Nazogastrik aspirasyon (emme), mide içeriğinin tüp yoluyla boşaltılması işlemidir. Nazogastrik aspirasyon esas olarak gastrointestinal obstrüksiyonu olan hastalarda gastrointestinal sekresyonları ve yutulan havayı çıkarmak için kullanılır.
Çiğneme ve yutma zorluğu yaşayan hastaların beslenmesini sağlamak amacıyla burundan mideye kadar ilerletilen katatere nazogastrik sonda ya da beslenme sondası, sondanın uygulanması işlemine ise beslenme sondası uygulaması adı verilmektedir.
Nazogastrik sonda, burun yoluyla mideye yerleştirilen bir enteral beslenme tüpüdür. Bu tür bir tüp, yutma güçlüğü, beslenme bozukluğu veya hastalık nedeniyle normal yoldan yemek yiyemeyen kişilerin beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılır.
Nazogastrik sonda takma endikasyonları; üst gastrointestinal sis- tem kanaması (tanı ve tedavi amacıyla), intihar ve kaza sonrası mide boşaltımı ve yıkanması, acil cerrahi gereken durumlarda mide içeriği- nin boşaltılması, pilor stenozu, ileus, oral alımı zor olan hastalarda enteral besleme, bilinci kapalı hastada ...
Nazogastrik beslenme ise burundan mideye bir tüp aracılığıyla ulaşım sağlanarak yapılan beslenme demektir. Hastanın burnundan yerleştirilen tüp midesine (nazogastrik tüp) veya bağırsağına (nazoenteral tüp) ulaştırılır. Nazogastrik Tüp: Beslenme tüpü burun içinden, yutaktan ve yemek borusundan geçer ve midede son bulur.
İlgili 42 soru bulundu
Hastanı boğulur gibi olması öğürme veya öksüme, ses değişikliği, tüpte buğlanma görülmesi sondanın trakeaya gittiğni göterir. Bu durumda sonda hemen çekilmelidir. Hastanın yutkunması sırasında sonda, işaretlenen yere kadar yavaşça ilerletilir. Sondanın midede olduğu mide içeriğinin sondadan gelmesi ile anlaşılır.
Nörolojik hastalıklardan yemek borusundaki darlığa kadar birçok sebeple gelişen yutamama refleksine çare olarak PEG takılması uygulanır. Yutma refleksinin kısa dönemde düzelmesi bekleniyor ise hastalara burundan mideye esnek bir boru iletilir ve 4 haftaya kadar beslenme devam ettirilebilir.
Sonda takma işlemi genellikle hastane yapılan bir işlemdir. Fakat takılan sondanın çeşidine bağlı olarak genellikle bir sonda 15 günde bir çıkarılır. Ve yenisinin takılması için hastaneye transferi zor olan hasta grubuna evde sonda takma uygulaması önerilir.
Nazogastrik tüp / PEG hangi sıklıkla değiştirilmelidir? Silikonlu nazogastrik tüplerin iki ayda bir, silikonsuz tüplerin ise onbeş günde bir değiştirilmesi önerilir.
NGS kullanımı ile ilgili diğer komplikasyonlar ağrı ve rahatsız- lık hissi, burun kanaması burun kanadında nek- roz, nazofaranjit, trakeopulmoner sisteme be- sin verilmesi, aritenoid ödemi, havayolu obstrüksiyonudur.
Beslenme sırasında nazogastrik sonda yerinde olmazsa verilen gıdalar akciğere kaçabilr. Bu durum hastada akciğer enfeksiyonlarından ölüme kadar gidebilecek kötü sonuçlara neden olabilir.
Maksillofasiyel travma, özafagus darlığı, anomolileri ve kitlesi, trakeo-özofagial fistül, koroziv madde alımı, bozulmuş mental durum ve havayolu açıklığını sürdürmede yetersizlik ve ciddi kanama bozukluğu durumlarında uygulanmamalıdır.
Sonda, serbest olan el ile boyun yanından, göğüs duvarı önünde, karna doğru, orta Page 2 181 hatta yerleştirilir. Sondanın ksifoid alt ucuna gelen bölümü tutulur.
Sonda (tüp) hastaya yutturulur. 50-200 ml. buzlu serum fizyolojik solüsyonu verilir. pıhtısız açık pembe renk gelinceye kadar devam edilir.
Sonda takma işlemi hastalarda hafif ağrılı olabilir, bu nedenle hastanın ağrıyı hissetmemesi için başlamadan önce soğutucu jel kullanılabilir. Mesaneye sonda takma işlemi yaklaşık 10 dk sürmektedir.
Kadın Sondası Nasıl Takılır? Kadın üretrası yaklaşık 4 cm uzunluğunda olup, vajinanın üst kısmında, klitorisin altında iki labia arasında gizlidir. Hastanın altına idrar damlamaması için bez serilip, hasta sırt üstü yatırılır ve dizleri bükülür. Bacakları birbirinden ayrılarak açık hale getirilir.
Yatalak hastanın beslenmesinde kullanılan Nazogastrik Sonda'dan hastaya çorba içeren hasta yakınlarına olduğunu belirten Dr. Hayretdağ, "Bu durumda çorba akciğere kaçabilir. Bu durum hastada akciğer enfeksiyonlarından ölüme kadar gidebilecek kötü sonuçlara neden olabilir" uyarısında bulundu.
Psikolojik açıdan hazır olduğunda PEG yapılır. Nazogastrik tüp (uygun tip kullanılır ise) 6-8 hafta kalabilir. Daha uzun süreli beslenme desteği gerekiyor ise PEG öneriliyor.
8 Numara (Mavi) 10 Numara (Siyah) 12 Numara (Beyaz) 14 Numara (Yeşil)
Çoğunlukla idrar yapamama durumu ve yatağa bağlı kalınan felç gibi rahatsızlıklarda sonda işlemine başvurulur. Küçük ve kanama riski bulunmayan bir cerrahi müdahale olarak bilinen sonda takma, hemşireler tarafından uygulanır.
♣ Evde sonda takma uygulaması yaklaşık 10 dk. sürmektedir. İşlem sırasında hasta hafif bir ağrı hissedebilir. ♣ İdrar torbası hastanın yatağının yanına sabitlenir.
Yatan hastalar için torbalar, yataktan sarkıtılmalıdır. Fakat çok gergin olmamalıdır. eğer çok gergin olursa, torba dolduğunda, uygulayacağı basınç, hastaya zarar verecektir. Sonda dışkı ile kirlenmişse, önce nemli bir bezle kirler uzaklaştırılmalı, arkasından alkol, baticon gibi dezenfektanlarla silinmelidir.
Nazogastrik sondanın normal koşullarda 30 güne kadar takılı kalması planlansa da yaşlı, bilinç durumu bozuk veya uyum sorunu olan hastalarda sonda kaza ile çıkabilir. Bu durumda nazogastrik sondanın tekrar değiştirilmesi gerekebilir.
Bazı hastalarda endoskopi yan etkileri, birkaç gün sürebilen boğaz ağrısı veya anesteziye bağlı gelişen halsizlik şeklinde görülebilir. Endoskopi sonrası riskler düşük olsa da şiddetli mide yanması, karın ağrısı, kan gelmesi, kusma, nefes zorluğu aşağıdaki durumların gözlemlenmesi halinde mutlaka bir hekime danışınız.
Gastroskopi (endoskopi) işlemi hafif uyutularak yapıldığı için hasta işlem sırasında herhangi bir şey hissetmez, ağrı duymaz. Bu nedenle hastaların bu işlemden korkmalarını gerektirecek bir durum söz konusu değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri