4.3. MRSA ile enfekte ya da kolonize olan ve taburcu edilemeyen hastalar izole edilmeli ( temas izolasyonu ), mümkünse hasta tek kişilik odaya alınmalı, tek kişilik oda yoksa yalnız yatırılabileceği bir odaya alınmalıdır (eğer çok sayıda hasta varsa MRSA saptananlar aynı odada yatırılabilirler).
MRSA istilasının hastanede yatılı tedavi sırasında tespit edilmesi halinde MRSA taşıyıcıları, burun, deri veya yara sürüntü örneklerinde virüs mevcudiyeti tespit edildiği müddetçe izole edilir ve gerekirse tedavileri düzenlenir.
İzolasyon tanım olarak epidemiyolojik olarak önemli bir mikroorganizmanın doğrudan veya dolaylı yayılımını engellemek için bu mikroorganizma ile (burada MRSA veya VRE) infekte/kolonize (veya tarama kültürü sonuçlarını bekleyen) bir hastanın diğerlerinden fiziksel olarak ayrımıdır.
[B] Temas izolasyonu gerektiren hastalıklar: Kuduz, kutanöz difteri, kızamıkçık, pediküloz, uyuz, gonokoksik konjunktivit, im- petigo, pnömoni (Staphylococcus aureus veya A grubu strepto- kok). olarak geçebilecek hastalıklarda uygulanır.
Solunum İzolasyonu Uygulanması Gereken Durumlar
Kızamık, 2. Suçiçeği, 3. Yaygın zoster enfeksiyonu, 4. SARS, 5. Viral hemorajik ateşler: Ebola, Lassa, Kırım-Kongo, Marburg, 6. Akciğer ve larenks tüberkülozu.
İlgili 37 soru bulundu
Duyarlı kişiye burun-ağız-konjonktiva yoluyla bulaşma olur. Enfekte hastaların konuşması, öksürmesi ya da burun silmesi, aspirasyon, entübasyon, bronkoskopi gibi işlemler sırasında gerçekleşir). ➢ Hasta tek kişilik odaya alınmalıdır.
6.2.1.SOLUNUM İZOLASYONU Hava yolu ile bulaşabilen enfeksiyonları önlemek amacıyla standart önlemlere ek olarak uygulanır. Solunumla bulasan 5 qm'den küçük partiküllerle oluşan enfeksiyonları önlemek için uygulanır. 5 qm'den küçük partiküller havada süspanse olup asılı kalır veya toz partiküllerine yapışır.
„Kırmızı yıldız‟ temas izolasyonu için kullanılmakta olup; yıldızın beş köşesi, elin beş parmağını temsil eder.
Öksürme, hapşırma ve konuşma ile bulaşabilecek hastalıklara karşı uygulanır.
MRSA'lar özellikle ön burun boşluğuna, genze, koltuk altına ve kasıklara yerleşirler. Enfeksiyon ancak bakteriler vücudun içine girdikleri zaman ortaya çıkabilir. MRSA'lar birçok antibiyotiğe karşı dirençli (multi rezizstan) olduğu için hastalık ağır bir şekilde seyredebilir.
Bu gibi bir MRSA bakterisi genelde hastane dışındaki sağlıklı kişiler için tehlike teşkil etmez.
S.aureus deri yaralanmalarında, ya da ameliyat gibi cerrahi müdahelelerde deri enfeksiyonlarına neden olabilirler. Böyle enfeksiyonlar zararsız ve hafif (cerahat oluşması ya da kızarıklık) seyrederler, fakat direnci düşmüş bağışıklık sistemlerinde kan zehirlenmeleri, zatürre gibi ağır enfeksiyonlara neden olabilirler.
MRSA enfeksiyonu genellikle hastane ortamında yayılmaktadır.
Günümüzde MRSA enfeksiyonlarının tedavi- sinde en çok kullanılan antibiyotikler ise vankomi- sin ve teikoplanindir. Bunların yanı sıra linezolid, daptomisin ve tigesiklin gibi yeni antibiyotikler de kullanılmaya başlamıştır.
Bulgular: Çalışma kapsamına alınan MRSA suşlarının antibiyotiklere direnç oranları sırasıyla; eritromisin %77, trimetoprim/sülfametoksazol (TMP-SXT) %1, rifampisin %90, klindamisin %63, gentamisin %84, teikoplanin ve vankomisin için ise %0 olarak belirlendi.
Hastanın odasının kapısına temas izolasyonu simgesi “Kırmızı Yıldız” asılmalıdır. Büyük partiküllü (> 5µm) damlacıkların geçişinin (kabakulak, kızamıkçık, influenza, pnömoni vd.) önlenmesinde standart önlemlere ek olan uygulamaları kapsamaktadır.
Tüberküloz hastasının öksürürken ve hapşırıken ağzını bir mendil ya da benzeri bir nesne ile kapaması ve izolasyon odası dışında cerrahi maske kullanmasının damlacık çekirdeği yaymasına engel olduğu kabul edilmektedir..
Temel İzolasyonu Ne İşe Yarar? Temel izolasyon uygulamaları ile binalar suyun zararlarına karşı korunaklı hale getiriliyor bu sayede daha dayanıklı ve daha uzun ömürlü olmaları sağlanır. Ayrıca depremin neden olabileceği ciddi can ve mal kaybının engellenmesinde de temel izolasyon uygulamaları önemli bir rol sahibidir.
7. Odanın kapısına yada hasta basına “Temas İzolasyon Figürü-Kırmızı Yıldız” asılmalıdır.
Mutlaka girmesi gerekiyorsa N95 solunum maskesi ile girmelidirler.
Tüberküloz hastalığı solunum yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Bu nedenle hastalar bulaştırıcı oldukları dönemde cerrahi maske kullanmalı, öksürük ya da hapşırık sırasında ağızlarını mendille kapatmalıdır. Hastanın en azından balgam mikroskopisi negatif olana kadar ayrı bir odada tutulması önemlidir.
Hastaneye yatışı gereken vakalar için döküntünün başlamasından itibaren 5 (beş) gün süreyle solunum izolasyonu gereklidir.
İnfluenza, yaygın olarak solunum yolu ile bulaşan bir hastalık olduğundan enfekte kişilerin hastalığı diğer insanlara bulaştırmamak için mümkün olduğunca izole olması önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri