Atlantik ve Hint okyanusu başta olmak üzere Biscay Körfezi, Kanarya Adaları, Kızıl Deniz ve Akdeniz mırmır balığının doğal yaşam alanlarıdır. Ülkemizde ise Akdeniz, Ege ve Marmara denizinde yaşarlar.
Marmara, Ege ve Akdeniz'de oldukça yaygındır. Yaygın olduğu için avı da kolaylıkla yapılmaktadır. Gri renkli ve pijama giymiş görünümüyle çizgileri vardır. Hayatı genellikle deniz dibinde ve kumlarla geçer.
Mırmırlar küçük sürüler halinde dolaşır ve yemlenirler. Tekne ile avcılıkta günün her saatinde avlanılabilir ancak kıyı avcılığında daha çok akşam hava kararmaya yakın saatlerde başlayan mırmır avı gece yarısından önce sonlanmaktadır.
Maksimum boya sahip bir adet mırmır balığı (35.2 cm toplam boy ve 400.00 gr toplam ağırlık) 15 Aralık 2018 tarihinde elde edilmiştir (Şekil 2). Yakalanan balıkların minimum, maksimum boy ve ağırlık değerleri, sırasıyla, 20.3 cm (106.27 gr) ve 35.2 cm (400.00 gr)'dir.
Zevkinize uygun sebze ve baharatlarla balığı lezzetlendirerek güzel bir balık yemeği hazırlayabilirsiniz. Mırmır Balığı Kılçıklı mıdır? Mırmır balığı, kılçıklı bir balık türüdür.
İlgili 42 soru bulundu
Çupra & Mırmır Iğnesi No : 3 ( 25 Adet )
Mırmır balıkları Türkiye'de Ege bölgesinde, Marmara bölgesinde ve Akdeniz'de fazlaca bulunmaktadır. Bu balıklar kabuklular, yumuşakçalar ve solucan gibi canlılarla beslenmektedirler.
Atlantik ve Hint okyanusu başta olmak üzere Biscay Körfezi, Kanarya Adaları, Kızıl Deniz ve Akdeniz mırmır balığının doğal yaşam alanlarıdır. Ülkemizde ise Akdeniz, Ege ve Marmara denizinde yaşarlar.
Mırmır balığı kumluk alanlarda kumu eşeleyerek kurt vb. deniz canlıları ile beslenir. Mırmırları 25cm ve üzerine “Eşşek Mırmırı” denir. Mırmırlar boyları büyüdükçe daha seyrek gruplar halinde dolaşırlar.
Tavuk eti renk ve yapı olarak karidese çok benzediği için karidese gelen balıkların birçoğu tavuk eti ile de yakalanabilir. Çipura, karagöz, mercan, izmarit, kaya balığı, orfoz, trakonya, gümüş balığı gibi dip balıklarının çoğu tavuk etine gelir.
Yapı olarak aynı toprak solucanına benzer. Boru kurdu canlı yem, kumla kaplı koruyucu duvarının içerisinde bulunur. Bu duvar beklendiği gibi sert değildir. Elastik yapısı kolayca açılabilir.
En büyükleri yaklaşık 50 cm'e kadar büyüyebilmektedir, ortalama yenecek bir mırmırın boyu da bence en az 20-22 cm olmalıdır, çünkü havyar dökme olgunluğuna bu boylarda erişiyorlar.
saldırgan ve avcı bir balık olmayan mırmır balıkları karides, yavru balıklar, deniz minareleri, sülina, kum kurtları, kaya kurtları gibi besinleri tercih etmektedir.
Levrek, ıstakoz, maymun balığı, kalkan, morina, tırpana, denizde yetişen alabalık ve sable balığı; ilk gruptaki balıklara kıyasla daha fazla cıva içerir. Bu balıkların ise ayda en fazla 6 kez 170 gramlık porsiyonlar halinde tüketilmesinde bir sakınca yoktur.
Mırmır balığı, tavada kızartılacak ise yarım ölçek çiçek yağı ile yarım ölçek zeytin yağını karıştırarak balığı pişirmek gerekir. Bunun yanında mısır unu ekleyerek veya farklı pişirme yöntemlerinde defneyaprağı kullanarak pişirmek balığa daha da lezzet katacaktır.
Tokyo balık pazarında açık artırmaya çıkarılan orkinoz dünyanın en pahalıya satılan balığı oldu. Ağırlığı 269 kg çeken orkinoz (mavi yüzgeçli ton) yaklaşık 750 bin dolara alıcı buldu.
Sardalya Akdeniz'de 15-20 cm dolaylarındadır. Okyanusta ise 30 cm kadar büyürler. Hamsi Karadeniz için ne ise sardalya da Portekiz, İspanya'nın atlas okyanusu kıyıları, Sicilya ve Malta için aynı şeydir. Bu ülkelerde bir çok yemek sardalya üzerine kurulmuştur.
Denizin 100 metreden daha derininde, tabana en yakın kısımlarda yaşayan balıklara dip balığı adı verilir. Mezgit, kalkan, lüfer, levrek, çipura, barbun ve kefal; en çok tüketilen dip balıklarıdır.
Nisan ayında Marmara kıyılarında, mayıs ayında Karadeniz kıyılarında yaşayan eşkinalar bu bölgelerde sıklıkla tüketilir. Büyük marketlerin balık reyonlarında ve balık hallerinde satışa sunulan eşkina balığı fiyat ortalaması kilogram başına 50 lira ile 100 lira arasında değişiklik göstermektedir.
Genellikle çipura, mercan, karagöz, mezgit gibi yassı balıklar için karides, midye, kurt ya da mamun kullanılır. İstavrit, tırsi gibi ufak balıklar için ortalama 10 iğneli bir çapari yeterli olurken, büyük balık yakalamak için en ideal yöntem sırtı çekmektir.
Yazın taşlık ve yosunluk, midyesi bol yerlerde yaşar. Kışın derin sulara çekilir. Her mevsimde yenebilen bu balık, özellikle mayıs-temmuz ayları haricinde daha yağlı ve lezzetlidir. Aynen çipura gibi ızgarası, buğulaması ve çorbası çok güzel olur.
Pantolon, etek, pardesü gibi giyimde tok kumaşlar tercih edildiğinde, 14 numaralı iğne ile sorunsuz bir şekilde dikiş yapabilirsiniz.16 numaralı iğne, 2020/16 gibi ambalajında belirtilir ve keçe, kaşe gibi manto ve kaban dikimi için idealdir.18 numaralı iğne, 2020/18 gibi ambalajında belirtilir ve sert çadır kumaşı ...
LEVREK ÇAPARİSİ
Köstek uzunlukları 35cm olup iğneye bağlanan uçlarına sarma düğüm (çift düğüm) yapılır. İğneler 8 numaradır. İğnelere horozun kırmızı ve beyaz renkte boyun tüylerinden beş adet veya kazın kınaya batırılarak parlak turuncuya boyanmış göğüs tüylerinden üç adet bağlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri