Zaman içinde de kısaltılarak (dil biliminde ellipse adı verilen olay) mısır adını almıştır. Ayrıca Anadolu'da mısır en çok Doğu Karadeniz bölgesinde ekildiğinden ve Karadeniz bölgesine mısırı Laz denizciler yaydığından dolayı mısıra "Laz otu" ya da kısaca "lazut/lazot" da deniyordu.
Mısır'ın orijinali "Misr"dır. Bizim Mısır diye bildiğimiz ülkenin resmi adı Cumhuriyyetü Mısr el-Arabiyye'dir.
* ülkenin ismi cumhûriyet masr'al arabiye diye geçer kendi dillerinde, mısır kelimesi de masr'al 'dan gelir. mısırlılar ülkelerine "mısr" diye hitap ederler. biz de bu ismi kullanırız.
Orijini ve gen merkezi Amerika kıtası olan mısır (Zea mays L. 2n=20) bitkisi gerek Dünya'da ve gerekse Türkiye'de bitkisel kökenli proteinlerin yeterli ve ekonomik üretimi için büyük önem taşımaktadır.
Bitki, Koçan ve Verim Özellikleri adlı makaleye göre 7 temel mısır grubu olduğundan bahsediliyor. At dişi mısır, sert mısır, şeker mısırı, cin mısır, kavuzlu mısır, unlu mısır ve mumlu mısır bu çeşitleri oluşturuyor.
İlgili 17 soru bulundu
Mısır (Lazut, Lağus, Darı) ve diğer tahıllar (Karadeniz) – Özhan Öztürk Makaleleri.
Başta Akdeniz olmak üzere Karadeniz, Marmara, İç Anadolu ve Güneydoğu bölgesinde mısır ekim oranları oldukça yüksektir. Ayrıca Şanlıurfa, Mardin, Adana, Manisa ve Sakarya illeri mısır üretiminde ilk sıralarda yer alır.
Etimoloji. 1600 yıllarında Suriye yoluyla Mısır'dan İstanbul'a "Mısır buğdayı" ya da "Mısır darısı" adıyla gelmiştir. Zaman içinde de kısaltılarak (dil biliminde ellipse adı verilen olay) mısır adını almıştır.
isim,bitki bilimi Buğdaygillerden, gövdesi boğumlu ve kalın, yaprakları şerit biçiminde, boyu yaklaşık 2 metre olabilen, erkek çiçekleri tepede salkım durumunda, dişi çiçekleri yaprakla gövde arasında koçan biçiminde olan bir kültür bitkisi (Zea mays) Bu bitkinin koçan üzerindeki taneli ürünü
Mısır Koçan Kurdu (Lepidoptera: Noctuidae) Sesamia nonagrioides ve S. cretica Kışı genellikle olgun larva halinde gövde veya koçanlar içinde geçirmektedir. Kelebekler mart sonundan itibaren görülmeye başlarlar.
Eski Mısır dili, antik Mısır dilinin günümüze ulaşan en eski gelişim evresini ve en eski Afro-Asyatik dili oluşturmaktadır. Bu dilde günümüze ulaşan metinler, o dönemde Mısır'da konuşulan dilden ziyade, o dönemin yazılı kültürünü yansıtmaktadır ve muhtemelen konuşulan dil ile arasında ciddi farklar bulunmaktadır.
mısır - Nişanyan Sözlük. Mısır “ülke adı” özel isminden türetilmiştir. Bu özel isim Arapça aynı anlama gelen miṣr مصر özel isminden alıntıdır.
Bu dinin adı Amon dini idi. Bu dini kabul etmiş olsalar da Osiris dinine de saygı duymuşlar ve onları yüksek tanrılar tahtından indirmişlerdir. Böylelikle bir bilgi birikimi toplayan ve tecrübe sahibi olan Mısırlılar, Amon dinini çok daha iyi şekilde yaşayacaklardır.
Zaman içinde de kısaltılarak (dil biliminde ellipse adı verilen olay) mısır adını almıştır. Ayrıca Anadolu'da mısır en çok Doğu Karadeniz bölgesinde ekildiğinden ve Karadeniz bölgesine mısırı Laz denizciler yaydığından dolayı mısıra "Laz otu" ya da kısaca "lazut/lazot" da deniyordu.
Mısır Arapçası (Arz. مِصْرِى (/mɯsˤrijja/), Ar. لُهْجَة مِصْرِية (/luhd͡ʒa mɯsˤrijja)), Mısır'da konuşulan Arapçanın adlandırılmasıdır. Modern standart Arapçadan ses ve gramer yönüyle farklılıkları vardır.
Sfenks, Piramitler, develer, firavunlar, hiyeroglifler, çöl safarisi ve Kızıldeniz dalışları gibi saymakla bitmeyecek birçok şeyle tanınan, çoğu insanın hayatında bir kez olsun gezip görmek istediği tam anlamıyla tarih kokan şehir: Mısır.
Kuraklığa dayanıklı olan buğdaygillerden bitki türü darı olarak bilinir. Aynı zamanda buğday yerine besin olarak kullanılan bir tohum şeklinde de öne çıktığını söylemek mümkün. Halk arasında ise mısır şeklinde ifade edilir.
Mısır Nerededir? Mısır, Afrika'nın kuzeydoğu köşesinde yer alır. Sina yarımadası ile Asya'ya bağlanır. Mısır; kuzeyde Akdeniz, kuzeydoğuda İsrail, güneyde Sudan, batıda Libya ile komşudur.
Dünyanın en kalabalık kentleri arasında yer alan başkent Kahire'nin metropolitan alan nüfusu 20 milyonu aşıyor.
Anavatanı Amerika kıtası olup buradan Dünya'nın her yerine yayıldığı bilinmektedir. A.B. D' nin New Mexico eyaletinde yapılan arkeolojik kazılarda, kayalardan oluşmuş barınaklarda ve mağaralarda bulunan mısır taneleri ve mısır koçanı parçalarının yaklaşık 5000 yıllık oldukları tespit edilmiştir.
Mısır Hangi Bölgede Yetişir? Ülkemizde mısır en çok Akdeniz bölgesinde yetiştiriliyor. Akdeniz'i ise sırasıyla Karadeniz, Marmara ve Ege takip ediyor.
Mısır Nerelerde Yetişir? Mısır üretimi ise özellik ile Mardin, Adana, Şanlıurfa, Manisa, Sakarya, Osmaniye, Mersin, Konya, Aydın, Kahramanmaraş, Bursa, İzmir, Hatay, Samsun ve de Diyarbakır illerinde çok yoğun olmaktadır.
Mısır Üretimine Göre Ülkeler. Amerika Birleşik Devletleri, yılda 392.450.840 ton üretim ile dünyanın en büyük mısır üreticisidir. Çin Halk Cumhuriyeti 257.348.659 ton yıllık üretimiyle ikinci sırada geliyor. Brezilya, yıllık 82.288.298 ton üretim ile üçüncü büyük mısır üreticisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri