Her ne kadar tanı olasılığı uygun klinik semptom ve belirtilerin başlaması ile değerlendirilse de günümüzde MS tanısı çoğunlukla MR görüntüleme ile konulmaktadır.
Bahşi, MS hastalığının kronik bir hastalık olduğunu söyleyerek, “Bugün sadece tek bir laboratuar yöntemi ile MS teşhisi koymak mümkün değildir. Nörolojik muayene, beyin ve omurilik MRI, BOS sıvısı, EMG tetkiki ile konulur.
MS'in tanısı nasıl konmaktadır? Hastalığın tanısında kullanılan en önemli yöntem hastanın yakınmaları, muayenesi ve beyin veya omurilik MR'ıdır. Tanı için ayrıca beyin omurilik sıvısının (bel suyu) incelenmesi ve yardımcı laboratuvar yöntemleri de kullanılmaktadır.
MS hastalığını teşhis etmek için kullanılan tetkikler şöyle sıralanır: MRI: MRI filmleri beyin ve omurilik hakkında detaylı bilgi verir ve MS hastalığı teşhisi için son derece önemlidir.
MR Tetkikinde MS'te Ne Görülmektedir? MS hastalığının sinir hasarları MR filminde plak adı verilen beyaz lekeler şeklinde görülürler.
İlgili 29 soru bulundu
Her ne kadar tanı olasılığı uygun klinik semptom ve belirtilerin başlaması ile değerlendirilse de günümüzde MS tanısı çoğunlukla MR görüntüleme ile konulmaktadır.
Multipl Skleroz tanısı için bir özel bir test yoktur. Hastalığın tanısı, diğer hastalıkların elenmesi ile koyulur. Farklı bir deyişle MS hastalığına bağlı olarak ortaya çıkan semptom ve bulgular, bazı kişilerde belirgin olarak ortaya çıkarken bazılarında çok daha seyrektir.
MS kalıtsal bir hastalık değildir. Ailede MS hastası olan kişilerin MS hastalığına yakalanma riski az da olsa vardır. Beyin MR'ında görülen her beyaz leke MS anlamına gelmez. Migren, beynin küçük damar hastalığı, bazı enfeksiyöz hastalıklar da beyinde beyaz lekelere neden olur.
Yapılan araştırmalar göre MS atakları en az 24 saat boyunca devam eder ve bir önce alevlenmeden en az 30 gün sonra ortaya çıkar. Bununla birlikte atak belirtileri günler veya haftalarca devamlılık gösterebilir.
Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR) ile tüm vücut alanlarındaki hastalıkların tanı ve takibi tıbbi görüntüleme yöntemiyle yapılır. Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR) ile tüm vücut alanlarındaki hastalıkların tanı ve takibi tıbbi görüntüleme yöntemiyle yapılabiliyor.
MS için kesin bir kan testi olmamasına rağmen, kan testleri, lupus eritematoz, Sjogren, vitamin ve mineral eksiklikleri, bazı enfeksiyonlar ve nadir görülen kalıtsal hastalıklar gibi MS'e benzer semptomlara neden olan diğer durumları ekarte edebilir.
Birçok genetik nörolojik hastalık MS hastalarındakine benzer şekilde görme, denge kaybı ve yürüme güçlüğüne neden olabilir. Bu genetik hastalıklar arasında Leber'in herediter optik nöropatisi (LHON), spinoserebellar ataksi (SCA) ve herediter spastik paraparezi (HSP) ön sırada yer almaktadır.
MS'te Titreme (Tremor)
Kimi MS hastasında hafif derecede görülürken, kimisinde günlük yaşamı sınırlandırabilir. Hasta bir şeye uzandığı sırada, ayakta ya da istirahat halindeyken titremeler başlayabilir. Titreme çok şiddetli olduğunda kişinin yemesini, yazmasını, konuşmasını ya da yürümesini engelleyebilmektedir.
Beyin Emarı (MR)
Beyin MR, beyinde oluşan tümörlerin, felç, bunama ve multiple skleroz gibi kronik sinir sistemi hastalıklarını tespit etmek için yararlanılır. Aynı zamanda hipofiz bezi, beyin damarları, göz, iç kulak organlarının hastalıklarını değerlendirmede en duyarlı yöntem olarak kullanılır.
Ağrı MS hastalarında sık görülen bir şikayettir. Genel vücut ağrıları dışında Lhermitte belirtisi olarak isimlendirilen, genellikle boyun bölgesinde oluşan bir plak sonucu ortaya çıkan, boyundan sırta, kollara ve bacaklara yayılan kısa süreli elektriklenme karıncalanma hissi oluşabilir.
Karıncalanma ve Uyuşma. MS, beyindeki ve omurilikteki (vücudun mesaj merkezi) sinirleri etkiler ve vücudun etrafına çelişkili sinyaller gönderilmesine veya hiçbir sinyal göndermemesine neden olur. Bu durum uyuşukluğa sebebiyet verir. Karıncalanma hissi ve uyuşma, MS'in en yaygın uyarı işaretlerinden biridir.
MS öldürücü bir hastalık değildir. İstatistikler MS hastalarının genel toplumun ortalama yaşam süresine yakın veya birkaç yıl daha az bir hayat süresi olduğunu göstermektedir.
Başlangıç belirtisi olarak %3 tüm hastalık süresince %30-40 görülür. MS hastalarında nöropatik ağrı sık görülür. Kol ve bacaklarda yanıcı batıcı acı biber sürülmüş gibi tuhaf ağrılar olur .
Çok nadir durumlarda MS, hastalığın başlangıcından itibaren hızla ilerleyebilir ve ölümcül olabilir.
Kök hücre tedavisi ile tamamen hastalığın ortadan kalktığını söylemek mümkün değildir. Ancak tedaviyle MS'de oluşmuş olan plaklar kaybolmaya başlar ve bu MR görüntüleriyle de ortaya koyulur.
Bu belirtilerin en sık görülenleri aşağıda özetlenmektedir :
MS'de yorgunluk, halsizlik, uyuşmalar gibi şikayetler gün içerisinde aralıklarla olabileceği gibi günlerce, haftalarca da sürebilmektedir. Atak döneminde olan şikayetlerin en az 24 saat sürdüğü bilinmektedir.
Şarkıcı Safiye Soyman'ın sağlıklı bir yaşam süren oğlu Harun Akaröz'ün hayatı, yaklaşık 19 yıl önce bir kas ve sinir hastalığı olan Multiple Skleroz (MS) teşhisiyle altüst oldu.
Ölümcül Değil. MS tek başına kanser gibi ölümcül bir hastalık değil, ancak tekrarlayan ataklar sonucu beyinde veya omurilikte tutulan bölgeye bağlı olarak fonksiyon kaybına sebep olur ve hastanın yatalak hale gelmesine neden olabilir.
MS Tanısı :
Nörolojik muayene, Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI) , Elektroansefalogram (EEG) ve daha nadiren bel ponksiyonu ile hasarın bulguları tespit edilir.
MS'de migren tipi baş ağrısı sık görülmekle birlikte bu komorbiditenin nedeni açık değildir. Özellikle beyin sapı yerleşimli MS lezyonlarının daha çok migren benzeri baş ağrısına neden olduğu bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri