Mısır nişastasının zararlarından bahsedecek olursak; içerisindeki GDO ve şekerden dolayı ciddi boyutlara varabilir. Aşırı tüketim sonucunda başta obezite olmak üzere tansiyon, kalp hastalıkları, şeker hastalığı hatta kanser dahil birçok hastalığa neden olabilir.
Nişasta yüksek oranda glikoz içerdiği için; şeker hastalarının uzak durması gereken bir maddedir. Vücudun ihtiyacından fazla şeker depolama görevi olan nişasta, ölçüsüz kullanıldığında yağlanmaya ve kilo almaya neden olabilir.
Vücutta sindirilemeyen dirençli nişasta, diyet lifi kapsamında yer alıyor. Sağlıklı insanların ince bağırsaklarında sindirilmeyen ve emilmeyen, ancak kolondaki yerleşik mikroflora ile kolonda fermente edilen nişasta veya nişastalı gıda ürünlerinin toplamına dirençli nişasta denir.
Başarılı bir diyet için dirençli nişasta tüketilmesini öneren Uzman Diyetisyen Kübra Şahin, dirençli nişastanın hangi besinlerde bulunduğunu ve faydalarını anlattı. Şahin, “Açlık hissini baskılar ve iştah üzerinde etkili olarak vücut ağırlığı denetimi sağlamasıyla obezite tedavisinde kullanılır.
Mısır nişastası, sağlıklı cilt hücrelerinin yenilenmesini teşvik etmeye ve cildin sağlıklı işleyişini sürdürmeye yardımcı olan A, B1, B2, C Vitamini ve çinko, kalsiyum ve demir gibi mineraller açısından zengindir.
İlgili 41 soru bulundu
Mısır nişastası, mısırdan elde edilen bir nişasta çeşididir. Aynı zamanda bu nişasta çeşidi ülkemizde ismi en sık duyulan ve dolayısıyla pek çok kişi tarafından bilinen bir nişasta çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Buğday nişastası ile mısır nişastası farkı sadece üretildikleri üründür. Bunun dışında kullanım alanlarında önemli bir fark yoktur. Nişasta kullanılan hamur işleri çok daha uzun süre dayanır. Nişasta, yapısı nedeniyle daha uzun süre dayanmaya ve daha uzun süre içerisinde bayatlamadan dayanma özelliğine sahiptir.
Mısır nişastası buğday nişastasına göre daha beyaz olduğu için muhallebi ve sütlü tatlılarda daha parlak bir görünüm için kullanılır.
Mısır Nişastasının 100 gramında 370 kalori vardır ve besin değeri olarak: 91 gr karbonhidrat içermektedir. Mısır nişastası, gluten içermediği için çölyak hastalarıiçin uygun fakat glisemik indeksi yüksek bir besindir.
Buğday nişastası ya da pirinç nişastası daha çok sütlü tatlıların ve tatlı hamur işlerinin içerisinde kullanılırken, mısır nişastası da daha çok tuzlu tarifler ya da bağlayıcıya ihtiyaç duyulan sosların içerisinde kullanılır.
Nişasta, bitkilerin büyük bir çoğunluğunda enerji deposu görevi görür. Buğday, mısır, patates v tapyokada (manyok) bulunan ve doğal yollardan oluşan bir karbonhidrattır. Nişasta genellikle bu mahsullerden elde edilse de pirinç, bezelye, bakliyat, manyok, tatlı patates, muz gibi başka pek çok gıdada da yer alır.
“Baklava hangi nişastayla açılır?” diye sorduğunu duyar gibiyiz şefim. İşin püf noktası iyi tozan buğday veya mısır nişastası ile açılmasıdır. Baklava bezeleri açılırken önce aralarına bol nişasta serpilmeli ancak genişletilip yufka şeklinde açılacağı zaman sadece hamurun ihtiyacı kadar nişasta serpilmelidir.
Buğday nişastası ya da pirinç nişastası daha çok sütlü tatlıların ve tatlı hamur işlerinin içerisinde kullanılırken, mısır nişastası da daha çok tuzlu tarifler ya da bağlayıcıya ihtiyaç duyulan sosların içerisinde kullanılır.
Mısır kan şekerini yükselttiği için diyabet hastalarının tüketmemesi genelde önerilir.
Nişasta şekeri Yukseltir mi? Karbonhidratlar nişasta, şeker ve lif içerir. Bununla birlikte, lif diğer karbonhidratlarla aynı şekilde vücuda sindirilmez ve emilmez, bu nedenle kan şekerinizi yükseltmez.
İlk nişastalı kek tarifimde içinde hiç un olmadığı için şaşıran ve acaba biraz un eklesem mi diye soranlar olmuştu. Kesinlikle ama kesinlikle un eklemenize gerek yok. Evde hangi cins nişasta varsa onu kullanabilirsiniz. Mısır ya da buğday fark etmez.
Mısır nişastası daha çok tuzlu tariflerde veya bağlayıcıya ihtiyaç duyulan sosların yapımında kullanılır. Kurabiye, pasta yapımında da en çok tercih edilen nişasta çeşitlerinden biridir.
Pirinci kendi nişastasının sütle nefis bir kıvam oluşturmaya yetmediği durumlarda, mısır ya da buğday nişastasını doğru ölçülerde kullanarak sütlacı tutturmak mümkün.
Un, nişasta ve pirinç ununun muhallebiye verdiği kıvam birbirinden çok farklıdır. O yüzden hiçbiri bir diğerinin yerini tam olarak tutmaz. Pirinç unu bağlayıcı özelliği çok fazla olmayan bir malzeme olduğu için sadece pirinç unu ile yapılan muhallebinin çok dağılgan bir yapısı vardır.
Nişastalı Un Kurabiyesi Tarifinin Püf Noktası
Buğday nişastası yerine mısır nişastası da kullanabilirsiniz.
Mısır nişastası: Mısır tanelerinden üretilen bu nişasta, genelde tuzlu tariflerde kullanılır. Ayrıca soslarda bağlayıcı olarak tercih edilir. Kurabiye ve pasta yapımında da kullanılabilir.
Hamsi unlanarak kızartılır. Buğday unu, mısır unu gibi ama nişasta da kullanılabilir. Nişastaya bulanarak kızartılmış balıklar daha bir çıtır çıtır olur.
Nişastalı Muhallebi Tarifi Nasıl Yapılır? 1. 5 çay bardağına yakın toz şeker ile, yarım su bardağı mısır nişastasını bir tabakta iyice karıştırın. 5 su bardağı sütü tencereye koyun ve üzerine tabaktaki karışımı ekleyip ocakta karıştırarak pişirmeye başlayın.
1 su bardağı toz şeker. 200 ml krema. 1 fincan mısır nişastası
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri