Mısır ekmeği 200 derecede pişer. Fakat pişirmede dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, mısır ekmeğinin içinin daha iyi pişmesi ve pişerken daha güzel kabarması için fırınınızı alt üst ayarda, fansız olarak çalıştırmanız gerekmektedir.
Ekmeğe kabarıklığını veren, mayanın ekmeğin içerisindeki o küçük gözenekleri oluşturmasına yardımcı olan gluten proteini mısırın içerisinde bulunmuyor. Sadece mısır unundan mayalı ekmek yapmaya çalıştığınızda ise sert kabuklu, kabarmamış ve gözeneksiz bir ekmek elde ediyorsunuz.
Fırın tepsinizi iyice yağlayın. Harcı içine alın. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 40 dakika kadar pişirin.
Karadeniz'in meşhur lezzetlerinden biri olan mısır ekmeğinin ana malzemesi mısır unu ve mayadır.
Mısır ekmeği de yassı ekmektir ve orijinalinde sadece mısır unu, su, tuz ve tereyağı vardır. Neredeyse akışkana yakın bir hamur haline gelir ve tavada 2 parmak kalınlığında pişer. İçindeki tereyağından dolayı etrafı koyu kahverengi olur. Tutucu bir malzeme olmadığından (mısır da glüten yok) yerken dağılır.
İlgili 28 soru bulundu
Mısır ekmeği hamurunuzun kıvamı kek hamurundan koyu, kurabiye hamurundan daha cıvık olmalıdır. Elinizde hamuru sıktığınızda, avucunuzun içinden kayıp gitmelidir. Eğer hamurunuz bu kıvamda değilse, su ilave edip bu kıvama getirmelisiniz.
Yumurta sarısında bulunan lesitin, mısır ekmeğinin nemli ve yumuşak kalmasına yardımcı olur. Yumurta ve özellikle yumurta beyazları mısır ekmeğinin mayalanmasına yardımcı olarak hafif bir doku oluşturmaya yardımcıdır.
Mısır (darı) ekmeği : Çölyak adı verilen gluten enteropatisi hastalığında tüketebilecek tek ekmektir. Kişi hastalık sebebiyle buğday, arpa ve çavdar unlarından elde edilen hiçbir ürünü tüketemez.
Beyaz ekmek ile kıyaslandığında mısır ekmeği daha iyi bir protein kaynağıdır. Bağırsak sistemi için gerekli olan lif, mısır ekmeğinde bulunmaktadır. Mısır ekmeğinin yapısında doğal mısır yağı bulunur. Mısır yağı ölçülü tüketildiğinde cilt için de etkili sonuçlar vermektedir.
Mısır unu derince bir kabın içine alınır, içine tuz katılır ve yavaş yavaş su ilave ederek yoğurulur, kek hamuru kıvamında oluyor. İster altını yağladığınız fırın tepsisine koyup fırında pişirin, ister teflon bir tavaya yağ döküp omlet yapar gibi altını üstünü çevirerek pişirin.
Hamur istenilen kıvama gelince 30 cm çapındaki tepsiye pişirme kağıdı serilir, kenar kısımları dışa doğru katlanarak sıkılaştırılır. Eğer pişirme kağıdınız yoksa fırın tepsinizi güzelce yağlayabilirsiniz.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırın ayarında 40 dakika altı ve üstü kızarıncaya kadar pişirin.
Çok sıcak olursa acı bir tat verebilir. Su kaynadıktan 5-6 dakika sonra, hafif ılıyınca kullanmak uygun olacaktır.
Mükemmel hamur kabartma yöntemleri
İçinde kullanacağınız su, süt gibi malzemeleri de mutlaka ama mutlaka ılık kullanmaya özen gösterin. Bu malzemeleri ılık kullanmanız mayanın daha kolay aktif hale gelmesini ve hamurun beklediğiniz şekilde kabarmasını sağlar.
Sıcaklık: Kabarmayan hamuru düzeltmek için uygulayabileceğiniz ilk adım, sıcaklığı arttırmaktır. Bunun için fırın tepsisini kaynar su ile doldurun ve fırının en alt kısmına yerleştirin. Üstteki rafa ise hamuru koyun ve fırının kapağını kapatın. (Fırını çalıştırmayın, hamuru pişirmeyin.)
Elastik olmayan bir hamur mayanın ürettiği karbondioksit gazını bünyesinde hapsedemeyeceği için kabarmaz. Bu durumda da gözeneksiz, sert ve yenmesi keyifli olmayan bir ekmek elde edersiniz. Bu sebeple “hamurun daha iyi kabarması için” reçetede yazılandan daha fazla maya kullanılmaması gerekir.
Mısırın yüksek miktarda karbonhidrat içermesi sindirim sistemi ve bağırsak sağlığını korur. Sindirim sistemi sağlığı açısından oldukça faydalı olan mısırın bu özelliği sayesinde bağırsak sendromu, kabızlık, ishal gibi sorunlar oluşmaz.
Karbonhidrat değeri yüksek olan ekmekler, kan şekerindeki yükselmeleri engelleyerek az miktarda şekerin kana karışmasını sağlar. Uzmanlar şeker hastalarının; chia, keten, badem, soya ve mısır gibi ekmek çeşitlerinin de tüketmelerinin faydalı olacağını söylüyor.
Günlük kalori ihtiyacınızı aşmadığınız sürece beslenmenize mısır ekmeğini eklemeniz kilo aldırmaz zira bir dilim beyaz ekmekte 70 kaloridir. Bir dilim beyaz ekmekle mısır ekmeğinin kalorisi arasında 17 kalori fark vardır. Mısır ekmeği beyaz ekmekten 17 kalori daha fazladır.
günümüze kadar genetiği bozulmamış buğdayın atası olarak biliniyor. ve “Verimli Hilal” olarak adlandırılan Siyez Buğdayı, Anadolu'nun yanı sıra Filistin ve Irak'da belirli bölgelerde yetiştirilen endemik bir ürün olarak biliniyor.
TAM BUĞDAYLI EKMEKLER
Herkesin en sağlıklı bulduğu tam buğdaylı ekmekler, diğer ekmek türlerine göre daha çok vitamin, tahıl ve lif içeriyor. Ayrıca insülin direnci olan bireyler için kan şekerini olumsuz anlamda etkilemiyor.
Mısır unu doğal olduğu için genel olarak herhangi bir zarar teşkil etmez. Fakat elbette her türlü besin kaynağı da olduğu gibi, mısır ununu yoğun şekilde kullanmak birtakım problemler meydana getirebilmektedir. Özellikle kan şekerini yükselttiği için diyabet hastalarının çok fazla kullanmaması gerekir.
Beş su bardağı mısır unu ile 2 yemek kaşığı beyaz un karıştırılır. Üzerine 2 yemek kaşığı yoğurt ve 1 çay kaşığı karbonat eklenir.
500 gram mısır ununa, 150 gram kaymak, bir tatlı kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı tuz, yarım çay bardağı zeytinyağı ve bir paket kabartma tozu ekleyip karıştırın. Üzerine yaklaşık 650 ml. kaynar su ekleyin ve bir kaşıkla karıştırarak mısır ununun açılmasını sağlayın.
Karıştırma kabının içine yumurta, süt, yağ ve tuz ekleyip çırpma teliyle iyice karıştırıyoruz. Daha sonra unları ekliyoruz. Yanmaz yapışmaz tavaya biraz sıvı yağ ekleyip tavanın her yerine yayıyoruz. 1 kepçe krep hamurundan döküp tavanın her yerine dağıtıyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri