bebek annesinden ayrılmaya hiç tahammülü yokmuşçasına tepkiler gösterir.
İnatçılık, bir çocuğun benliğinin gelişmeye başladığı dönemlerde ortaya çıkar. İnatçı çocuklar isteklerinin ve kendi düşüncelerinin gerçekleşmesi için ısrar eder. Bu kalıcı olmaya başladığı zaman bir davranış bozukluğu olarak adlandırılabilir.
Sevgisiz insan nasıl davranır? Güvensizdir, çekiniktir, uzaktır, soğuktur. Sevilmediğini hisseden kişi kendisini korumaya alır. Çevresini kuşatan sevgisizliğe öfkelidir.
Kişinin kendisinin sevgiye ve ilgiye aşırı ihtiyaç duyduğu halde, kendisinden sevgi bekleyenlere de yeterince sevgi verememe halidir. Ya da, kişinin peşinde koştuğu insandan sevgi ve ilgi görmeye başlaması durumunda, gördüğü bu sevgiden bir süre sonra bıkıp uzaklaşma isteğinin ortaya çıkması halidir.
Çok yönlü ve kompleks bir varlık olan insan söz konusu olduğunda zihin ve bedeni bağımsız olarak düşünmek çok da doğru olmayacaktır. Dolayısıyla fiziksel gelişim ve fizyolojik ihtiyaçlar gibi zihinsel-ruhsal gelişim ve sevme, sevilme, saygı ve değer görme de bir ihtiyaçtır.
Din İşleri Yüksek Kurulu
Gebeliği engellemek için vazektomi, kordon bağlatma vb. yöntemlerin uygulanması caiz midir? Çocuk doğurma, çocuk sayısının sınırlandırılması, iki gebelik arasındaki sürenin ayarlanması gibi konularda, karı-kocanın ortak isteğine göre, meşru çarelere başvurulması caizdir.
Birinci önceliğiniz çocuğa tutarlı yaklaşmaktır. Çocuğunuza doğrudan engeller koyma yerine seçenekler sunun. Yeni seçenekler sunarak onu yönlendirmek her zaman, “hayır”, “olmaz”, “asla” gibi sözlerden daha etkilidir ve çocuğun uyumunu arttırır. Çocuğunuza karşı eleştirel davranmayın, hatalarını yüzüne vurmayın.
Boşanma davasında çocukların velayetinin kesin olarak anneye bırakılması ile ilgili bir hüküm bulunmamaktadır. Mahkeme, çocuğun yüksek yararını gözeterek hangi yaşta olursa olsun velayeti babaya verebilir. Ancak büyük bir istisnai durum yoksa özel bakım ihtiyaçlarının olduğu 0-7 yaş aralığında anneye bırakılır.
Ayrılık kaygısı, gelişimsel sürecin normal bir parçası olarak çocuk 6 ila 8 ay olduğunda başlamaktadır. Çocuk sosyalleştikçe bakım veren kişiler dışındaki insanlarla iletişim kurmayı öğrendikçe azalarak bitmesi gerekir. Bu durum genellikle çocuğun 3 yaş civarına denk gelmektedir.
Normal ayrılma kaygısı 18 aylık iken en yoğun haline ulaşır. 3 yaş civarında çocuğun ayrılmayı bilişsel olarak algılama kapasitesi gelişmiş ve bunun geçici olduğu fikri yerleşmiştir.
Çocuğun kişiliği rol model olarak aldığı kişiye göre gelişir ve kaygılı annenin çocuğunun zihninde de bir süre sonra “Dış ortam benim için tehlikeli, hep çok dikkat etmeliyim” düşüncesi oluşur. Çocuk bu kaygı ile büyür. Evhamlı annelerin kendi annesine bakıldığında onun da kaygılı olduğu görülebilir.
Anne bağımlılığı, bireyin yaşamının önemli alanlarında bağımsız kararlar alamama ve annesine aşırı bağlılık gösterme durumudur. Anneye bağımlı olmak, kişinin sosyal, duygusal ve kariyer alanlarında zorlanmasına yol açabilir.
Çalışan anneler çocuklarıyla geçirdikleri zamanı yetersiz buldukları için bir süre sonra kendilerini suçlu hissetmeye başlıyorlar. Suçluluk duygusunu yaratan en önemli neden; kadın kimliğini taşımaya başladığı günden beri anneliğin 'kutsal' bir görev olduğunu öğrenen kızların, bu rolü aksattıklarını düşünmeleridir.
Psikolojisi bozuk çocuğun belirtilerin ve nedenlerinin bazıları; kaybetme hissiyatı, arkadaş zorbalığı, sevgisizlik, yeterli ilgiyi görememe, dışlanma korkusu, altına kaçırma, alay konusu olma korkusu da çocuğun psikolojisi bozen temel nedenlerden sayılabilir.
Bir çocuğun akıl hastalığına neden olan faktörler arasında ebeveyn ilgisizliği, çocuğa sürekli öfke ve psikolojik şiddet kullanımı sayılabilir. Bu durumla karşılaşan çocuklar dikkatlerini çekmek için aşırı davranışlarda bulunabilir veya yürümek gibi tehlikeli davranışlarda bulunabilirler.
Akranlarına nazaran öğrenmede güçlük çekmesi, Ders dinleyememesi ve sürekli odaklanma sorunu yaşaması, İlişkilerinde sorunlara neden olan ani ruh hali değişimlerinin baş göstermesi, Konuşma bozukluklarının ortaya çıkması, ortaya çıkan bu takılma ve tutulmaların sosyal hayatını etkileyecek boyutlara ulaşması.
Çocuğun varlığı da imtihandır yokluğu da. Çocuğu veren Allah, onun nasıl yetiştirildiği, emanet bilincine sahip olunup olunmadığı konusunda ebeveynleri sorguya çekecektir. Çocuk vermeyip değerlendirecek olan da yine O'dur. Allah takdirine rıza gösterilip gösterilmediğine göre insanı değerlendirmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri