Ameliyatın ardından hastada herhangi bir komplikasyon yaşanmadığı sürece hastanede kalma süresi açık cerrahide 2 gün, kapalı yanı laparoskopik yöntemle yapılan ameliyatlarda 1 gündür.
Rahim Alma Ameliyatı Sonrası Bakım
Rahim alındıktan ve hasta normal odasına getirilip iyice uyandıktan sonra , 6-7 saat sonra ayağa kaldırıp destekle yürütülür. Açık ameliyat olan hastalarda ağrı hissi kapalı ameliyata göre daha fazla olabilir. Ama bu durum ağrı kesicilerle halledilir.
Rahim Alınması Ameliyat Fiyatları
Vajinal rahim alınması işlemi bu konuda deneyimli cerrahlar tarafından yapıldığında oldukça kolay tolere edilen bir cerrahidir.
Peki, rahim ameliyatı sonrası ağrı kaç gün sürer? Bu ameliyatın zorluğuna ve süresine göre değişir. Ama rahim ameliyatının ciddi bir operasyon olduğu dikkate alındığında, 3 aya kadar ağrıların sürmesi normaldir. Bu süreçte çok dikkatli hareket etmelisiniz ve ağır kaldırmamaya çalışmalısınız.
Kapalı Rahim Ameliyatı Kaç Saat Sürer? Kapalı rahim ameliyatı; yapılacak işlemin komplikasyonuna göre değişmektedir. Rahmin alınması, farklı uzunlukta sürebilir. Ancak genel olarak rahmin alınması 45-60 dk arasında sürer diyebiliriz..
İlgili 21 soru bulundu
Rahim alma ameliyatının riskleri oldukça düşüktür. Rahim alma ameliyatının riskleri arasında enfeksiyon, akciğer ya da toplardamar pıhtı oluşması, kanama, idrar yollarında ve bağırsak gibi organlarda yaralanma ve menopoz gibi genel riskleri bulunmaktadır.
Ameliyatın ardından hastada herhangi bir komplikasyon yaşanmadığı sürece hastanede kalma süresi açık cerrahide 2 gün, kapalı yanı laparoskopik yöntemle yapılan ameliyatlarda 1 gündür.
Ameliyat sırasında mesane hasarı meydana gelebilir. Bu durumda hasarlı bölge ameliyat sırasında onarılır, iyileşmeyi sağlamak için ameliyat sonrasında idrar sondası normale göre daha uzun süre (genellikle 1 hafta) takılı tutulur.
Rahim alma ameliyatı sonrasında genellikle kendiliğinden çözünen dikişler atılır ve atılan iç dikişler 6 hafta içerisinde kendiliğinden iyileşir. Bu nedenle hastaların herhangi bir dikiş aldırma prosedürü ile uğraşması gerekmez.
Ameliyattan sonra ağrı, kabızlık, pelvik taban kaslarında zayıflık, seksüel disfonksiyon gibi sorunlar görülebilmektedir. Ayrıca 35 yaş altında bu operasyonu geçiren kadınlarda yumurtaları korunsa bile hipertansiyon, diyabet ve kalp hastalıklarında risk artışı yükselebilmektedir.
Histerektomi ( Rahim alınması ameliyatı ) yapılış tekniğine bağlı olarak değişmekle birlikte kapalı yöntem cerrahilerde bu süre daha kısadır. Hasta yaklaşık 1-2 gün hastanede kalır. Ortalama 7-10 gün içerisinde günlük hayatına döner. İşe dönüş süresi 2-4 hafta arasında değişir.
Dikişler yaranın durumuna bağlı olarak 3-10 gün içinde alınır. Cilt altında kalan dikişler ile karın veya vajina içindeki dikişlerin alınmasına gerek yoktur.
Kapalı rahim ameliyatından hemen sonra banyo yapılmak istenirse bunun için 2 gün beklenilmesi lazımdır. 40 günlük süre içinde de denize, havuza, küvete girilmesi tavsiye edilmez. Bazı dikişler ameliyattan 10 gün sonra kendiliğinden erir.
6 hafta içinde sağlam tarafa basarak bir yürüteç veya koltuk değneği yardımıyla yürünebilir fakat ameliyat olan ayağa 6 hafta bastırılmaz. Normal ayakkabıya geçiş kullanılan tekniğe göre 6 ile 10 hafta arasında olur.
Açık ve kapalı yöntemde ameliyat süreleri hemen hemen aynıdır. Rahim ameliyatı yaklaşık olarak 1 – 1,5 saatte tamamlanmaktadır. Ancak bu süre rahimin ve hastanın özelliklerine göre uzayabilir ya da kısabilir.
Bol sebze, meyve ve protein tüketmek, Günde 8-10 bardak su içmek, Lifli gıdalarla beslenerek barsak hareketini artırmak, İlk günler gaz yapan gıdalardan kaçınmak.
Hastaların korse takmaları için gerekli olan süre ameliyattan sonraki ilk 3 hafta gece – gündüz yani aralıksız bir şekildedir. 3. haftadan sonra ise sadece gündüzleri takmak yeterlidir. Ayrıca hasta egzersiz yaptığı süre boyunca da bu korseye mutlaka takmalıdır.
Rahim ameliyattından belirli bir süre sonra bacaklarda şişme meydana gelebilir. Zamanla bu şişlikler ayak bileği ve parmaklarda da artar. Deride kabalaşma ve kalınlık ortaya çıkar. Eğer kasıktaki lenf bezleri de ameliyatta alınmışsa bu şikayetler çok daha erken ortaya çıkabilir.
Sonda takma işlemi, sondayı takan hemşire için kolay, hasta için hafif ağrı hissettiren bir girişimdir. Bu süreçte genel anesteziye de ihtiyaç duyulmaz. Fakat hastanın konforunu sağlamak adına lokal anestezi uygulanabilir.
Karbonatlı su gaz sancısının giderilmesine yardımcı olur. Sıcak su torbası: Sancı olan bölgeye sıcak su torbasını dikkatli bir şekilde yerleştirdikten sonra yaklaşık olarak bir 5 dakika kadar süre bekletmek gaz sancısının hafiflemesine yardımcı olacaktır.
Sonda hortumu hastanın bacağına veya yatağa sabitlenerek hareketin kısıtlanması engellenir. İdrar torbası belli aralıklarla boşaltılır. Kadınlarda sonda çıkartılacağı zaman sonda balonuna şırınga edilen su geri çekilerek mesanedeki balonun sönmesi sağlanır ve ardından sonda hortumu çekilerek çıkartılır.
Kapalı rahim alma ameliyatında hasta 1 hafta içinde günlük hayatına dönebilir. Açık rahim alma ameliyatında günlük hayata dönüş birkaç hafta sürebilir. Açık yada kapalı rahim ameliyatında cinsel ilişkiye ameliyat sonrası 2 ay sonra izin verilir.
Yapılacak olan kapalı ameliyatın çeşidine göre hasta sırt üstü bacaklar açık ya da düz pozisyonda yatırılır. Hastaya idrar sondası takılır.
Dikişlerin kaynama ve iyileşme süresi atılmış olduğu bölgeye göre değişir. Dikişler yüz bölgesine atıldığında 5 gün ile 7 gün arasında bir kaynama süresine sahiptir. Kafa derisine atılmış olanlar 10 gün içerisinde kaynarken bacak bölgesine atılan dikişlerin kaynama ve iyileşme süresi 20 güne kadar çıkmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri