Mısır İrmiği: Mısırın öğütülmesiyle ortaya çıkan mısıra göre çok daha hızlı pişen bir besin kaynağıdır. Helva, revani, kısır, kek ve kurabiye gibi birçok aperatif lezzetin ana malzemesidir. Doğal ve organik mısırdan elde edilen bir irmik türüdür.
Mısırın iri olarak öğütülmesi sonucunda elde edilen ve sofraların lezzet kaynaklarından olan mısır irmiğini; Helvalarda, sütlü tatlılarda ve irmiğin kullanılabileceği tüm tariflerde kullanabilirsiniz.
Mısır İrmiğinin Faydaları
Mısır irmiği, düşük glisemik indeksli karbonhidrat içeriği sayesinde hayatı fonksiyonların ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlar ve pankreas sağlığını tehdit etmez. Önemli miktarda lif içerdiği için bağırsak sağlığını korur ve kabızlığı önler. İçeriğindeki A vitamini sayesinde göz sağlığını korur.
Mısır cipsleri, mısır çerezleri, unlu mamüller, bira sanayi, mısır gevrekleri gibi ürünlerin üretiminde kullanılan kaliteli mısır irmiğidir. Besin değeri yüksek olan bir yiyecektir.
İlgili 27 soru bulundu
Çünkü irmik, durum buğdayından elde edildiği için doğrudan gluten içeren besinler arasında yer alıyor. Dolayısıyla irmiğin un ve toz gibi çeşitli ürün gruplarına dönüştürüldüğü veya farklı tariflere tek başına dahil edildiği tüm besinler gluten içerir hale geliyor.
Yapılışı Ayrı bir tencere içerisinde tereyağı orta ateşte eritilir. Ege Glutensiz Mısır İrmiği eklenerek 10 dakika tahta kaşık ile sürekli karıştırılarak kavrulur. Üzeri istenen malzeme ile süslenir, soğuyunca servis yapılır.
Avrupa mutfağının sevilen garnitürlerinden polenta, orijinal haliyle mısır irmiği, kaynar su ve tuzdan oluşan oldukça sade bir eşlikçi. Genellikle et ve balık yemeklerinin yanında tüketiliyor.
Aslında birçok çeşidi var ama mutfaklarımızda kullanılanı ve hepimizin market raflarında görmeye aşina olduğu nişasta çeşidi dört tane. Pirinç, buğday, patates ve mısır nişastaları en çok gördüğümüz nişastalardan.
İngilizce-Türkçe
İsim keşkek, mısır unu/yarma lâpası.
Maalesef gluten teriminin yanlış bir kullanımı nedeniyle, mısır depo proteinlerine zaman zaman mısır gluteni denilmektedir. Bugüne kadar elde edilen bilgilere göre, mısırın Çölyak hastalarına zararı yoktur. Mısır alerjisi ya da intoleransı olan kişiler, alternatif olarak buğday, çavdar ya da pirinç yiyebilirler.
Glutensiz diyet; buğday, çavdar, arpa ve yulaf içeren tüm gıdalardan (hububat, makarna ve birçok işlenmiş gıda) tüketmemek anlamına gelir. Mısır, patates, pirinç, soya unu zararsızdır. Et, meyveler ve sebzeler gluten içermez.
İrmik beyaz un ile kıyaslandığında daha düşük kaloriye sahiptir. Glisemik indeksi düşük bir tahıl ürünü olduğu için şeker hastalarına tavsiye edilir. Beyaz un yerine irmik kullanarak kan şekerinin yükselmesini önleyebilirsiniz.
İrmik çeşitleri; ruşeymli irmik, mısır irmiği, buğday irmiği ve bebek irmiği olarak ayrılıyor.
İrmik durum buğdayının öğütülüp elenmesiyle elde edilen bir besin maddesidir. İrmik tanecikleri 125-140 mikrometre büyüklüğünde, sarı renkte, parlak ve köşelidir. Irmik yapımında genellikle sert buğday kullanılır.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » İrmik ve un arasındaki fark nedir? tek bir tane fark vardır o da boyuttur. buğdayın farklı değirmenlerde öğütülmesiyle elde edilir hepsi. farkları sadece boyut farkı değildir.
Nişastanın Zararları
Nişasta yüksek oranda glikoz içerdiği için; şeker hastalarının uzak durması gereken bir maddedir. Vücudun ihtiyacından fazla şeker depolama görevi olan nişasta, ölçüsüz kullanıldığında yağlanmaya ve kilo almaya neden olabilir.
Mısır nişastası, mısır (darı) tanelerinden elde edilen nişastadır. Nişasta, tanelerin besidokusundan elde edilir. Mısır nişastası, sosların ve çorbaların yoğunlaştırılmasında, mısır şurubu ve diğer şekerlerin yapımında kullanılan oldukça popüler bir gıda maddesidir.
Araştırmalar, dirençli nişastanın kilo vermeye yardımcı olabileceğini ve kalp sağlığına fayda sağlayabileceğini göstermiştir. Ayrıca kan şekeri yönetimini, insülin duyarlılığını ve sindirim sağlığını iyileştirebilir.
Irmik yapımında genellikle sert buğday kullanılır. Semolina irmik farkı nedir? Semolina unu bilinen irmik gibi görünmektedir fakat irmikten farklı olarak iki kez öğütülmüş durum buğdayı irmiğinden oluşur. İtalyan makarnalarında ve pizza hamurlarında da semolina unu kullanılmaktadır.
Sonra sırasıyla mısır unu, irmik, unu, kabartma tozunu ve vanilyayı da katıp az daha çırpıp yağlanmış orta boy borcam veya benim ki gibi dikdörtgen tepsi türüne döküp, önceden ısıtılmış 190°fırında kızarana kadar pişirelim.
Polenta için, bir tencerenin içerisine su, tuz ve zerdeçalı koyarak kaynatın. Su kaynamaya başladığında ocağı kısık ateşe alın ve karışıma mısır irmiğini ekleyin. Su tekrar kaynayana kadar karıştırın. Su kaynadığında ocağın altını kısın ve ortalama 25 dakika pişirin.
Mısır irmiği olarak da bilinen polenta, ister sade, ister içine baharatlar ya da peynir çeşitleri eklenerek, ister lapa halinde, ister derin yağda ya da ızgarada kızartılarak tüketilebilen bir malzemedir.
Ege Glutensiz Mısır İrmiği, mutfağınıza taşıyıp çeşitli hamur işi ve tatlı yapımında gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Glütensiz mısır irmiği, çeşitli sebeplerden glütensiz beslenme biçimini benimseyen kişiler için uygun bir alternatif olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri