Akut sinüzitler genellikle 14-21 gün içerisinde kendiliğinden geçer.
Akut sinüzit semptomları (burun tıkanıklığı, akıntı, yüzde ağrı/basınç ve koku alma duyusunda azalma) dört haftadan kısa sürer. Genellikle soğuk algınlığı gibi virüslerden kaynaklanır. Subakut sinüzit semptomları 4 ila 12 hafta sürer. Kronik sinüzit semptomları en az 12 hafta sürer.
Ayrıca kulak ağrısı, ağız kokusu, ateş, boğaz ağrısı, halsizlik ve baş ağrısı gibi yakınmalar da eşlik edebilir. Akut rinosinüzit daha uzun süren kronik rinosinüzite dönüşebilir. Yine şiddetli enfeksiyonlar, menenjit ya da görme kaybına kadar gidebilecek göz enfeksiyonlarına neden olabilir.
Kronik sinüzitler de çoğu kez ilaç tedavisiyle düzelir. Sinüzite yol açan neden endoskopik muayene ile doğru olarak belirlenmişse, buna yönelik bir tedavi yapılabilir. Örneğin sinüzitin iyileşmesini güçleştiren bir alerjik nezle hastalığı tedavi edilirse sinüzit düzelebilir.
Kronik Sinüzitte Kesin Tedavi
Tıkalı olan sinüs kanallarının uygun cerrahi tekniklerle açılarak kolayca tıkanmayacak şekilde genişletilmesi ise polip ya da silya hareket bozukluğu gibi ek problemi olmayan hastalarda kronik sinüzitin kesin olarak tedavi edilmesini sağlamaktadır.
İlgili 32 soru bulundu
Koyu burun akıntısı, geniz akıntısı, burun tıkanıklığı, yüzde dolgunluk hissi, tat-koku kaybı ve ateş akut sinüzitin klinik tanısında yer alan majör kriterleri oluşturur. Minör kriterler arasında ise baş ağrısı, kulak ağrısı, ağız kokusu, diş ağrısı ve halsizlik yer alır.
Bilim adamları, normal koşullarda sinüs iltihabının bir iki hafta içerisinde geçtiğini, doktor gözetiminde bu süre içerisinde antibiyotik değil sadece ağrı, burun tıkanıklığı ve öksürüğe karşı ilaç alınmasını tavsiye etti.
Soğuk algınlığına bağlı sinüzit tedavisinde antibiyotikler kullanılmalıdır. Semptomların kötüleşmesi durumunda ise doktora gidilmesi gerekir. Sinüslerin tıkanması durumunda temiz su ile hazırlanan tuzlu- karbonatlı sular ve okyanus suları ile burun yıkaması yapılmalıdır.
Akut sinüzit belirtileri genellikle 4 hafta içerisinde tamamen düzelmektedir.
Yapacağınız zencefilli çay da sinüzit ağrılarınızı hafifletmeye yardımcı olacaktır. Sinüzit ağrısı çektiğiniz noktalara ıslak sıcak bir havlu koymanız da fayda olabilir. Buna ek olarak biberiye, okaliptus, mentol, karanfil yağı, çay ağacı ya ve nane yağı gibi yağlar da sinüzit ağrınızı hafifletme yardımcı olacaktır.
"Önem verilmeyen bir gribal enfeksiyon, doğru tedavi edilmediğinde sinüzite yol açabiliyor. Sinüzit ise kronik farenjit, kronik bronşit, gastrit, reflü, göz çevresi enfeksiyon ve apseleri, menenjit ve beyin apsesine kadar varabilen ciddi hastalıklara davetiye çıkarabiliyor..."
Akut sinüzit hepimizin bir nezle veya grip sonrası senede 1-2 defa yaşayabildiği geçici iltihaplanmalardır. Çoğu kez antibiyotik tedavisiyle kısa sürede en fazla 1 ay içinde düzelir. Subakut sinüzit 1-2 ay arası süren sinüzitlere denir. Kronik sinüzitler genel olarak 2 ay veya daha uzun sürerler.
Yatış pozisyonunda yüksekte yatmak önemlidir. Bu yüzden bir yastık daha ekleyerek, yüksekte yatmak önemlidir. Alerjik tepkilere neden olabilecek, sigara dumanı, toz, küf gibi maddelerden uzak durulmalıdır. Çünkü, alerjenik maddeler de sinüzite neden olur.
Bahar ve yaz aylarında sinüzit tetikleniyor.
Bol Su İçmek Sinüzit Şikayetlerini Azaltıyor.
Eğer sinüsleriniz hala doluysa; baş parmaklarınızla, her iki kaşın ortasına bastırın ve yukarı doğru masaj yapın. Bu masaj esnasında dilinizi damağınızda tutun. Ağız içinden baskı yaparken; parmaklarınız da burnun rahatlamasına yardım edecektir. Sinüslerin boşalması için bu yöntemi deneyebilirsiniz.
Sinüzit en çok kimlerde görülür? Sinüzit genellikle soğuk algınlığı, grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı olarak ortaya çıkar. Bununla birlikte alerjisi olan kişilerde ve burun septumu eğriliği gibi anatomik problemleri olanlarda da daha sık görülür.
Sinupret®; çuha çiçeği, centiyane kökü, kuzukulağı, mürver çiçeği ve mine otu şeklindeki beş tıbbi bitkinin bileşimi yoluyla paranazal sinüslerin akut ve kronik enflamasyonlarına karşı güvenilir bir etki gösterir. Koyu mukus hızla sökülür. Paranazal sinüslerin şişliği azalır. Tekrar serbestçe nefes alabilirsiniz.
1- Tuzlu - karbonatlı su: Sinüzitin çok daha kısa sürede geçmesini isteyenler tuz ve karbonat ile hazırladıkları suyu burunlarından içeri çekebilir. 4 -5 kere üst üste yapılması kafidir. 2- Burun spreyi: Burun tıkanıklığını gidermek ve sinüsleri rahatlatmak için kısa aralıklarla burun spreyi kullanılabilir.
Kekik yağı ve fesleğen kullanımı sinüzitleri rahatlatıp kişide sinüzitin oluşturduğu baskıyı azaltacaktır. Kekik yağını suyunuza bir iki damla olacak şekilde tüketebilirsiniz. Kekik yağının dışında çayı da ağrının ve baskının azalmasını sağlamaktadır.
Gerçek bakteriyel sinus enfeksiyonlarının %40 ı kendiliğinden geçer. Eğer bakteriyel enfeksiyon değilse sinus enfeksiyonlarının % 60 ı kendiliğinden düzelir. 7-14 gün süren burun tıkanıklığı ve burun akıntısı sinüs enfeksiyonu şüphesi uyandırır.
İbrahim Saraçoğlu, sinüzit şikayeti olan danışanlarına papatyayı tavsiye etmektedir. Sıcak suda papatyayı demleyin ve bi havlu ile başınızı sarıp papatyanın buharını içinize çekin. Çok geçmeden burun tıkanıklığı gidecektir.
Genellikle tercih edilen antibiyotikler; Amoksisilin, amoksisilin-klavulinik asit, claritromisin, sefuroksim, sefprozil, lorakarbef, siprofloksasin ve levofloksasin olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri