Mısırın su ihtiyacı karşılandığında verim artışı sağlanmasının yanı sıra aşırı sulama durumunda ise toprak havalanmasını azaltarak mısır verimini düşürebileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
Mısır, kısıtlı sulamadan zarar görebileceği gibi aşırı sulamadan da kolaylıkla zarar görebilir. Şayet mısır bitkisinin yaprakları sararıyorsa ve soluyorsa, bu aşırı sulamanın bir işareti olabilir. Bu gibi durumlarda mutlaka sulamaya ara vermeniz gerekir.
Topraktaki faydalı su oranı %50'nin altına düştüğünde tarlanın sulanması gerekiyor. Mısır yetiştiriciliği sırasında en az 4 kez sulama yapılıyor.
Bunun için mısırın ekili olduğu toprağın daima nemli tutulması gerekir. Eğer Karadeniz Bölgesi gibi düzenli yağış alan bir bölgede yetiştiricilik yapılıyorsa ideal nem oranı doğal olarak sağlanır. Yağışın yetersiz kaldığı alanlarda veya dönemlerde ise 1-2 günde bir mutlaka mısır sulanmalıdır.
Yıllara göre mısır gelişim döneminde 3-4 kez sulanmakta olup su tüketimi 569-670mm ve sulama suyu gereksinimi ise 358-437mm arasında değişmektedir. Mısırın gelişme dönemindeki su tüketimi 637mm, sulama suyu gereksinimi ise 386mm ve ortalama günlük su tüketimi 4.2mm'dir.
İlgili 23 soru bulundu
Mısır, yetiştirildiği iklim bölgesine göre 3 günde bir veya haftada bir sulanabilir. Bölgenin yağış koşullarının yeterli olduğu durumlarda ise ekstra sulama yapmaya gerek olmayabilir. Ancak toprağın nem oranının periyodik olarak kontrol edilmesi, sulama programı oluşturmak için etkilidir.
Sadullah Dinkul Sadullah Bey, danenin süt çizgisi %30'a ulaştığında yani süt kısmı daha az olduğunda son sulamayı yapmalısınız.
TOPRAK İSTEĞİ
Ancak, mısır bitkisi en iyi gelişmeyi ve en yüksek verimi organik madde ve bitki besin maddelerince zengin, drenajı ve havalanması iyi olan derin, sıcak, tınlı topraklarda gösterir. Aşırı asit ve aşırı alkali topraklar mısır yetiştiriciliği için uygun değildir.
Diğer bir sulama yöntemi olan yağmurlama sulamada ise tarım alanı üzerine belirli aralıklarla yağmurlama başlıkları yerleştirilerek basınç altında püskürtülen su toprağa infiltre olur. Damlama sulama ile mısır yetiştiriciliğinde ise sulama suyu yavaş ve damlalar halinde bitki köküne devamlı olarak uygulanır.
Sıcağı, güneşi seviyor. O harika tatlı, türlü şekilde değerlendirebileceğiniz mısırlarını da yazın veriyor. Ama hasat almak için işe bahar aylarında başlamak gerekiyor.
Toprak isteği bakımından derin yapılı, tın, mili tın ve killi tın topraklarda iyi bir kök gelişmesi göstererek bir dekarlık alanda (1000 m2) yüksek dane verimi (1400-1800 kg) almak mümkündür. Mısır bitkisi fazla su tükettiği için toprağın su tutma özelliği iyi olmalıdır.
Bu mısırı bu saatten sonra sulasak da bir şey olmaz. Verim yarı yarıya düştü” diye konuştu. Mısırın susuzluktan hasat döneminden önce kuruduğunu söyleyen Bekir Balçık ise “Şu anda mısırımız kurumuş durumda.
1 kilogram patates 7 Mısır lirasıdır. 1 kilogram soğan 6 Mısır lirasıdır. 1 adet kıvırcık marul 5 Mısır lirasıdır. Mısır'da 1,5 litrelik su 5 Mısır lirasıdır.
Osmaniye Ziraat Odası Başkanı Bahadır Sezgin, mısır hasadının erken ve sıkıntılı başladığını, yağmur ve dolu yağışlarının verimi yüzde 25-30 oranında etkilediğini söyledi.
Kurak mevsimde sulanan bir mahsul hektar başına 5 ila 7 ton su gerektirirken, tüm büyüme mevsimi boyunca toplam miktar hektar başına 6 ila 9 ton su arasında değişmektedir. Sulama sistemi aracılığıyla bitkilere verilen su miktarı aşağıdakilere bağlıdır: Toprak tipi (toprak su tutma kapasitesi, toprak nem içeriği)
Döllenme süresince yük- sek sıcaklık ile düşük bağıl nem birleşirse polen verme ve döllenme üzerin- de olumsuz bir etki meydana gelir. Buna ek olarak toprak nemi de düşük ise koçanda düşük tane oluşumu meydana gelerek koçan püskülü oluşumu gecikir ve verim azalır.
Yuvarlak Damla Sulama Boruları
Kangal boyları 200 m ve 400 m'dir ve saatte 2 litreden 4 litreye kadar su damlatabilmektedirler.
Gübreleme ; Mısır ekilecek toprakta organik madde seviyesi iyi olmalıdır. Ekimle birlikte dekara 50 kg. 15-15-15 kompoze gübre verilmelidir. Birinci çapayla birlikte dekara 20 kg. üre verilmelidir.
Örneğin 12 L/s veya 43.2 m3/ saat gibi. dondan son don tarihine kadar geçen periyottur. kilogram (litre) olarak verilen sudur. Bir m2 alana 67 mm su vermek için 67 kg, bir dekara ise 67.000 kg (67m3) su vermek gerekir.
Mısır bitkisinin azot ihtiyacının fazla olması nedeniyle üst gübrelemede üre veya %33 N amonyum nitrat kullanılmalıdır.
Buna göre kükürt uygulama şekilleri; “standart” (hiç kükürt uygulanmamış standart gübreleme N,P,K yapılmış), “Uyg.1” (ekimde doz 1 uygulaması), “Uyg.2” (ekimde doz 2 uygulaması), “Uyg.3” (ekimden yaklaşık 2 ay önce doz 1 uygulaması) ve “Uyg.4” (ekimden yaklaşık 2 ay önce doz 2 uygulaması) olarak planlanmıştır.
Ekim öncesi gerçekleştirilen taban gübre uygulamasında topraktaki yetersizliğe bağlı olarak; azot, fosfor, potasyum, kükürt ve çinko gibi besin elementlerinin miktarlarındaki eksikliklerin takviyesi gerekmektedir. Ekim sonrası, yaklaşık olarak 40-50. günler arasında yapılan mısır gübrelemeye üst gübreleme denilir.
Mısır bitkisi hasat zamanı geldiğinde bitkinin sap, yaprak ve tablaları tamamen kuruyup kahverengileşir. Danelik ürün için mısırda hasat zamanının geldiği koçan kavuzlarının kuruyup, danenin sertleşip normal görünen rengini alması, danenin sömeğe bağlandığı yerde siyah noktanın oluşması ile anlaşılır.
Mısır, toprak ısısının 10°C üzerine çıktığı ve don tehlikesinin geçtiği bir dönemde, genellikle ilkbaharın sonlarına doğru ekilir. Mısır, ısıya dayanıklı bir bitki olduğu için genellikle Mayıs ve Haziran aylarında ekilmesi uygundur.
Şeker gübresi ne zaman atılır? Amonyum sülfat genellikle ekim sırasında atılıyor. Tahıllarda ekimde ve sapa kalkma zamanında, meyvelerde çiçeklenme öncesinde ve sonbaharda, sebzede dikimden 15 gün sonra ve bağlanma arkasından, bostanlarda ise ekimde ve çapa sonrasında şeker gübresi verilebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri